Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 17. hét

Régen a megfilmesítés jelentette az egyik legnagyobb elismerést. Ha valamire ráírták, hogy a filmváltozat már készül (lehetőleg Hollywoodban), akkor arról tudatni akarták, hogy igazán minőségi könyv – esetleg játék lehet. Most a kocka fordulni látszik, és lassan eljutunk oda, hogy minden kultikus alkotásból társasjáték készül. Szerintetek melyik filmet vagy regényt lenne érdemes még megjátékosítani?

Belső szemmel

Amikor évtizedekkel ezelőtt vidáman lövöldöztem a német katonákra a nagymamám irodai gépén (illetve suttyomban az iskolai számítógépeken), még nem tudtam, hogy a Wolfenstein 3D-ben a világ első FPS-ét látom magam előtt. Szerintem az id Software sem sejtette még akkoriban, hogy ez az alkotás a videójáték történelem egyik meghatározó darabja lesz. Én amúgy nem sokkal később átpártoltam a Doomhoz, mert jobban bejött az elborult sci-fi világ. A szörnyes-belezős akció FPS már két társasjátékot is kapott, ideje volt hát, hogy B. J. Blazkowicz és a nácik is az asztalunkra kerüljenek.

Mi más is készülhetett volna a Wolfensteinből, mint minifigurás dungeon crawler? Akciópontokkal vezethetjük hőseinket a kastély falai között, ahol a lopakodásnak legalább akkora szerep jut, mint a lövöldözésnek. A gyilkolás mellett eseménykártyákat húzhatunk és küldetéseket oldhatunk meg, a karaktereinket pedig tápolhatjuk a pályán elszórt felszereléssel.

A játék lelkét a minifigurák adják. A náci katonák, náci robotok és náci szörnyek mellett természetesen tiszteletét teszi a Führer is, a történelmileg teljesen hiteles óriásmechájában ülve. Némi extra összegért még a falakra és a padlókra is kérhetünk műanyag borítást – horogkeresztek nélkül, mert az bizony nincs a játékban. Ennek ellenére Ausztriában és Németországban nem kerül majd forgalomba.

Mondani sem kell, hogy a játék már jóval túlteljesítette a kitűzött célt, úgyhogy jövő nyárra már a backerek kezében is lehet.

Wolfenstein: The Board Game

Archon Studio is raising funds for Wolfenstein: The Board Game on Kickstarter! A co-operative dungeon crawler board game set in the Wolfenstein's universe.

A szemüveg öltöztet

Kicsit kényelmetlenül érzem magam, amikor ezt írom. Én még soha nem hallottam a They Live : Assault on Cable 54 alapjául szolgáló filmről, az Elpusztíthatatlanokról. Pedig az internet szerint John Carpenter egyik legjobb alkotása, ami a kezdeti negatív fogadtatása után kultuszfilmmé nőtte ki magát. Nekem is van még mit tanulnom, na.

A történet szerint az emberiséget a köztük megbúvó idegenek uralják, akik tévén és óriásplakátokon elhelyezett üzenetekkel kényszerítik rá az emberekre az akaratukat: „Fogyassz!”, „Ne gondolkozz!”, „Szaporodj!”. A főhős egy napon talál egy napszemüveget, amin keresztül megláthatja ezeket a rejtett üzeneteket, ahogy az emberi álca mögött megbúvó idegenek valódi, csontvázszerű arcát is.

A játékosok arra készülnek, hogy megostromolják a filmben is szereplő tévécsatornát, ahonnan az idegenek az álcájukat fenntartják. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek, tárgyakat kell gyűjteniük és a kártyákon elrejtett nyomok alapján kell megtervezniük a rajtaütést. Akárcsak a filmben, az idegenek a játékban is közöttünk járnak majd, tehát a kooperatív kaland közben lesz valaki, aki hátráltatja a többieket. És akárcsak a filmben, itt is egy napszemüveg kell majd, hogy leleplezzük őket! A kártyákon és a karakterlapokon szabad szemmel nem látható szimbólumokat rejtettek el, amiket csak a szemüveg segítségével lehet fölfedni. Így, csak a szemüveg viselője tudja megmondani egy tárgyról, hogy az használható-e, illetve azt, hogy ki az idegen a játékosok között. Az áruló feladata az lesz, hogy minél több jó tárgyat dobjon ki a pakliból és megpróbálja szeméttel helyettesíteni őket. Ezzel gyengíti a partit az ostrom előtt, de ösztönözheti is a többieket, hogy felkészületlenül vágjanak neki a végső próbatételnek.

Nem tudom, hogy hány They Live rajongó van köztetek, de nekik a játék egyértelműen kötelező vétel. Akik még nem látták a filmet, azoknak is érdemes vetni rá egy pillantást, mert egy kifejezetten egyedi és hangulatos áruló-mechanikás játéknak ígérekzik. Ráadásul a műfajtól szokatlan módon nem is kell hozzá sok játékos: külön szabályokat dolgoztak ki a négy főnél kisebb csapatoknak, így akár szólóban is játszható.

They Live : Assault on Cable 54

Iconiq Studios is raising funds for They Live : Assault on Cable 54 on Kickstarter! A cooperative adventure board game based on the cult movie. Use your Kick Ass dice & custom sunglasses to find the hidden enemy within.

Nulla gravitáció, nulla holtidő

Nektek is eszetekbe jutott már, hogy a társasjátékokat forgó asztalra kellene tenni, ugye? Így mindenki pont ugyanarról az oldalról nézhetné a táblát és nem kell senkinek a nyakát nyújtogatni. Jó hírem, van: a Planet Unknown készítői is gondoltak erre, és mellékelik is a játékhoz a forgótálat.

Az emberiség szokás szerint új bolygót keres magának, mert a régit fölélte. Az új planétát tetris elemekből lehet megteremteni, amiket egy forgó tálcáról vehetünk el. A soron következő játékos úgy forgatja a tálcát, ahogy akarja, majd mindenki elvehet egy elemet az előtte lévő szeletből. A lapkákat a saját bolygónkra kell felhelyezni úgy, hogy megfelelő egyensúlyt alakítsunk ki vízből, földből és erdőből, közben figyelve arra is, hogy begyűjtsük a már korábban ledobált génállományokat tartalmazó csomagokat is.

Az újrajátszhatóságról a hat, különböző nehézségekkel rendelkező bolygó és a hat egyedi játékoslap gondoskodik majd, melyeket szabadon lehet kombinálni. A Planet Unknownt kb. hetven percesre ígérik, viszont közben a holtidő egészen minimális lesz az egyidejű akciók miatt.

Planet Unknown

Adam Rehberg is raising funds for Planet Unknown on Kickstarter! Tile-placement is reinvented for simultaneous play in this 1-6 player board game. Develop your planet and preserve humanity.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék