Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 52. hét

Még pár hete finoman jeleztem a szerkesztőségnek, hogy ha év végére nem marad semmi érdekesség, akkor inkább kihagynék egy vagy két hétnyi ajánlót, mintsem, hogy foghíjas – vagy, ami még rosszabb – teljesen érdektelen legyen.

Az év utolsó két hete végül nemhogy nem lett érdektelen, hanem kifejezetten fontos eseményt tartogatott a közösségi finanszírozás szerelmeseinek – és most nem arra gondolok, hogy egy konténernyi Good Puppers játék a Csendes-óceánba borult rakodás közben.

Új idők járnak

Még tavalyelőtt indította el az Awaken Realms kiadó a saját közösségi finanszírozós portálját, a Gamefoundot. A szándék egyértelmű: megelégelték azt, hogy a Kickstarter, ami amúgy a bevétele egyharmadát(!) társasjátékos projektekből szerzi, tíz százalékot csippent le a kampányok teljes bevételéből, cserébe viszont évek óta nem fejlesztett semmit a szolgáltatásain.

Az új oldalt kifejezetten társasjátékok finanszírozására alakították ki. A támogatók tematika és műfaj szerint is szűrhetnek a projektek között (erre eddig ugye annyi lehetőség volt, hogy games meg tabletop games), a kommenteket pedig téma szerint rendszerezhetik. A projektgazdák olyan kényelmi funkciókat kapnak, mint az automatikus stretch goal rendszer. Egy beépített számoláló mutatja, hogy mennyi kell még a következő célhoz, és ha ez összejött, frissíti is az oldalt – igen, Kickstarteren most valakinek folyamatosan figyelnie kell a kampányt és manuálisan kell átírni mindent, ha megvan a pénz.

Az első projekt még csak most indult el, eddig csak „beszoktatni” próbálták az embereket, egy zseniális húzással: minden kickstarteres projektgazda számára ingyenesen hozzáférhetővé tették a saját pledge manager rendszerüket. Ez ugye az a (rendszerint külső szolgáltató által nyújtott) webshop-szerű felület, ahol néhány hónappal a zárás után a támogatók véglegesíthetik a rendelésüket, esetleg még vásárolhatnak kiegészítőket. Erre a KS még annak ellenére sem biztosított versenyképes alternatívát, hogy nem annyira kedveli a jelenséget (komolyabb kampány viszont elképzelhetetlen nélküle). Hiszen ha valaki azzal a népszerű gyakorlattal él, hogy a kampányra 1 dollárt adományoz, és csak később rendel meg mindent a pledge managerben, akkor az csak 10 cent jutalékot jelent – a többit majd a pledge managert szolgáltató cég vámolja meg egy újabb jutalék formájában. Azt, hogy ezt a Gamefound rendszerén nem kell kifizetni, ki is használta majdnem 300 projekt, megsprórolva összesen több, mint 4,5 millió eurót.

Most tehát elindult az oldal első igazi kampánya, ami nem meglepő módon az Awaken Realms saját játéka, az ISS Vanguard. Érdemes nézegetni a felületet, még akkor is, ha nem hoz lázba a társas. Egyszerű, letisztult, mindent óriási képekkel illusztrál és szépen részletezi, hogy milyen tartozékból hány darabot kapunk a pénzünkért – természetesen a rendelt darabszámmal fölszorozva. De vessünk egy pillantást magára a játékra is...

Titkos üzenet, száll az űrben...

Biológusaink a szívükhöz kaptak rémületükben, amikor felfedezték, hogy minden földi élőlény DNS-ében ott lapul ugyanaz a kódolt üzenetet: koordináták a világűr egy távoli szegletéhez. Az emberiség őrült tempóban kezdett dolgozni egy űrhajón, ami képes elérni ezt a távoli pontját a galaxisnak, de még így is évtizedekbe tellett megvalósítani. Odaérve egy rég megsemmisült naprendszer maradványait találták egy vörös óriás körül keringve. Az égitesthez közelítve egy újabb üzenetet kaptak, amit földi rádió és tévéadásokból ollóztak össze. A kaotikus jelsorozat egy különös versenyre hívja az emberi fajt, egyszerre ígérve jutalmat és teljes megsemmisülést...

Az ISS Vanguardban a címszereplő hajó legénységét alakítjuk, a mi feladatunk lesz utánajárni a rejtélyes üzenetnek egy kifejezetten hosszú, kooperatív űrkaland során. A játék két helyszínen játszódik. A legénység természetesen sok időt tölt majd a különböző bolygók felszínén, ahol barátságos – vagy épp barátságtalan – idegenekkel találkozhatnak, nyomozhatnak az üzenet után, vagy éppen nyersanyagot gyűjthetnek. A hajó fedélzetére visszatérve kezdődik a második felvonás, a ship phase, ami egy külön mappában játszódik. Folyamatosan figyelhetjük a hajó állapotát beépített tárcsák segítségével, valamint a legénység (megmaradt...) tagjait különböző feladatokra oszthatjuk be azzal, hogy a kártyájukat a megfelelő fakkba csúsztatjuk. Közben párbeszédek, audiologok és üzenetek formájában folyamatosan pereg a sztori, amit a szokásos scriptbook mellett egy szinkronizált dialógusokat és zenét is tartalmazó app szolgáltat majd.

A gyönyörű illusztrációkhoz az Awaken Realmstől megszokott minőségű figurák is dukálnak, de ismét gondoltak azokra is, akik nem kedvelik a miniket. Az alapdobozhoz csak a négy játékos figurái járnak, minden mást tokenekkel és standee-kkel oldottak meg, alulról súrolva a százdolláros határt. Aki szeretné a többi szereplőt is térben látni, annak meg kell vennie a harminckét lenyűgöző figurát tartalmazó Close Encounters kiegészítőt is.

Térjünk vissza a Gamefoundra!

A kampány eddig jól muzsikál, bőven hozza a tőle elvárt milliós összeget – bár, ha összevetjük az eddigi, Kickstarteren futtatott Awaken Realms kampányokkal, akkor nagyjából a középmezőnyben van. A Tainted Grail és az Etherfields ennek többszörösét hozták, ráadásul fontban.

Ahol a Gamefound hátrányba kerül a Kickstarterrel szemben, az a médiatámogatottság. Külön oldalak foglalkoznak a KS kampányok statisztikai elemzésével és ajánlásával, a játékos portálok a hírrovataikban Kickstarter körképet tartanak és a legtöbb közösségi finanszírozásra szakosodott cég is ide van berendezkedve. Nagyon nehéz lesz helyzetbe kerülni egy olyan oldallal szemben, aminek a neve sok helyen összeforrt az általa képviselt támogatási formával.

A kisebb kiadók nem rendelkeznek akkora stabil támogatói bázissal, hogy lemondhassanak a KS nyújtotta vizibilitásról. A nagyobbakat viszont (CMON esetleg?) a rajongóik oda követik, ahová mennek. Nekik már érdemes lehet újítani egy használhatóbb felületért és a dollártízezrekben mérhető megspórolt jutalékért. Az biztos, hogy ha a Gamefoundnak sikerül megvetnie a lábát, akkor a Kickstarternek sürgősen lépnie kell.

ISS Vanguard by Awaken Realms

This is the headquarter of your operation, where you and your team-mates make all the hard decisions: In-game, these mechanics will be represented by a unique game component - a high quality binder that contains beautiful cardboard dividers and card storage pages with printed card sleeves that are a part of many interesting mechanics.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.


Kommentek

  • PixelDrake

    2020-12-24 00:04:55

    Igazad van, ezt javítottam.

    Köszi az észrevételt!

  • Eyesis

    2020-12-23 10:24:16

    Igen, számos ks pledge managere volt a gamefound, mert ugye a ks ezt sem biztosítja azért a bizonyos 10%-ért, ráadásul a gamefound most az ottani projekteknek ingyen adja a pledge managert, amiért ugye eddig a ks-en felül fizetni kellett, ha nem tudták megoldani másképpaskepp.

    Ami még változás, hogy a szállítási költségek nem tervezhető növekedése miatt, illetve a vám és áfa különbségek miatt, már egyre több projekt nem EU friendly, es a szállítási költségeket pm záráskor kérik be.

    Maga a játék érdekesen hangzik, de minden eddiginél nyelv függőbb. A rengeteg szöveg és audio tartalom miatt. Ráadásul a DV még a kettővel ezelőtti AR projektet, a Tainted Grailt fordítgatja. Szóval ez csak sokára lesz magyarul, ha lesz egyáltalán. Inább tűnik szerepjátéknak, mint társasjátéknak.

  • deadgarret

    2020-12-21 17:56:46

    Ha jól tudom a This War of Mine KS után indult a Gamefound, ami 2018-ban volt. :) Igaz, ekkor még csak pledge managerként üzemelt az oldal, viszont az ISS az első kampány, aminél már valóban "közösségi finanszírozós portálként" működik.
    A "tavaly" semmiképp nem helyes. ;)

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék