Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 41. hét

Csak nem akarnak leállni a jobbnál jobb társasjátékos kampányok. Már-már azon gondolkoztam, hogy az írott forma helyett átállunk egy non-stop videós streamre, annyi mindent lehetne bemutatni... de inkább tartottam magam a szigorú elveimhez és átraktam pár játékot jövő hétre - ami még így is zsúfolt lesz.

Impresszum

Az Impression a társasjátékos közösség egyik legfontosabb témáját dolgozza fel. Nem, nem a zombik és Cthuhlu eredettörténetével foglalkozik, hanem a könyvnyomtatással. Tény, hogy csápos kedvencünk és élőhalott haverjai izgalmasabb kalandokban vettek részt, de ha az a bizonyos német aranyműves nem kezd el új szakma után nézni, akkor a társasjátékok még ma is kézzel készülnének – és így egy KS rendelés jó 5-10 év után érkezne meg.

Tehát, itt vagyunk a kis könyvnyomatató cégünkkel az egyre bővülő európai piacon, és azt szeretnénk, ha ennek a nagy részét mi uralhatnánk. Ehhez megrendeléseket kell fölvennünk, amiket a kapacitás függvényében tudunk teljesíteni. A könyvnyomtatásnak öt fázisa, van és értelemszerűen egy ember nem tud egynél több dologra figyelni. A nyomda működéséhez folyamatosan vásárolnunk kell az alapanyagokat és az új technológiát, egy kifejezetten egyedi és érdekes akcióválasztós mechanikával. Ha jól megy bolt, elkezdhetünk terjeszkedni is – no, nem helyben, hanem az egész világ körül.

Az Impressiont a hazai A-Games fejleszti, akik számtalan társasjátékos projektet indítottak itthon, melyek közül talán a legismertebb a Board Game 12 verseny és az ott született Grund, valamint Laser játékok. Itt az idő újra támogatni a magyar játékkiadást – amit a kiadó csoportos kedvezménnyel és ingyenes belföldi kiszállítással hálál meg.

Impression

A-games is raising funds for Impression on Kickstarter! A strategy board game about printing with unique mechanisms for 2-4 players by Attila Szőgyi (Prehistory) and Csaba Hegedűs (Sakura).

Repül a nehéz kő...

Ha már annyiszor ekéztem játékokat, amiért az iszonyú kommersz arcana szót használták föl a címükben, akkor úgy illik, hogy a Dungeon Fighter mellett se menjek el szó nélkül. Közel nyolcszáz tétel nevében szerepel a dungeon szó BGG-n, amihez ha hozzávesszük a nagyjából háromszáz találattal rendelkező fightert, elmondhatjuk, hogy a Horribe Guild új projektje nem a címével tűnik ki a tömegből.

Ha csak a leírását nézzük, akkor a Dungeon Fighter mással sem igazán tűnik ki a tömegből: a játékosok összefognak, hogy közös erővel és egyedi képeségekkel győzzék le a rájuk támadó, egyre erősödő szörnyeket, kockadobásos harcokban. Hogy akkor mégis mi az érdekes benne? Az, hogy a kockadobást a szó legszorosabb értelmében kell érteni! A sebzésünket ugyanis nem az határozza meg, hogy a kocka melyik oldalán landol, hanem, hogy a tábla melyik részén ér földet – vagyis a Dungeon Figter egyszerre ügyességi játék és szerepjáték is. A dobásainkon a karakterek fejleszthető képességeivel javíthatunk, a bénázásainkat (vagyis, ha még a táblát se sikerült eltalálni) pedig az ellenfeleink azonnali visszatámadással büntetik.

Amint az a kockadobálásból is kiderülhetett, a Dungeon Fighter inkább partijáték, ami a szerepjátékos elemeket a vicces helyzetekkel ötvözi. Bizonyos szörnyeket csak csukott szemmel lehet legyőzni, másoknak csak a térd alól guríthatjuk a kockát... éppen ezért azoknak a fantasy rajongóknak való, akik fogékonyak az ilyesfajta humorra.

Nem teljesen új játék egyébként, a Horrible Guild egy 2011-es játékát újította fel, átdolgozott szabályokkal és grafikával. A mostani kampányban négy, tematikusan eltérő alapdoboz közül választhatunk, melyeket tetszés szerint kombinálhatunk is.

Dungeon Fighter

Horrible Guild is raising funds for Dungeon Fighter on Kickstarter! A cooperative dexterity game for 1-6 players where you throw dice at a target in whimsical ways to defeat monsters in a deadly dungeon!

Újra támad a neonraptor!

A 2017-es Dinosaur Island az akkori Kickstarter egyik legnagyobb sikere és még nagyobb meglepetése volt. Komplex szabályok szerint kellett egy Jurassic Parkhoz hasonló létesítményt üzemeltetnünk, amihez harsány, neonrózsaszín dinófigurákat használhattunk. A backerek valószínűleg belátták, hogy lemaradtak valamiről, így sikerülhetett az egy évvel később elrajtoló reprintnek az amúgy sem szerény 500 ezer dolláros bevételét és az ötezer fős támogatóbázisát megnégyszerezni. Ilyen eredmény után borítékolható volt a harmadik kampány megjelenése is.

