Kép forrása: gsplus.hu

Az Unmatched kooperatív játékként talán még jobb, mint amikor egymást kell gyepálnunk [gsplus.hu]

Az Unmatched Kalandok keretében nem (csak) egymással, hanem a Molyemberrel, a Marslakóval, és csatlósaikkal kell küzdeniük.

Sokat emlegeti a társasjátékos közösség Bruno Cathala, Reiner Knizia, vagy Uwe Rosenberg nevét, de remélhetőleg már Rob Daviau-t sem kell sokaknak bemutatni. Amellett, hogy Matt Leacockkal együtt a Pandemic Legacy sorozaton és az általunk is a tavalyi év egyik legjobbjának tartott Ticket to Ride Legacyn, illetve a szintén remek Stranger Things: Hellyel lefelén dolgozott, ő felel az Unmatched szériáért is, ami igazából erősen merít a Milton Bradley-féle Star Wars Epic Duels és a Fantasy Flight Games által jegyzett Tannhäuser rendszereiből (bevallottan, ez a tény játékszabályban is szerepel), de ahhoz, hogy olyan kiváló és sikeres legyen, amilyen lett, Daviau közreműködése kellett. Érdekes csavar, hogy az Unmatched-sorozat új részének fejlesztésében ő kis mértékben vett részt, az ötlet és megvalósítás Darren Reckner, valamint Jason Hager munkája - ők azonban nem távolodtak el nagyon az alapoktól.

Az elmúlt években összesen több mint negyven karakter vált elérhetővé, közülük majdnem 20 magyar kiadásokban is a Reflexshopnak köszönhetően. Az Unmatched egyszerű rendszere, amiben minden, egyedi paklival rendelkező karakterrel egy kicsit másképp kell játszani, de az alapok ugyanazok minden csatában, kooperatív játékmenethez is tökéletesen illik: ezt bizonyítja be az Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek.

Az már önmagában csodálatos, hogy a négy, a dobozban található főhőst egymásnak is ereszthetjük, vagy korábban megjelent karakterekkel is összeengedhetjük, és a korábbiakat is áthozhatjuk ebbe a játékba - szokás szerint minden kompatibilis mindennel, minden Unmatched-variáció önállóan játszható, és egyúttal kiegészítője a többinek.

A legtöbbeknek Nikola Tesla lesz ismerős, aki két tekercset tölthet fel, majd meríthet ki, ezzel aktiválva különféle képességeket. Őt kíséri Ógon Batto, "Az első szuperhős", Annie Christmas, a 210 cm magas amerikai hajóskapitány, aki Charlie segítségét élvezi, valamint Dr. Jill Trent, egy klasszikus képregényes hős, aki társával, Daisyvel együtt lép a csatatérre, illetve különleges kütyüket használhat. Alapvetően minden karaktert pont úgy kell irányítani, mint bármilyen Unmatched-hőst: a dobozban rejlő három szabálykönyv egyike univerzális, a rendszer alapvető működését írja le, avagy hogy három lehetséges akció közül választunk és hajtunk végre kettőt, akár kétszer ugyanazt, kártyák segítségével csatázunk, lapok kijátszásával védekezünk, ha az ellenfelek támadnak minket, és nem szeretnénk ezt benyelni. Ha bármely más doboz hősét dobnánk be, a játékszabályban található magyarázat segít értelmezni egyes hatásokat, amik itt másképp működnek, de így is előfordulhat, hogy bizonyos karakterekkel élvezetesebb lesz játszani, másokkal meg, mivel adott képességeik nem használhatók, kevésbé.

[Cikk folytatása]

Az Unmatched kooperatív játékként talán még jobb, mint amikor egymást kell gyepálnunk

Az Unmatched Kalandok keretében nem (csak) egymással, hanem a Molyemberrel, a Marslakóval, és csatlósaikkal kell küzdeniük.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Kommentek

  • lrekasi

    2024-01-26 09:13:17

    Ízlések és pofonok. Nekem érdekes, de nem kiemelkedő élmény ez a koop variáns. Mivel minden karakter egyedi, és minél több játékos választ új, számára ismeretlen karaktert, annál jobban nyúlik a holtidő, ami így a játék elején kifejezetten hosszú lehet. Nekem emiatt unalmas volt az első pár játék. Talán legközelebb majd "régi ismerősökkel" vonulunk fel a rosszfiúk ellen.

    További "negatívum" számomra, hogy a sok kis ufó, meg döglégy helyett inkább fogadtam volna szívesen, ha a választható gonosz figurák kapnak minit, és nem csak plasztik tokenként tologatjuk őket a pályán. Nem is értem, hogy miért egy egyébként csak jelzőként és nem "szereplőként" jelen lévő játékelem kapott nagyobb hangsúlyt.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek