Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 9. hét

Ugyan akadt némi újdonság, de az elmúlt héten számos visszatérést kaptunk létező játékokhoz kiegészítők és újra kiadások formájában. Kertészkedjünk hát a poszt-apokaliptikus romok között, de előtte nézzük meg, hogy kegyeibe fogadnak-e a maja istenek.

Csupán 60 évet kell rászánnunk, hogy a maja birodalom uralkodójává váljunk.

Ahau – Rulers of Yucatán: 1-5 játékos, 90-120 perc, 14+ évestől

A szívemhez mindig közel áll, ha egy olyan társasjáték bukkan fel a kickstarter világában, ahol a készítők listáján többnyire magyar név szerepel. Idén elsőként és reméljük nem utoljára az Ahua érkezett kis országunk képviseletében és már most közel 1000 ember döntött a támogatás mellett. Utazzunk el közösen a Yucatán-félszigetre a mostani Mexikó területére, hogy megnézzük ki lesz a következő K'uhul Ahau vagyis a maja birodalom uralkodója. 

A játék előkészülete során elénk tárul a térkép városokkal, épületekkel és a régiókat irányító istenekkel. Minden játékos saját piramisát fogja építeni és megpróbál az istenek kegyeibe férkőzni, hogy a segítségükkel a legnagyobb hatalmú vezetővé emelkedjen. Körünkben a kezünkben tartott kártyák közül kell kiválasztani, hogy vezetőnket melyik régióba küldjük és milyen haderővel támogatjuk. Amennyiben egy régión belül találkoznak vezetőink, úgy sorra kerül a harc, ahol a korábban válatszott kártya és az összegyűjtött fegyverek értéke dönti el ki marad és ki az, aki a kisebb értéknek köszönhetően kikerül a régióból. Így bár akciót nem veszít senki, de mégis előfordul, hogy egy kevésbé preferált helyre szorulunk. Ezután a vezetőnkkel elhozzuk az egyik szabad piramist építő jelölőt, majd régió sorrendben végrehajtjuk az akcióinkat. Először munkást küldünk valamelyik szomszédos városba ezzel akár épülettel is gyarapíthatjuk a saját birodalmunkat. Ezt követően megidézhetjük a régió istenségét, melynek hatására mozgathatjuk a jelölőinket, további piramis jelölőt szerezhetünk vagy kiapaszthatjuk egy terület nyersanyag készletét. Végezetül pedig további kukoricához, vízhez, obszidiánhoz, kőhöz, ill. kakaóhoz juthatunk vagy dönthetünk úgy, hogy építjük a piramisunkat közelebb kerülve ezzel is a győzelemhez. A körök addig jönnek egymás után, amíg el nem érkezik a K’atun ünneplése (a K’atun időegység a maja naptárban, ami 7200 napot jelent vagyis megközelítőleg 20 évet). Ekkor pontozásra kerül, ki mennyit áldozott az iseneknek és ha nem teljesült a játék végi feltétel akkor tovább megyünk a következő éra. A játék többféleképpen érhet véget: a harmadik K’atun végén, ha valaki befejezi saját piramisát vagy ha lehelyeztük a térképre az utolsó munkásunkat. A játék végén a legtöbb hívnévvel rendelkező játékos nyeri el a K'uhul Ahau címet és a győzelmet.

Az 65 dolláros támogatás magába foglalja az alapjátékot, de minimális többlettel miénk lehet a napfogyatkozás kiegészítő, ami növeli a változatosságot és az újrajátszhatóságot, valamint tartalmaz hat darab képeslap méretű képet a Yucatán-félsziget csodáiról. És ha már magyar projektről van szó, külön kiemelendő, hogy a magyar nyelvű változat a kezdetektől elérhető.

Ahau - Rulers of Yucatán

Apeiron Games is raising funds for Ahau - Rulers of Yucatán on Kickstarter! Euro-style strategy game with dual engine-building & worker placement elements. Immersive gameplay inspired by the Maya civilization.

Vegyünk egy egyszerű mechanikát, dobjuk fel szépséggel és változatossággal, az eredmény: Tang Garden.

Tang Garden: Seasons: 1-4 játékos, 40-60 perc, 14+ évestől

A Tang Garden-el 2018 nyarán találkozhattunk először és már akkor egy nagyon érdekes asztalképet ígérő játék látványa bontakozott ki lelki szemeink előtt. Miután megérkeztek a fizikai példányok, nem kellett csalódnunk. A játék végére egy gyönyörűen felépített kertet kapunk és néha már azt is elfelejtjük benne, hogy győzelemre és nem a szépségre játszottunk. Idén a készítők úgy döntöttek adnak egy végső felvonást a kertészet ezen művészetének és az évszakokkal még színesebbé teszik a játékot.

A játék során egy középső területről kiindulva, körről-körre építjük be a táblát. Amikor ránk kerül a sor eldönthetjük, hogy tájat szeretnénk lapkákkal bővíteni vagy a már lehelyezett lapkákat díszítjük tovább dekorációkkal. Így lesz a fehér tájból, tavakkal, zöldellő mezőkkel és sziklás kertekkel tarkított kert, ahol a vizekbe halak, hattyúk, liliomon kerülnek, a réteken fák nőnek a magasba vagy pagodák és hidak adnak helyet karaktereinknek, hogy megcsodálják a mesterművet. Minden játékos egy aktív karakterrel rendelkezik, akik speciális képességeket ad és végül miután átadják a helyüket másnak, felkerülnek a táblára, hogy a játék legvégén győzelmi pontokhoz segítsenek minket. Amellett, hogy a kertünket rendezzük, fontos szempont lesz, hogy a távolban elnyúló panorámát is saját céljainknak megfelelően alakítsuk, hogy a lehelyezett művészek és palota lakók azt lássák, ami szívükhöz legközelebb áll. Bár egyszerű mechanikákkal dolgozik a játék, mégis az egyedi karakter képességek, a dekorációs szett gyűjtés, a kertépítési stratégiák és karakter lehelyezések adnak olyan mélységet a játéknak, ami miatt nem érezzük, hogy egy egyszerű játékkal játszunk.

A Seasons a már 2 meglévő mellé (Golden Age és Ghost Stories) egy újabb nagydobozos kiegészítőként érkezik. A játék moduláris felépítésű, így az alapjáték komponensei mellé eldöntjük, hogy aktuálisan melyik kiegészítő, melyik forgatókönyvével szeretnénk játszani, ezzel elérve, hogy egyik játékunk se legyen túl sok, de mégis minden alkalom egy kellően változatos élményt adjon. A Seasons ezt a változatosságot növelni, mégpedig úgy, hogy 4 fő kiegészítést tesz az alapjátékhoz. Ősszel a lehulló falevelek begyűjtésével tudunk további bónuszokhoz jutni vagy növelni azok játék végi értékét. Télen új helyszínként megjelenik a palota, ahova a hideg elől elbújva tudunk építkezni. Tavasszal a lámpások fesztiválja során tudunk titokban licitálni és megfelelő időzítéssel felfedni plusz feszültséget adva a játékosok közötti döntéseknek. Nyáron pedig félrerakva a versengést együtt építjük a kertet a közös célok felé haladva. Ezen felül számos új dekoráció, panoráma és táj jelenik meg, ha pedig még tovább akarjuk fokozni, akkor bevezethetjük az egyedi célokat, aszimmetrikus karaktertáblákat vagy a pagodák építését.

Egy igazi nagydobozos lezárást kapunk a készítőktől, ugyanis a kiegészítő megvásárlása mellett lehetőségünk van minden eddigi Tang Garden komponens beszerzésére is az összes kiegészítővel, Stretch goal-al és kozmetikai frissítéssel. 

Tang Garden: Seasons

Gonzalo Aguirre Bisi is raising funds for Tang Garden: Seasons on Kickstarter! Observing the seasons changing in a Zen-like euro game of breathtaking views. The last expansion for Tang Garden.

Államalapítás Mad Max módra.

51st State: Ultimate Edition: 1-4 játékos, 75+ perc, 14+ évestől

A Tang Garden után ugorjunk még egy nagyobbat vissza az időben, egészen a 2010-es évekbe, ugyanis ekkor találkozhattunk először a 51st state nevével. Egy ügyes mechanikájú poszt-apokaliptikus kártya draftoló játék, ahol a célunk, hogy egy jól működő államot hozzunk létre, legyőzve ezzel a többi államot. A mostani Gamefound kampány a 2016-os felújított változatot viszi tovább, kiegészítve egy eddig nem látott kiegészítővel. 

Minden forduló során játékosszám plusz egy kártya kerül ki az asztalra, amit játékos sorrendben leválogatunk, majd ezt befejezve még egyszer megtesszük ezt, de fordított sorrendben. Így két új kártyát kapunk, amivel gazdagíthatjuk államunkat. Ezután mindenki letermeli az erőforrásokat az államban található kártyák alapján, ami lehet tégla, üzemanyag, fegyver, lőszer, munkás vagy kapcsolati jelölő. A játék központi szakaszában játékos sorrendben végrehajtunk egy akciót. Az építés akcióval új épület kártyát helyezhetünk le, melyekkel erőforrásokat termelhetünk, állandó képességeket kaphatunk vagy új akció lehetőségeket nyithatunk meg. A kártyáinkat felhasználjuk alkuk megkötésére is, ez esetben csak a termelés fázisban adnak további erőforrásokat. A termelés mellett másik módja, hogy erőforráshoz jussunk, az hogy lerombolunk bizonyos helyszíneket. Ez lehet a kezünkben lévő kártya vagy egy másik játékos épülete is. Ezt megakadályozni nem tudjuk, de megpróbálhatjuk megerősíteni a védelmet, megnehezítve ezáltal a betörést. Mind a két esetben erőforrás a jutalmunk, ha pedig a másik játékos épületét romboltuk le, úgy ő is kap némi kompenzációt. Az utolsó játékosok közötti interakciós elem, hogy használjuk más gyártó kártyáját a munkásunkkal. Végezetül pedig kapcsolati kártyákat szerezhetünk egyszeri bónuszszerzés reményében. A játék akkor ér véget, ha valaki eléri a 25 győzelmi pontot és a végső pontozás után a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer. 

Az Ultimate Edition a korábbi 3 kiegészítő mellé behozza negyediknek a No Man's Land-et, szóló módot, 4 új frakciót és elérhetővé teszi az összes promó tartalmat, így megteremtve a lehetőséget, hogy egy teljes gyűjtemény tulajdonosai lehessünk. 

51st State: Ultimate Edition by Portal Games

51st State: Ultimate Edition is Portal Games' fifth crowdfunding campaign, after Pret-a-Porter 2nd Ed. successfully funded in 2019, Stronghold Undead 2nd Ed. in 2020, Robinson Crusoe and Eleven in 2021. Previous campaigns have allowed us to gather valuable experience at running such projects, which we are extremely excited to use with the 51st State: Ultimate Edition Gamefound Campaign.

Egysoros ajánlók

Unsettled® Board Game Plus All-New Content: 2-4 játékos, 60-90 perc, 14+ évestől: Visszatérés az Unsettled lenyűgöző kooperatív sci-fi világába, hogy még több kalandot és bolygót fedezzünk fel. Hódítsátok meg közösen a most már 9 bolygóra növekedett világot. 

Starship Interstellar: 1-4 játékos, 150 perc, 14+ évestől: Egy igazi epikus küldetés, ahol célunk, hogy átmenekítsük az emberiséget egy másik naprendszerbe. Légy te a világot megmentő nemzet, aki megfelelő tervezéssel biztosítja a túlélést. 

