Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 12. hét

Régebben mindig láttam parkokban-, illetve néha aluljárókban sakkozó embereket. Sok helyen még betonasztalok is vannak kirakva, amikre sakktáblákat festettek. Vajon, ha visszatér az élet, fogunk majd látni szabadban társasjátékozó embereket?

Black Noir

Két fős, pakliépítős, varázslópárbajos játékkal érvényesülni manapság nagyon nehéz. Mai alanyunk, a Mage Noir tervezője hosszú posztban fejtegeti, hogy miben is lesz jobb az ő játéka, mint a műfaj koronázott királya, a Magic: the Gathering. Az ambíció már megvan, lássuk, mit tud ígérni!

Először is, a lapok kijátszásához szükséges erőforrás (vagyis az éter) elosztása nem véletlenszerű lesz. A játékosok közös éter/manakészletből meríthetnek, melynek összetétele folyamatosan változik. Másodszor, itt nagyon kevés megidézhető lény lesz. A tervező szerint a Magic nagy hibája, hogy túl sok benne a lény, és a játékosokban rossz érzést kelt, ha a csatlósaik viszik el helyettük a balhét – elvégre ők akarnak legendás varázslók lenni és nem a csatatéren verekedő káoszpatkányok. Harmadszor, itt minden varázslat felhasználható önmagában és komponensként is. Vagyis, miután kiraktunk egy lapot az asztalra, eldönthetjük, hogy azonnal érvényesítjük a hatását, vagy eltesszük későbbre, hogy egy még erősebb varázslatot süthessünk el vele.

Gyűjtögetős kártyajátékról lévén szó, nem is lenne az igazi a kampány, ha nem lehetne rögtön két kiegészítőt is rendelni hozzá. A Mineral az egyszerűbb, harcot helyezi előtérbe, nagy sebzésekkel és sok-sok kő dobálással. Az Arcane ennek pont az ellentéte lesz: gyenge varázslatokat kapunk csupán, de ha ezeket okosan fűzzük össze, pusztító energiákat szabadíthatunk el. Szerencsére itt nem éltek azzal az olcsó trükkel, hogy egy doboz kártya csak egy embernek elég. Az alapjáték bőven tartalmaz annyi kártyát, hogy két embernek is jusson belőlük.

Mage Noir

Mage Noir is raising funds for Mage Noir on Kickstarter! A dueling Expandable Card Game. Become a Mage, craft your spells by picking Mana from a shared Mana pool, ascend and unlock new powers!

Pártoló művészek

Az Örök Palota sajnos kissé leharcolt állapotba került, ideje lenne felújítani. Te is segíthetnél, ha… nem, nem az lesz a dolgod, hogy megvédd a munkásokat a támadó zombiktól. Még csak nem is az, hogy mindenkin átgázolva létrehozd a birodalom legjövedelmezőbb palotafelújító vállalkozását. Az Eternal Palace-ban csak ki kell vennünk a részünket a munkából és meg kell festenünk egy szép képet, ami remélhetőleg megragadja a császár figyelmét.

Az Alley Cat Games kifejezetten békés és „pozitiv” játékmenetet ígér. Annak ellenére, hogy munkáslehelyezéssel van dolgunk, nem cél a másik kiszorítása – egy mezőt bármennyien tudnak használni, de aki elsőként ér oda, extra előnyökhöz juthat. A dolgozóink itt dobókockák lesznek, akiket elküldhetünk külön-külön is kisebb munkákra, vagy akár kombinálhatjuk is az erejüket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha mondjuk hármast, négyest és ötöst dobtunk velük, akkor kimehetnek három helyre is dolgozni, vagy akár közösen a 12-es számú mezőre is. Az ellenfeleink csak azt látják majd, hogy mit dobtunk, de azt, hogy hogyan csoportosítjuk a kockákat, már nem – azt egy paraván mögött végezzük.

Az Eternal Palace másik nagy reklámszlogenje, a „great table prescence”, vagyis az, hogy nagyon jól mutat az asztalon. Ezt elsősorban a fent említett festménynek köszönheti. Azt ugyanis nem kártyapkliból húzzák fel a játékosok, hanem folyamatosan, rétegről-rétegre készíthetik el egy festővásznon, több, mint hetven különböző elemből.

A deluxe kiadás négy minifigurát, valamit két kisebb kiegészítőt hoz magával. Az Alley Cat filozófiája az, hogy a támogatókat minél jobban jutalmazni kell, ezért, ahogy halad előre a kampány, egyre több Kickstarter exkluzív tartalmat fednek fel. Tehát, ha érdekel a játék, akkor nem érdemes a bolti verzióra várni. Az Eternal Palace angol játék lesz, de már most biztos, hogy készülni fog hozzá digitálisan letölthető magyar szabály is.

Eternal Palace - a dice placement and painting euro game

undefined

Űrhajók és űrszekerek

A Stellaris komoly rajongótábort tudhat magáénak videójátékos körökben, Paradox Interactive másik nagy játékából, a Cities: Skylinesból is készült már társas, ráadásul a 4X műfaj a táblás játékok körében is népszerű. Nosza, kreáljunk gyorsan a Stellarisból is társasjátékot!

Hatszöges tábla, sok-sok mütyür űrhajó és két órásnak ígért játékmenet: igen a Stellaris Infinite Legacy főleg a hardcore játékosokat próbálja megcélozni. Közben viszont szeretné kiküszöbölni a kemény stratégiák legnagyobb hibáját, miszerint sosincs elég idő egy partira. A kétórás játékidő állítólag még teljes létszámmal is garantált, ráadásul akkor sincsen baj, ha valakinek mégis sürgős dolga akad és fel kell állnia az asztaltól – onnantól fogva a mesterséges intelligencia veszi át a helyét. Sőt, ha valaki későn eszmélne rá, hogy szeretne csatlakozni, akkor sincsen gond, be lehet szállni bármikor.

Ez eddig remekül hangzik. Stellaris, űrhajók és egy olyan játékszabály, ami az emberi szükségleteket is figyelembe veszi, már repült is rá kétmillió dollár. Ugyan mi lehet itt a baj? Nos, ahogy többen is rámutattak társasjátékos csoportokban, van a kampány körül pár furcsaság. Elsőre például megszegték a társasjátékos projektek íratlan szabályát, és nem töltöttek föl szabálykönyvet (azt csak a támogatók tudják majd elérni a pledge manager zárása előtt), arra hivatkozva, hogy még nincsen készen minden grafika. Ez a többi kiadót nem szokta zavarni, simán feltöltenek akár csak tisztán szöveges szabályt is, hogy tudjanak a vásárlók tájékozódni. A játékmenetnek csak részeit fedik fel, azt is csak napról napra, és még prototípust sem küldtek ki a népszerű tesztelőknek. Ennek köszönhetően nincsen egyetlen komplett videó sem a játékmenetről. Mindenhol csak azt láthatjuk, hogy a Tabletop Simulator komponenseit tologatják, vagy, hogy valaki a kamerának olvassa föl a kampányoldalt.

Szokás szerint, én nem mondom, hogy ne támogassátok, viszont felhívom rá a figyelmet, hogy a tervező csapat vagy nagyon amatőr, vagy nagyon sietett, de valamiért nagyon felkészületlenül vágott neki az egésznek.

Stellaris Infinite Legacy

Academy Games is raising funds for Stellaris Infinite Legacy on Kickstarter! A 4X board game based on the acclaimed Stellaris PC game featuring 2 hour games full of story and exploration.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2021-03-29 13:51:36

    Némi vívódás után igy Húsvét előtt, de végül az Ethernal Palace tőlem is megkapta a támogatást :)

  • Eyesis

    2021-03-25 21:32:09

    Köszi.

    Én azon gondolkoztam, hogy a várható ks projektek közül írnék azokról, amik felkeltették az érdeklődésem, de most elég szegényesnek tűnik a felhozatal: https://youtu.be/jXFZpxX9Kog talán a Hippocrates tűnik olyannak, aminek szívesen útána néznék. A Marvel United jó kis könnyed játék, de szerintem teljesen meg leszek X-men-ek nélkül :)

    Én amúgy tényleg nem értem, hogy a társasjáték kiadók miért nem állnak át valami hasonló működésre. Ha előrendeled, akkor kicsit olcsóbban esetleg valami exclusive cuccal kiegészítve kapod meg. Az élmény hasonló lenne, de kimarad a méregdrága szállítás.

  • PixelDrake

    2021-03-24 21:51:40

    A legfontosabb szempont, hogy legyen benne valami olyan, ami megfog annyira, hogy tudjak róla írni. A második, hogy legyen értelme írni róla, tehát bukásra ítélt projekteket csak akkor osztok meg, ha tényleg nagyon érdekesek. A "nulladik" szempont, hogy a hazai fejlesztés mindig elsőbbséget élvez.

  • PixelDrake

    2021-03-24 21:48:39

    Igazad van, elfelejtettem belinkelni a kampány oldalát.

    Először is nyisd meg ezt a linket:

    https://www.kickstarter.com/projects/alleycatgames/eternal-palace-a-dice-placement-and-painting-euro-game

    Itt jobb oldalt válaszd ki a neked tetsző támogatási szintet. Mellette le is van írva, hogy mit kapsz azért az összegért (a legolcsóbb 33 fontba kerül). Fontos, hogy ebben a postaköltség és az ÁFA nincs benne! Miután választottál, bankkártyával ki tudod fizetni az összeget.

    Pár héttel később kapsz majd egy linket, ahol tudod véglegesíteni a rendelést, esetleg kérhetsz plusz dolgokat, valamint kifizetheted a postaköltséget.

    Ha ez megvan, utána kb. egy év múlva fog megérkezni a játék.

