Kép forrása: telex.hu

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű. Ez persze kinyitja a kérdést, hogy mitől is lesz egy játék haladó társas, de erre majd a cikk végén térünk ki, előbb jöjjön maga a teszt.

A Szupercsapat 2024-ben jelent meg a Szupercsapat! – Strandkupa című, különálló játékkal egyszerre. Mi a Board Game Expón próbáltuk ki az eredeti játékot, amit akár egy, de akár nyolc fővel is lehet játszani, a játék szinte ugyanolyan hosszú, bármennyien is játsszuk. A Szupercsapat!-ban – nem meglepő módon – egy szupercsapatot kell összerakni játékosszámtól függően hét vagy nyolc kör alatt, amivel újra és újra legyőzzük a másik csapatát, álljon az a csapat bohócokból, kisállatokból vagy szörnyekből.

Egy pakli egyszerre csak egy másik játékossal harcol, ha kettőnél többen játszanak, akkor folyamatosan cserélődik az ellenfél. Minden játékos ugyanazt a kezdő paklit kapja, különböző szereplőkkel, akik közt van egyes, kettes, hármas és négyes erősségű lap is. Az első játékos felcsapja a legfelső lapját, kiteszi a csatatérre, és ezzel mindenképp megszerzi a győzelmet jelképező zászlót. Ezután az ellenfél is felcsapja a paklija felső lapját, és ha legalább akkora, mint az ellenfél lapja, elveszi a zászlót. Ha kisebb, akkor addig csapja fel a lapjait, amíg legalább akkora összeget el nem érnek a lapok. Akinél a kör végén a zászló van, az nyer.

Na jó, de ebben hol a játék? Jogos a kérdés, hiszen eddig ez olyan, mint egy autóskártya, ahol csak egyetlen tulajdonságból lehet választani, az meg egy agyatlan szerencsejáték. De itt jön be egy másik ismert játék, a kockapóker mechanikája is: a játékban mindegyik, így már a legelső kör előtt is húzunk egy-két új, egyre erősebb kártyát, és azután át kell gondolnunk, hogy mit tartsunk meg, mit dobjunk ki, hogyan hozzuk össze a legerősebb kombót a kártyáink közül: inkább kockáztatunk vagy biztosra megyünk, sok gyengébb egyforma lapot szedünk össze, amik egymást erősítik, vagy sok különböző, de külön-külön is erős lapot? Jó az nekünk, ha van pár olyan speciális kártyánk is, amik plusz erőt kapnak támadáskor (azaz a zászló megszerzésekor), de amikor védekezünk, már gyengébbek? Vagy inkább fordítva jobb, őrizzük minden erőnkkel a zászlót, ha már egyszer meglett? Esetleg menjünk rá azokra a karakterekre, akikkel pluszpontokat húzunk be, ha megszerezzük velük a zászlót? Vagy megnézhessük és újrarendezhessük a paklink három felső lapját? Vagy az összes fenti képességnek valamilyen bonyolult mixét válasszuk?

Minden játéknak az az egyik legkielégítőbb része, amikor jutalmat kapunk, kártyákat húzhatunk, erősíthetjük magunkat. A Szupercsapat! pedig egy bőségesen jutalmazó játék, ahol rengetegszer húzunk kártyát a rövid játékmenet alatt, de ez a jutalom mindig teher és stresszforrás is.

[Cikk folytatása]

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát

Idén jelent meg a Szupercsapat! nevű társas, ami 2023-ban az Év Haladó Játéka lett. Nem kell tőle félni, valójában egy könnyen tanulható, szórakoztató és a szerencsén alapuló játékról van szó - de egy picit ez is a baj vele.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • peti1212

    2024-06-28 09:49:56

    Mi is kipróbáltuk ezt a játékot, de azért az évszázad tévedésének és annyira rossz játéknak sem lehetne mondani. Tény, hogy én sem venném meg, egy próbát megért. Sok embernél megvan a " játszunk most újra" hangulata, amely sok jó játéknál viszont nincs meg. Nagyobb társaságban, ott azért akad bőven olyan, aki nem játékos és nem egy életen át kell tanulnia a szabályokat, megfelelő versenyérzést hoz létre, bár az erős szerencsefaktor sem jelent hátrányt a játékban, itt beleértve a különböző kártya kombinációkat is. Akik több tucat játékkal játszanak és tapasztaltabbaknak ez lehet rossz játék, de attól még szórakoztató.

  • jupeter

    2024-06-26 22:00:28

    Rossz játékkal is lehet jól szórakozni (és rossz filmet is nézni, kvázi bűnös élvezetként). Attól hogy ezt sokan teszik, még nem javul meg.

  • jupeter

    2024-06-26 21:58:51

    Azért mert valamit megvesznek sokan, még simán lehet rossz. Ez csacsiság, hogy ha sokan játszák, nem lehet rossz (Rizikó? Monpoly? megvannak?)

    Ebben a játékban semmi nincs, ami játékká tenné. Nincs igazi döntési leherőséged, nincs taktikai lehetősged, szinte teljesen véletlenszerű, ami történik benne. Nem tudod, hogy azt a keveset, amit csinálsz, miért csinálod. Ha eltekintünk az erőltetett (és zavaró) popkulturális háttértől, sima ütésvivős játék, rém egyszerű pakliépítéssel, amit viszont a teljes véletlenszerűség miatt semmilyen értelmes módon nem tudsz használni, mint mechanika. Ezen kívül rettenetesen repetitív, hiába egyszerű, unalmas. Fogalmam sincs, hogy adhattak ennek díjat, szinte haragszom rá, hogy egyáltalán kézbe vettem. Valószínű, tényleg nem vagyok célcsoport, de ettől még a fentiek nem változnak.

  • porcine

    2024-06-26 10:30:27

    Ne haragudj, hogy hosszabban nem szállok vitába veled itt erről a kérdésről, örömmel teszem a csevej rovatba, de ne itt.:)

  • laptopzsol

    2024-06-26 10:24:13

    Nem mondom, hogy nincs igazad. De ha van közönsége, meg veszik, sokan játszanak vele, és véletlen valaki szereti, akkor nem lehet rossz. Az egy dolog, hogy neked mi a véleményed.

    Van ami nekem sem tetszik (pl pizza,taco akármi), de nem a játék hibája, mert mások szeretik, de nem én.

  • porcine

    2024-06-26 10:18:51

    Off: Sajnos van rossz játék, még a klasszikusoktól is: Llamageddon, Ohh...Igen!?.

  • laptopzsol

    2024-06-26 09:45:07

    Én személy szerint nem mondanék ilyet egy játékra. Ahogy klasszikust idézek, nincs rossz játék, csak nem te vagy a közönsége (Győri zoli). Meg lehet, hogy neked nem tetszik, ezt le is írhatod, ha meg is indoklod még jobb. Egy hosszabb vélemény sokkal többeket érdekelne, ha tapasztalaton alapul, mert akkor eltudunk gondolkodni rajta, hogyan merre.

  • jupeter

    2024-06-25 21:30:08

    Az évszázad tévedése ez a játék

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szupercsapat!