Kép forrása: gsplus.hu

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.

Csodaország bizarr hely, attól függően jobban vagy kevésbé, hogy ki meséli el a történetét. Lewis Carroll egész másképp ábrázolta Alice-éket, mint a videojátékairól ismert American McGee, és a két véglet között is voltak érdekes, viszonylag szabad, az alapanyagtól bátran elrugaszkodó értelmezések.

A társasjáték-tervezők sem először választják ezt a témát játékukhoz, az elmúlt néhány évben jelent meg például a Tea 2 Főre, a Szabadulópakli: Csodaországban és A rózsa varázsa is, de az eddigi legösszetettebb, legjobban kidolgozott Alice-os játékot a Druid City Games alkotta meg: ez a Csodaország csatái, mely külföldön 2022-ben vert nagy hullámokat, hozzánk pedig idén jutott el a Gémklub kiadónak köszönhetően. Viszonylag nagy és rendkívül tartalmas doboza egy izgalmas háborús játékot rejt, ami nem kezdőknek való, de ha belejöttünk, nem is ég le az agyunk tőle.

Mint azt a cím is határozottan sugallja, Csodaországban harcok dúlnak: Alice, A vörös királynő, Gruffacsór, A kalapos és Vigyori úr észhez tértek, egymásnak estek, ki-ki a maga önös céljával vesz részt a küzdelemben, és ehhez segítőket toboroznak. Minden karakter egyedi, eleve adott és feloldható képességekkel, hatásokkal rendelkezik - nem pusztán személyes szimpátia alapján érdemes közülük választani, vannak, amelyek helyzettől függően hasznosak, míg mások állandó előnyt biztosítanak. Nincs rossz választás, de a taktikánkon változtathat, ki mellett döntünk (vagy ki marad nekünk).

Egy játszma három fordulóból, fordulónként két teljesen eltérő fázisból áll. Először a teaparti fázisa zajlik le, amiben a játékosok az asztal körül körözgetve gyűjtenek jutalmakat, illetve helyezik el egységeiket azokban a régiókban, ahol háborúzni kívánnak, majd ezt követi a harc maga. A teaparti során kártyákat lehet szerezni (ezeket minden fordulóban más-más pakliból rakjuk fel a tábla mezőire, ahonnan megkaparinthatók), amik válogatott dolgokat adnak, például korongokat, figurákat, bónuszokat, küldetéseket, illetve lehetővé teszik egységek, támogatók hadba küldését. Ez a fázis akkor ér véget, amikor minden játékos megszerzett 4 kártyát, és ezt követően lehelyezte vezetőjét az egyik régióba. A korongokat mindenki a saját húzózsákjába teszi, de a kártyák megtartásával számon lehet tartani, miből mennyit gyűjtöttünk.

A helyzetet bonyolítja, illetve a játék újrajátszhatóságát növeli, hogy csatlóskártyákból négy szett van, és a játék elején el kell döntenünk, melyikkel játszunk - ennek függvényében a csatlósok más-más képességgel, hatással bírnak a játszma során. Gyakorlottabbak akár kombinálhatják is a szetteket, de ilyenkor nem garantált, hogy tökéletes lesz az egyensúly.

[Cikk folytatása]

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Máj

Kicsi, szép, viszonylag olcsó, és gyorsan lepörög a Ticket to Ride új kiadása [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.13. 15:00:00

A Ticket to Ride: Párizs más, egy-egy városra fókuszáló részekhez hasonlóan minden szempontból kompakt.

16Máj

Olyan társasjáték készült a Cyanide and Happiness alapján... [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.16. 19:34:00

A most már magyarul is elérhető Joking Hazardban háromkockás képregényeket alkothatunk, és minél durvábbra sikerülnek, annál jobb lesz a móka.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Csodaország csatái