  • PixelDrake

    2021-03-24 21:44:12

    De, mindenképpen érdekel - a cikk viszont tegnapelőtt született, így a Robinson nem tudott bekerülni. A következő részbe viszont esélyes. :)

  • edboyww

    2021-03-24 14:47:09

    A tegnap elstartolt Robinson Crusoe Collectors a menő minijeivel és az 50 oldalas küldetésfüzetével nem ért meg néhány sort?

    UPDATE: amúgy imádom ezt a sorozatot.

  • hierroo

    2021-03-24 08:43:03

    Az Eternal Palace valóban nagyon szép, egyetértek veled. A keleti, ázsiai történetű eurós társasjátékok amúgy is szimpatikusak számomra. Első benyomásra a The Forbidden City (Gugong) jutott eszembe. Ötletesnek tűnik a játék, és én is várom, hogy egyszer lesz egy videó róla, vagy a mechanikájáról.

    Azt is kíváncsian várom, hogy a szóló módja hogy lett kitalálva!

  • gavlak82

    2021-03-23 21:30:17

    Evidens, hogy mi nyert meg engem is. Naná, hogy az Eternal palace! Már pár videót megnéztem róla, amiket csináltak eddig. Überbrutál szép! Kíváncsi vagyok, hogy fog műkődni élőben a festmény darabok összerakásának mechanizmusa, milyen művészi alkotásokat lehet majd készíteni. Várós nagyon!

  • nemi92

    2021-03-23 20:58:53

    Rendben! Nagyon szépen köszönöm! :)

  • Eyesis

    2021-03-23 20:12:25

    Köszönöm az összefoglalót. Mi alapján választod ki az aktuális projektek közül azokat, amikről írsz is? :)

    Ezek közül mindegyikből van hasonló játékom. Bár kinézetre érdekesnek tűnnek, de pont amitól a legjobban tartok a ks projekteknél, hogy a játék szép, de nem annyira jó. Részemről újabban csak azokat back-elem ks-en, ami annyira megfogott, hogy úgy érzem nem bírnám ki a ks exclusive tartalom nélkül, vagy annyira kis kiadó, vagy réteg játék, ami érdekel, és küzdeni kell nekik, hogy sikeres legyen a kampányuk.

  • Csiracsirke

    2021-03-23 20:11:45

    A kickstarter alkalmazást le tudod szedni a play áruházban az alkalmazáson belül rákeresel a játékra és kiválasztod a neked tetsző pledge-t ez 1$ vagy Eurotól a csillagos ég is lehet de szokott lenni a facebookon is a társasjáték csopiban csoportos rendelés így a postakölcségen lehet spórolni linket nem tudok adni mert nem vagyok fent facebookon

  • zkbali

    2021-03-23 19:20:28

    Ha japán témához nyúlnak szerzők, ott szinte garantált a siker :D Főleg egy ilyen erős vizualitással rendelkező területen, mint a társasjátékok.

  • nemi92

    2021-03-23 18:07:20

    Hát ez az Eternal Palace tényleg baromi jónak ígérkezik! Biztos nagyon szép lesz a tábla és az egész egyben, ahogy majd kibontakozik a játék. A munkáslehelyezős játékok egyébként is nagyon bejönnek, bár ilyen jellegű változattal még nem játszottam, ahol a dobókockák jelképezik a munkásainkat. Zöldfülűként nem igazán tudom, hol lehetne nyomon követni a játékról érkező információkat, illetve hol tudnám a gyártót támogatni vagy a játékot előrendelni. Tudnátok esetleg ebben link vagy bármilyen más formában segíteni?

  • Csiracsirke

    2021-03-23 15:43:26

    Engem is megfogott valóban szemet gyönyörködtető alkotás, részemről zsákolva a delux verzió

  • veerzoltan80

    2021-03-23 14:53:09

    Hát az Eternal palace megvett kilóra :) Rajongunk a távolkeleti témákért, munkáslehelyezés minden mennyiségben jöhet, a külleme pedig varázslatos. Kanagawa feelingem van ha ránézek a képekre. hab a tortán a magyar nyelvű szabályfordítás. nem találok benne hibát mai értékrendemmel :) ez most b@szottul beütött :)

  • rocky015

    2021-03-23 11:49:17

    Nem sok japán tematikájú játékkal volt eddig dolgom, sőt igazából csak a Tang Garden az, amihez tudnám a leírtak alapján hasonlítani. Ahhoz képest -ha tartják az ígéreteket a fejlesztők- megüti azt a "great table prescence" szintet. Úgy láttam vagy csak véltem látni, hogy 3D-s elemekkel is dolgozik a 4 Minin kívül, ami tényleg meghozza/hozhatja a kívánt hatást. A japán művészet amúgyis szép és egy kreatív csapat minőségi munkát tud belőle kihozni, ami első látásra sikerült is. Talán még egy Kanagawa-hoz tudnám hasonlítani, de csak a látkép és illusztráció miatt.

    Nem mellesleg tetszik a cég filozófiája, hogy a támogatókat már elsőre kényezteti, jó marketing. Remélem a játék is jó lesz; részemről megfontolandó a támogatás.🙂

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Stellaris
  • Mage Noir
  • Eternal Palace