Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 29. hét

A pár évig tartó divathullámban a roll&write megküzdött azért, hogy az egyik kedvenc műfajom legyen. Kevés olyan játéktípus van, ami képes egyszerre végtelen mennyiségű embert lekötni, egyszerűek a szabályai, és mégis elég fordulatos ahhoz, hogy ne legyen hamar unalmas. Ezen a héten a kockadobálás szerelmeseinek kedvezünk.

„Sebességmámor, mindenki ezzel vádol...”

Ilyen se volt még: dobj és lépj típusú játék jelenik meg a heti Kickstarter ajánlóban. Mielőtt még lejjebb görgetnél, azért vess egy pillantást a játékra! Bár a Rallyman: DIRT saját magát roll&move-ként azonosítja, helyénvalóbb lenne push your lucknak nevezni.

Egy rallyversenyen veszünk részt, ahol a mozgást kockákkal tudjuk szabályozni. Minden egyes elgurított kocka egy mezővel visz minket közelebb a célhoz, és közben azt is megmutatja, hogy épp milyen sebességbe kapcsolt az autónk. Akár csak a valóságban, itt sem árt néha kicsit lassítani, mert a pályán bizonyos kanyarokat adott sebességgel lehet csak bevenni – sőt, ha kellően lassan haladunk, akár le is rövidíthetjük az utunkat azzal, hogy szűken vesszük a kanyarokat! A kokcákat lehet egyesével is dobálni – ez amolyan biztonsági játék -, de lehet választani a padlógáz opciót is: ekkor a rátaposhatunk a pedálra, és az összes kockát egyszerre guríthatjuk el, értékes bónuszmásodperceket szerezve. Ennek a hátránya viszonylag magától értetődő: ha rosszul veszünk be egy kanyart, vagy csak simán túl sok hibát dobunk, akkor az autó jó esetben megpördül, mi pedig buktuk a kört. Rosszabb esetben kirepülünk a pályáról, amit a kocsink bánhat.

A Rallyman: DIRT merészet vállalt azzal, hogy saját magát dobj és lépj játéknak nevezte el (pedig nem is az), és közben a régi, papíron játszott autóversenyek hangulatát idézi fel. Szerencsére a kiadó az előző résszel már bizonyított, így végre az autósportok szerelmeseinek is jutott igényes társasjáték.

Rallyman: DIRT

Holy Grail Games is raising funds for Rallyman: DIRT on Kickstarter! Get behind the wheel and race against the clock as you drift, slide, jump and push your luck through your own high-octane Rally!

Szabadulószobaszervíz

Az Escape the Night egy szabadulószobákból rendezett valóságshow-játékból készült társasjáték. Igen, ezen a meghatározáson én is fölvontam a szemöldökömet. Engem általában sajnos elkerülnek a sorozatok, úgyhogy bele kellett ásnom magam az internetbe, hogy kiderítsek valamit a játék történetéről. Ebből megtudtam, hogy az Escape the Night egy kosztumös valóságshow volt, amiben a résztvevők amellett, hogy karaktereket alakítottak, szabadulószoba-szerű rejtvényeket oldottak meg csapatokba szerveződve. A csapatok minden adásban kiszavazhatták a leginkább haszontalannak ítélt játékosokat, akik egy párbajban mérkőztek meg egymással. A vesztes (mármint csak a karaktere) valamilyen látványos halált halt, míg az, aki túlélt egy teljes évadot, elmenekülhetett a kísértetházból. Az Escape the Night négy éven keresztül futott Youtube Premiumon, egészen 2020-ig. Az elkaszálását követően nem sokkal (vagyis a múlt héten) jelentették be a társasjáték verziót.

Játékmenetét tekintve nem sokban különbözik az élősereplős változattól. Egy házban bolyongunk, ahol rejtvényeket kell megoldanunk – és néha szörnyek támadnak ránk, akikkel egyszerű, kockadobásos harcrendszerben  kell mérkőznünk. Akárdcsak a show-nak, a társasjátéknak is lényeges eleme a kiszavazás, ám nem játékosoktól, hanem karakterektől szabadulunk meg.

A sorozat rajongóinak minden bizonnyal kötelező darab, mindenki másnak érdekesség.

Escape The Night Board Game

Joey Graceffa is raising funds for Escape The Night Board Game on Kickstarter! by Joey Graceffa

Az állatok királya

Alig ért révbe a Galactic Raptor Games első kickstarteres projektje, az Animal Kingdoms, máris elkezdtek dolgozni egy spinoffon. A területfoglalás után vajon mi a következő logikus lépés egy társasjátékos univerzumban? Így van, a roll&write.

A rendkívül kreatív címet viselő Roar and Write!-ban a cél megszerezni az Állatkirályság tanácsának vezető pozícióját. Ezt a többi tanácstag lekenyerezésével érhetjük el. Azt, hogy a hatból melyik öt állattal kell majd smúzolnunk, a nehézségi szint dönti el. Minden körben, játékosszámtól függetlenül hat kockával dobunk, háromszor – minden játékos ugyanazokból a dobásokból gazdálkodhat. A dobott értékeket felhasználhatjuk arra is, hogy bevágódjunk az egyik tanácstagnál, de arra is, hogy közvetlenül az egyes királyságoknak küldjünk ajándékot. Mindkettő érhet pontot, de együtt persze nem mennek, mérlegelni kell, hogy melyikkel járunk éppen jobban. Minden királyság és állat egyedi módon nyűgözhető le: valaki a párokat szereti, valahová csak növekvő sorrendben lehet számokat írni, de olyan is van, ahová csak ugyanolyan számok kerülhetnek.

Deluxe verzió most nincs, sőt  még kiegészítő sem lesz. Az egyetlen opcionális lehetőség, hogy a Roar and Write! mellé megrendelhetjük a kiadó előző játékát, az Animal Kingdomsot.

Roar and Write! An Animal Kingdoms Game

Galactic Raptor Games is raising funds for Roar and Write! An Animal Kingdoms Game on Kickstarter! Roar and Write! is a quick, fun, and beautiful roll and write you can play with as many people as you have score sheets for!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

10Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2020.08.10. 18:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

20Júl

Kickstarter körkép - 30. hét

Megjelenés | 2020.07.20. 18:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

Friss

 • Nyereményjáték! Arborétum - A látszat néha csal

  2020.08.13. 16:30:00 / Ismertető, Bemutató

  Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!

 • Machete a kézbe, irány Eldorádó! – Eldorádó legendája

  2020.08.12. 18:00:00 / Ismertető, 2020

  Négy kincsvadász indul útnak Amazónia dzsungelében, hogy felkutassák Eldorádót. A kalandorok félelmet nem ismerve vágnak át az esőerdőn. Amott folyókon kelnek át, máskor a falvak lakóit kell lefizetniük, de néha elég a bozóton átverekedniük magukat.

 • Kickstarter körkép - 33. hét

  2020.08.10. 18:00:00 / Megjelenés, Kickstarter

  Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

 • Holtak tele - Válaszúton

  2020.08.09. 16:00:00 / Ismertető, 2020

  A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

Címkék