Az új projekt azonban nem egy újrakiadás, hanem egy spinoff, sőt rögtön két mellkészál egy csomagban: a Dinosaur World és Dinosaur Island: Rawr 'n Write. A dinóparkoknak leáldozott. A haláleseteket követő elkapkodott jogi szabályozásokat képtelenség volt betartani, ezért a tulajdonosok kénytelenek voltak szélnek ereszteni a raptorokat és lehúzni a rolót. A technológia fejlődésével azonban lehetővé vált a parkok biztonságosabb (és nem utolsósorban jövedelmezőbb) üzemeltetése, úgyhogy a befektetők pénztárcája ismét megnyílt.

A Dinosaur Worldben ismét parkot fogunk építeni, ám az elődnél valamivel egyszerűbb formában. Itt is a munkásainkat fogjuk vezérelni és őshüllőket fogunk klónozni, de a hangsúly a parkunk kialakításán van. Minden egyes felhúzott épület ad majd valamilyen bónuszt, de ezeket csak akkor tudjuk aktiválni, ha odagurulunk a dzsipünkkel – tehát fontos lesz az is, hogy hová építünk valamit. Akárcsak az alapműben, a látogatók biztonságánál fontosabb a látogatók pénze, ezért ha van olyan park a környéken, ahol többen haltak meg, mint nálunk, nincs miért aggódnunk.

A Rawr ’n Write a mostanság divatos roll&write hullámot lovagolja meg, de a készítők ígérete szerint nem filler lesz, hanem egy összetett 30-45 perces darab. A forduló elején dizájnos, áttetsző „borostyán” kockákkal gurítunk, ezek lesznek majd a munkásaink. Az épületeinket most nem elhelyeznünk, hanem fölrajzolnunk kell a térképre. Ezzel egy kicsit a tetris-szerű játékokból is merít a Rawr ’n Write. A látogatók biztonsága most is másodlagos, de azért nem teljesen elhanyagolható feladat, mivel a halálesetek büntetést vonnak maguk után.

Deluxe kiadás egyik játékból sincsen, és addonként is csak egy dinócsomagot lehet rendelni, de természetesen kedvezmény jár, ha a két játékot együtt rendeled meg.

"Én eddig abban a hitben éltem, hogy a dinoszaurusz becézett alakját hosszú í-vel kell írni, de a helyesírási szótár megcáfolt. Ti melyik alakot ismeritek helyesnek?"

Dinosaur World and Dinosaur Island: Rawr 'n Write

Pandasaurus Games is raising funds for Dinosaur World and Dinosaur Island: Rawr 'n Write on Kickstarter! Dinosaur World and Dinosaur Island: Rawr 'n Write are two stand-alone games set in the Dinosaur Island Universe!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Kommentek

  • Barnil

    2020-10-07 21:33:06

    Hát igen. Van egy pár jó játék Kickstarteren, bár egyszer-kétszervoltam csak fönn az oldalon. Imádom ezeket a cikkeket is, magamtól nem nézegetném a KS gyöngyszemeit. Viszont, kitartást! Én egyébként videó formájában is szívesen nézném ezt.
    Impression nekem nagyon bejön. Tetszik a téma, és a mechanika, ami nagyon emlékeztet valamelyik játékra, de nem jut eszembe. A fejlesztő csapatról természetesen már hallottam, csupa jókat, szóval mindenképp egy érdekes darab.
    Számomra már elvárás lesz lassan a társasoknál, a találó név. Akárcsak egy jó könyvnél. Hát igen. Itt ez teljesen hiányzik. Ugyanakkor, nekem ez is nagyon bejön az eredeti (úgy ahogy) kockadobálós megoldásaival. De körülbelül ennyi is, ami tetszik benne, sajnos. :(
    Szerintem lassan mindenki ismeri a Dinosaur Island játékot. Én személy szerint csak áhítozok, hogy bevegyenek egy, igencsak hosszú, partyba. A Dinosaur World-öt megértem. Oké. De a Rawr'n Write szerintem erőltetett egy kicsit. Van a DS meg van a Paper and Pencil divat és ötvözzük, mert mér ne. Haragudni nem tudok rá, csak ferde szemmel nézni. :)

  • Alleira

    2020-10-07 10:37:41

    Én annyira nem követem a Kickstarter kampányokat, mert tudom, hogy nem fogok ilyen projektbe beszállni. Viszont! nagyon sokszor nagy nevek is felkerülnek Kickstarterre, és később felkerül a boltok polcára (úgy tudom a Shem Phillips játékok is Kickstarteren kezdtek). Így nagyon hasznosak ezek a cikkek, hogy milyen innovációs törekvések vannak a KS világban, nagyjából milyen játékok jönnek, így köszönöm ezt a számomra hiánypótló cikket :)

  • Styrnix

    2020-10-06 08:20:06

    Köszi a cikket, jó összefoglaló lett. Amúgy a videós bejelentkezés, akár stream formátumban is, egy elég jó ötletnek tűnik ebben a témában. Szerintem lenne néző közönsége.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék