Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 12. hét

Ha támogattál valamilyen projektet tavaly, akkor bizonyára téged is értesítettek, hogy a játékod csúszni fog. A járvány miatt a kínai gyárak vagy teljesen leálltak, vagy legfeljebb fél kapacitással üzemelnek. Így minden Kínában gyártott társas (van olyan, ami nem ott készül?) késni fog pár hónapot. Ennek ellenére az új projektek még nem ritkulnak, úgyhogy bőven van miből böngészni ezen a héten is. A szállítási időpontot viszont érdemes a szokásosnál is rugalmasabban kezelni.

Dolog a küszöbön

Egy sarkvidéki kutatóbázison elszabadul valami szörnyűséges földönkívüli létforma, ami képes lemásolni az emberek alakját, személyiségét és emlékeit is. A kutatók nem tudják, hogy kiben bízhatnak, és a bázison eluralkodó paranoia már-már nagyobb veszélyt rejt, mint maga a dolog, amitől rettegnek…

Most rávághatnánk, hogy ez bizony A dolog című film összefoglalója, de szerencsére mind tisztában vagyunk vele, hogy John Carpenter horrorklasszikusa maga is egy feldolgozás. Az eredeti novellát  John W. Campbell Jr. írta egy sci-fi magazinba Who Goes There? címmel.

A játék tehát a novella eseményeit követi: a játékosok mindannyian emberként, biztonságban kezdenek a bázison. A közös cél, vagyis a túlélés érdekében azonban ki kell mozdulni szabadba gyűjtögetni. De a hótakaró alatt a szörnyűséges dolog csak arra vár, hogy lecsaphasson és megfertőzhesse az óvatlan embereket. Előbb-utóbb tehát valakiből biztosan szörny lesz, onnantól pedig a feladata a többiek megfertőzése – amire igen jó esélyei vannak, ha a többi játékos nem leplezi le időben.

A Who Goes There már a második kiadásával szolgálja a paranoia szerelmeseit. Az új verzió szebb komponenseket, és a haszontalan tárgyak kivételével sokkal gyorsabb, feszesebb játékmenetet ígér.

WHO GOES THERE? 2nd Edition

Certifiable Studios is raising funds for WHO GOES THERE? 2nd Edition on Kickstarter! Updated mechanics = even better gameplay. Additional expansion characters = even more paranoia. Here's the Thing: kill it or become it.

Görögök a világ körül

A Monuments alkotói olyan civilizációépítő játékot szerettek volna alkotni, amiben nincsenek korszakok, nincsen fejlődési fa, a szabálykönyv nem negyven oldalas és a játékidő sem négy óra. A játékosok minden körben vagy kijátszanak a tízakciókártyájuk közül egyet vagy visszaveszik azokat a kezükbe. Ezekkel a lapokkal tudnak majd az ókori világban terjeszkedni, termelni és természetesen támadni. A játék végét az ötszintes műemlék megépítése hozza el, de a győztes személyét a sok helyről kapható pontok döntik majd el.

A tapasztalt játékosoknak föltűnhet, hogy az alapkoncepció nagyon is hasonlít a Concordiára. Éppen ezért (vagy ennek ellenére?) izgalamas ötletnek tűnik, mivel a békésen terjeszkedő telepesek előbb vagy utóbb mindenképpen keresztezik egymás útját.

A Monuments érdekessége, hogya világtérképnek mind a 143 hexáját egyedi illusztrációk borítják (leszámítva persze azokat, amiken az óceán kékjén kívül nincs semmi). A postából kedvezményt adnak az egyedi rendelések esetén, ráadásul négy különböző nyelvi verzió (angol, német, olasz, holland) közül lehet választani.

Monuments

Martin Looij is raising funds for Monuments on Kickstarter! Lead your civilization to victory and build your Monument! Play one of 10 action cards or take them all back for fast & smooth gameplay

Véres játszmák

A Horrible Guild (korábbi nevén Horrible Games) eddig főleg egyszerű, színes családi játékokkal foglalkozott, mint a Potion Explosion és a Vasút vonal. Most egy igazi nagy dobásra készülnek: Charlie Cleveland (Subnautica) és Bruno Faidutti (Citadella) kooperációjából születő játékuk a Vampire: the Masquarade sötét világában játszódik.

Aki egy kicsit is ismeri a világot, az tudja, hogy egy város vámpírhercegi címét birtokolni nem éppen életbiztosítás. Nincs ez másként Chicagóban sem, ahol Kevin Jackson herceg éppen hátradőlne a vérfarkasokkal vívott háborúja után, máris hét oldalról szervezik a leváltását – természetesen a saját klánját is beleértve.

A játékosok tehát a hercegi címért versengenek, hét vámpírklán valamelyikét vezetve. Ehhez szövetségeseket kell gyűjteniük az egyes helyszínekről, azzal, hogy megszerzik a terület feletti uralmat. Mindenki sorban játszik ki a területhez befolyást jelentő kártyákat, végül aki a legötbb pontot gyűjötte össze, az viszi az adott városrészt. A kártyákat lehet képpel lefelé és felfelé is kijátszani, illetve az utolsó pillanatban ki is lehet szállni a versenyből – komoly szerepe lesz tehát a blöffölésnek is.

Kiszállni azért érdemes néha, mert a kártyák képességeinek köszönhetően a győztesnek néha jobban fájhat egy sikeres összecsapás, mint a veszteseknek. A kártyák kijátszása értékes vérbe kerül. Ha valaki az összes vértartalékát felélte, akkor őrjöngésben tör ki és ki kell szívnia egy véletlenszerűen választott szövetségese vérét. Ha ember volt a szerencsétlen, akkor így járt. Ha viszont vámpír volt az illető, akkor a játékos diablerie-t követett el: a fajtársa különleges vérét kortyolva megnövelte a hatalmát, de a szentségtelen cselekedetéért számíthat a többi vámpír megvetésére (sőt, akár győzelmi pontokat is bukhat).

A Vampire: the Masquarade – Vendetta az a játék, amire a rajongók vártak. Végre nem egy „olcsó” minis dungeon crawlerrel akarják kiszúrni a szemüket, hanem egy olyan társassal, aminek már a mechanikájából is kitűnően átjön a Vampire világának intrikázós-hátbaszúrós hangulata.

Vampire: The Masquerade - Vendetta

Horrible Guild is raising funds for Vampire: The Masquerade - Vendetta on Kickstarter! A competitive card game where you fight to conquer the role of Prince of Chicago as one of the vampire Clans of the Camarilla!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Kickstarter körkép - 13. hét

Megjelenés | 2020.03.23. 07:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

30Márc

Kickstarter körkép - 14. hét

Megjelenés | 2020.03.30. 15:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

 • Hibrid játékok a múlt századból II. - Dungeons & Dragons Computer Labyrinth Game

  2020.03.17. 08:49:31 / ajánló, játék, hibrid, társasjáték, dungeons, dragons

  Zavar, hogy a videójátékok világa egyre jobban összefonódik a társasjátékokkal? Régen minden jobb volt, amikor még az asztali játékokat nem fertőzte meg a digitális kór? Rossz...

 • Hibrid játékok a múlt századból I. - Dark Tower

  2020.03.08. 21:46:28 / retro, ajánló, játék, hibrid, társasjáték

  Zavar, hogy a videójátékok világa egyre jobban összefonódik a társasjátékokkal? Régen minden jobb volt, amikor még az asztali játékokat nem fertőzte meg a digitális kór? Rossz...

 • Ezért nem fogok soha pontozni

  2020.03.01. 23:07:08 / vélemény, játék, pontozás, társasjáték

  Amikor ezt a blogot indítottam, két alapelvet fektettem le magamnak: Nem csak és kizárólag játékbemutatókból fog állni a tartalom. Nem fogok semmit pontokkal vagy százalékokkal...

 • Mi újat hoz a Sagrada Passion kiegészítője?

  2020.02.17. 22:14:50 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, kocka, társasjáték, sagrada

  A legelső Sagrada kiegészítőt, ami hangzatosan csak a "5-6 Player Expansion" névre hallgat, kizárólag a játékosszám növelés miatt éri meg beszerezni. A hozzá mellékelt tárcsás...

Friss

Címkék