Kép forrása: pcguru.hu

Ceres – (Z)űrös kolonizáció [Társalgó]

A Föld már nem a világ közepe, az emberiség utazik és kolonizál, a nyersanyag-készlet pedig igen szűkös, de azért minden vállalat megtalálhatja, hol tudja a legnagyobb szeletet hasítani a tortából.

Annyi társasjáték kampánya sikeres Kickstarteren, hogy a bolti kiadások mellett szinte lehetetlen minden egyes megjelenést figyelni, esetleg nyomon követni. Ráadásul a piac így is, úgy is túltelített, aminek hála ember legyen a talpán, aki mindent ki szeretne próbálni, avagy az átlag halandó már annak is örül, ha legalább a legszimpatikusabb témájú vagy mechanikájú társasokra kellő figyelmet képes fordítani. Nos, nálam valamiért a sci-fi tematika az, ami a wargame mellett teljesen hidegen hagy, bár az utóbbi egy évben ez kicsit változni látszik. Egyfelől nálam a 2022-es magyar megjelenések egyik különlegessége lett a Luna Maris, ami egy roppant gonosz (nagyon szűk), de iszonyatosan jól összerakott euró, másfelől a Galaxy Postman kampánya is megfogott valamiért, és akkor még itt van ez a Ceres is. A Ceres, amit először bodak hozott át hozzám, még január legelején (konkrétan elsején, ezzel kiválóan indítva az évet), és egyből nyomtunk is egy kört, majd amit a Kickstarterek.hu, avagy az igazi különlegességekkel és giga-mega csomagokkal foglalkozó Kánai Zoli is rendelkezésemre bocsátott, ha már egyszer a régóta várt Pest még nem futott be. És persze nem véletlen, hogy a bemutató egyáltalán szóba került: a Ceres kezdeti negatív érzéseim ellenére nagyszerűen működik a gyakorlatban, és még ha nem is lesz az év legjobbja, még akár a scifitől ódzkodó, de euró párti játékosokat is magával ragadhatja. 

Ceres története szerint 2219-ben a Mars már egy évszázada az emberiség űrbéli központja. Különböző intézmények, köztük az Asteroid Mining Assembly of Corporations, szabályozzák az aszteroidabányászati műveleteket. Az aszteroidaöv káoszában a Ceres törpebolygó lett az aszteroidabányászat epicentruma. A játékosok pedig természetesen a Ceres, egy rideg, távoli aszteroidakolónia fejlődésének lehetnek a részesei, ahol egy-egy űrbányászati vállalat vezetőjeként feladatuk az aszteroidaöv nyersanyag-kitermelésére és az érkező teherhajókkal való kereskedelemre egyaránt kiterjed. Miközben pedig arra törekednek, hogy a legjobbá váljanak, a virágzó település és a befolyásos Marsi Tanács stratégiai éleslátásukat követeli. A kolónia fejlődésében játszott szerepük és a Tanácsban elfoglalt pozíciójuk ugyanis megszilárdítja helyüket a Ceres elismert vezetői között, és bizonyítja, hogy a hatalom több, mint csupán az erőforrások feletti uralom.

Maga az elképzelés, a játék alapja nem annyira meglepő vagy újító, avagy aki játszott már munkáslehelyezős eurót, az otthon fogja érezni magát, legalábbis a társas legtöbb elemét tekintve. Ami nagyon fura elsőre, az a tábla és táblák elrendezése, az űrt szemléltető rondell, valamint az az ikonográfia és akcióhely-elosztás, -ábrázolás, amivel Gustaf Sundströmék ellátták a Ceres-t. A lényeg, hogy mindenkinek van három (kicsit pontatlanul) összeilleszthető táblája, aminél a nyersanyagot menedzseli, illetve aminél egy extra akcióra van lehetőség. Ezek együtt alkotják a vállalatot. A játéktáblán aztán számos más akcióhelyet találunk, amik mind eltérő lehetőségeket biztosítanak az űrbéli bányászat és a vállalat fejlesztése során. A három fordulóban leginkább ezeket látogatjuk, méghozzá 5 vezetőjelzőnkkel, továbbá a lakónegyedben és a teherhajókkal érkező munkásokat is befoghatjuk, de őket csak a vállalatunk külső állomásain alkalmazhatjuk.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ceres a Kickstarterek.hu-tól - (Z)űrös kolonizáció

A Föld már nem a világ közepe, az emberiség utazik és kolonizál, a nyersanyag-készlet pedig igen szűkös, de azért minden vállalat megtalálhatja, hol tudja..

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Ápr

Iszonyatosan durva siker lett az új társas, ami Cthulhut és az Orient Expresszt vegyíti [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.19. 21:02:00

A játékosok nagy számban szeretnének felugrani az Orient Expressz borzalmakkal telt kocsijaira.

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ceres
  • Ceres: Comets
  • Ceres: Mars Contracts