Zombie Puppies: 2-5 játékos, 20+ perc, 10+ évestől: Ezen a héten sem maradunk, olyan kártyajáték nélkül, ahol legfőbb célunk, hogy a másik játékos kijátszott kártyáira "piszkítsunk" és ezúttal kutyás zombiálló kutyaruhában tehetjük meg ezt. A játék szabálya egyszerű: zombi kutya, nem jó kutya.

Lobotomy 2: Manhunt: 1-5 játékos, 120 perc, 14+ évestől: Rémálmokkal tarkított elmegyógyintézeti túlélő túra. Igazi ameri csemege a horror és minik kedvelőinek. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

20Feb

Happy City – A legboldogabb barakk

Ismertető | 2023.02.20. 17:00:00

Új polgármestert keresnek Happy City élére. Megindul a verseny a játékosok között, hogy vajon ki lesz a legalkalmasabb vezetője ennek a kis városkának. Kinek a vezetése alatt lesz Happy City a legboldogabb település?


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-03-02 15:18:58

    Igen úgy már tényleg, plusz a forint jelenlegi értéke... de egyebként ha Ks projektért ha picit többet fizetsz, mint boltba levő hasonló dologért, azért benne van, hogy, nah ilyen azért nincs a szomyzédoknak meg a haveroknak. Max majd a jövőben valamikor. Sose követtem a divatot, de biztos így éreznek egyesek a ruhák és cipők kapcsán 🤣

  • MaRo

    2022-03-01 23:08:07

    Nekem az ahau nagyon tetszik főleg a korhű és valós alapok miatt.

    Kár hogy ilyen borsos ára van ami viszont nagyobb bibi, hogy most tutira nincs játékvásár nyárig..

    Összességében az ahau játék szempontjából is érdekesnek tűnik. Tetszik az összetettsége bár azt nem tudom, hogy 3 kör mennyire enged kibontakozni vagy mennyire van hirtelen vège érzés.

    Habár az ajánló szerint a 3 kör is elég hosszú idő.

    Az biztos hogy ez kívánságlistás addig hátha lesznek vélemények is.

    A state 51 szintén érdekesnek ígérkezik számomra bár érdekes, hogy védekezésre a leírások szerint korlátozott lehetőségek vannak.

    Mundegy minden nem lehet kívánságlistás szóval marad az ahau :)

  • porcine

    2022-03-01 20:51:36

    Köszönöm az információt! Ekkora összeg egy sima kártyajátékért nekem picit sok.

    Én az Ahau-t nézegettem, mert a szívemnek oly' kedvesek a magyar kezdeményezések, de sajnos a téma hidegen hagy. Szerencsére a céljukat már kipipálták, szóval engem majd megnyerhetnek még a webshopokban.

  • BartaTamas

    2022-03-01 20:26:18

    ez sajna még ÁFA mentes ár. "Applicable taxes, including VAT and other regional sales taxes associated with a backer’s region, will be added to each pledge in the pledge manager after the Kickstarter campaign. "

    Olyan 37 Eur-ral kell számolni mindennel együtt egy példány esetén

  • batik.balazs

    2022-03-01 14:41:26

    Én is gondolkodom rajta, de aztán megnéztem az árfolyamokat... Egyelőre nem tudom, mi legyen. És nem csak ezzel, hanem másik tervezett rendeléssel sem. 😐

  • godzsakattila

    2022-03-01 12:53:34

    Még ennyire nem gondolkodtam el KS rendelésen, mint most a Zombie Puppies-nél. Kislányom imádná, nyelvfüggetlennek tünik és nem egy vagyon még a 10 dolláros szállítási költseggel sem. Azt nem tudom, hogy ez vámmal együtti pk vagy azt nem foglalja magában.

Népszerű

Friss

Címkék