Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 7. hét

Olyan jól esik, amikor nem a sokadik nagyonminis dungeon crawlert próbálják meg ránk tukmálni, vagy ugyanannak a deckbuildernek a százharminckettedik, zombis-cthulhus változatát. Az eheti ajánlóba olyan játékok kerültek be, amik kifejezetten ritkán látott témákat dolgoznak fel – de ebből kifolyólag nem is ajánlhatóak mindenkinek.

Borsóagyúak

A XIX. században az ó-brünni Johann Gregor Mendel szerzetes a monostor körül sétálva megpillantotta egy dísznövény átlagostól eltérő változatát. Kiásta a földből és közelebb ültette egy másik helyen növő, típusos növényhez. Az utódaikat megfigyelve azt tapasztalta, hogy azok megtartották a szülők lényegi tulajdonságait. Ekkor kezdett bele abba a borsókkal végzett, percíz kísérletsorozatába, amivel megalapozta a tudományos örökléstant, és amivel kiérdemelte a genetika atyja megnevezést is.

A Genotype Mendel munkásságának állít emléket azzal, hogy a borsós kísérleteit egy társasjátékba foglalja. A játékosok palántákat ültetnek és kereszteznek, amikből újabb növények születnek majd. Ehhez a forrásokat klasszikus munkáslehelyezéssel tudják majd megteremteni, de a játék lényegi része a kertben zajlik majd. Az öröklődő tulajdonságokat kockadobások fogják eldönteni, de a növények alapos válogatásával bizonyos új változatok megjelenése valószínűbbé tehető vagy éppen kizárható.

A Genotype nagyon rétegjáték. Csak keményvonalas eurósoknak ajánlott, és közülük is inkább azoknak, akiket leköt a borsók örökléstani megfigyelése. Ők viszont el lesznek kényeztetve az olyan extrákkal mint a játékhoz mellékelt oktató füzet és az igényes fa alkatrészek.

Genotype: A Mendelian Genetics Game

John Coveyou (Genius Games) is raising funds for Genotype: A Mendelian Genetics Game on Kickstarter! A worker placement and dice drafting game built upon Gregor Mendel's work with genetics and pea plants.

Hullámvasút vonal

A vidámpark tervezés a társasjátéktervezők méltánytalanul elhanyagolt területe. Pedig az olyan gyöngyszemek, mint a Steam Park, bizonyítják, hogy van potenciál ebben a témában. A Wishland a parképítést a gazdasági oldaláról kívánja megragadni, de közben nem enged a témához passzoló, harsány-színes látványvilágból sem.

A játékosok kártyákból építhetik föl a vidámparkukat: ezeken a lapokon lesz minden, ami a szórakoztatáshoz kell: hinták, büfék, dekoráció és jelmezes kabalák. A lapokat munkáslehelyezéssel lehet megszerezni, valamint pénzzel, amit a már korábban megvásárolt lapokból lehet szerezni. Több pénzt több attrakciót jelent, ami több vendéget vonz majd, akik remélhetőleg boldogabban távoznak majd.

A könnyed téma ellenére 14 éves korhatárt biggyesztettek a doboz oldalára, ami arra utal, hogy az összetettebb játékok kedvelői is találhatnak majd benne élvezetet.

Wishland

Carlos Michán is raising funds for Wishland on Kickstarter! Wishland is a worker placement eurogame for 2-4 players and 75 minutes of duration.

Autó-motor

A 2014-es Kanban az összetettségének és az egyedi témájának köszönhetően nagy népszerűségre tett szert az autómániás eurósok körében. Sok más társashoz hasonlóan a Kanban is közösségi finanszírozásból született meg, ám nem a Kickstarter, hanem a játékokra specializált, olasz Giochistarter volt a szülőhazája (ez utóbbi amúgy különösen nagy szó, ugyanis elnézve az oldalt, nem értem, hogy hogyan képes itt bárki is pénzt adni valamiért).

A Kanbanban egy autógyárat irányítunk, ahol a teljes termelésért mi felelünk. Minden apróbb hiba győzelmi pont (helyesebben: előléptetési pont) levonással jár a könyörtelen ellenőrtől. A most készülő, EV névre hallgató kiadás az elektromos autókkal foglalkozik és főként vizuális fejlesztéseket kínál. Újra rajzolták a teljes táblát és az összes lapkát, valamint minden jelölő térbeli formát kapott. Természetesen nem csak optikai tunningra lehet számítani: új kiegészítőt is kap a játék, valamint egy szóló módot, Turczi Dávidtól.

Kanban EV by Vital Lacerda with Artwork by Ian O'Toole

Eagle Games is raising funds for Kanban EV by Vital Lacerda with Artwork by Ian O'Toole on Kickstarter! The Deluxe Edition of Vital Lacerda's acclaimed efficiency eurogame with all new art from Ian O'Toole

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Feb

Kickstarter körkép - 8. hét

Megjelenés | 2020.02.17. 14:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

27Jan

Kickstarter körkép - 5. hét

Megjelenés | 2020.01.27. 13:30:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Kommentek

 • asztalbetyár

  2020-02-14 00:16:44

  Turczi Dávid neve garancia lehet a sikerre és a minőségre, jómagam legalábbis ezt tapasztaltam. Az Eagle pedig szintén nem okozott még csalódást, jó szemük van a jó ötletekhez, szóval ez csak jó lehet. ;)

  Hát, hogy most kell-e elektromos autós Kanban... ugye ez pont olyan kérdés, hogy kell-e elektromos autó (nyilván a mire, az már más kérdés, és nem szokott elhangzani hozzá), mindenesetre hadd jöjjön.

  Mondjuk ez a Kanban kezd olyan platform lenni, mint a Monopoly, amiről ezer bőr lehúzható. Jön valami "új" hajtásrendszer, aztán lehet piacra dobni az újabb kiadást. Na de, nem egyedi eset, tulajdonképpen így megy ez. :O

  Ami furcsa még:

  • a kampány nem csap arcon valami trendi videóval, de nyilván így is sikerült elérni a célt.
  • speedcharger: megelőzi a korát még így is, azért bízom benne, hogy nem sok hő termel XD
  • semmi elektromos kis izé? :O
  • brutál euro még eurosítva némi kiegészítéssel és kiegészítőkkel.. hát...
  • first off the assembly line: csak USA? hát szegény Merkel ezért ruházott be annyi VW-re :(

  Viccet félretéve elég komoly munka van benne, de egy Kanban szintű játék ezt megköveteli a tervezőtől.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Megéri-e hamisítványt venni?

  2020.02.10. 22:32:25 / vélemény, játék, bűn, társasjáték, hamisítvány

  "Miért ne érné meg egy társasjáték töredék áron? Mit ártok vele, ha megveszem a kínai verziót?" - kerül elő a kérdés egyre többször a különböző fórumokon. Ha rákeresel egy...

 • Fesztáv - Ein vögel

  2020.02.03. 15:54:23 / teszt, ajánló, játék, kártya, madár, társasjáték

  Amikor harcolhatunk zombik ellen vagy egész birodalmakat húzhatunk fel, mégis hogy a fenébe tudja megragadni az emberek figyelmét egy olyan játék, amiben madarakat kell...

 • Ludens évértékelő 2019

  2019.12.27. 11:24:01 / játék, lista, társasjáték, év_játéka, ludens

  Ne is próbálj meg az év vége felé normális posztokat vagy tartalmas bejegyzéseket keresni! Ilyenkor mindenhol előkerülnek az évértékelős vagy az év játékát megválasztós posztok...

 • Erre szórtuk el a pénzünket - 2019 legnépszerűbb Kickstarter játékai

  2019.12.17. 09:01:18 / ajánló, játék, társasjáték, 2019, kickstarter

  A trend még 2019-ben is folytatódott: Kickstarteren hetente legalább 3-4 új projekt indult, melyek közül többen is dollármilliókat tudtak begyűjteni. Ebben a válogatásban az öt...

 • Res Arcana - Esszencia mix

  2019.11.19. 21:29:48 / teszt, ajánló, játék, kártya, fantasy, társasjáték

  A sötét tekintetű nekromanta ökölbe szorítja bal kezét, befejezve ezzel szentségtelen varázslatát. A föld megremeg, ahogy az eddig élettelenül fekvő sárkány súlyos teste oldalra...

Friss

Címkék