Kép forrása: pcguru.hu

Ceres – (Z)űrös kolonizáció [Társalgó]

A Föld már nem a világ közepe, az emberiség utazik és kolonizál, a nyersanyag-készlet pedig igen szűkös, de azért minden vállalat megtalálhatja, hol tudja a legnagyobb szeletet hasítani a tortából.

Annyi társasjáték kampánya sikeres Kickstarteren, hogy a bolti kiadások mellett szinte lehetetlen minden egyes megjelenést figyelni, esetleg nyomon követni. Ráadásul a piac így is, úgy is túltelített, aminek hála ember legyen a talpán, aki mindent ki szeretne próbálni, avagy az átlag halandó már annak is örül, ha legalább a legszimpatikusabb témájú vagy mechanikájú társasokra kellő figyelmet képes fordítani. Nos, nálam valamiért a sci-fi tematika az, ami a wargame mellett teljesen hidegen hagy, bár az utóbbi egy évben ez kicsit változni látszik. Egyfelől nálam a 2022-es magyar megjelenések egyik különlegessége lett a Luna Maris, ami egy roppant gonosz (nagyon szűk), de iszonyatosan jól összerakott euró, másfelől a Galaxy Postman kampánya is megfogott valamiért, és akkor még itt van ez a Ceres is. A Ceres, amit először bodak hozott át hozzám, még január legelején (konkrétan elsején, ezzel kiválóan indítva az évet), és egyből nyomtunk is egy kört, majd amit a Kickstarterek.hu, avagy az igazi különlegességekkel és giga-mega csomagokkal foglalkozó Kánai Zoli is rendelkezésemre bocsátott, ha már egyszer a régóta várt Pest még nem futott be. És persze nem véletlen, hogy a bemutató egyáltalán szóba került: a Ceres kezdeti negatív érzéseim ellenére nagyszerűen működik a gyakorlatban, és még ha nem is lesz az év legjobbja, még akár a scifitől ódzkodó, de euró párti játékosokat is magával ragadhatja. 

Ceres története szerint 2219-ben a Mars már egy évszázada az emberiség űrbéli központja. Különböző intézmények, köztük az Asteroid Mining Assembly of Corporations, szabályozzák az aszteroidabányászati műveleteket. Az aszteroidaöv káoszában a Ceres törpebolygó lett az aszteroidabányászat epicentruma. A játékosok pedig természetesen a Ceres, egy rideg, távoli aszteroidakolónia fejlődésének lehetnek a részesei, ahol egy-egy űrbányászati vállalat vezetőjeként feladatuk az aszteroidaöv nyersanyag-kitermelésére és az érkező teherhajókkal való kereskedelemre egyaránt kiterjed. Miközben pedig arra törekednek, hogy a legjobbá váljanak, a virágzó település és a befolyásos Marsi Tanács stratégiai éleslátásukat követeli. A kolónia fejlődésében játszott szerepük és a Tanácsban elfoglalt pozíciójuk ugyanis megszilárdítja helyüket a Ceres elismert vezetői között, és bizonyítja, hogy a hatalom több, mint csupán az erőforrások feletti uralom.

Maga az elképzelés, a játék alapja nem annyira meglepő vagy újító, avagy aki játszott már munkáslehelyezős eurót, az otthon fogja érezni magát, legalábbis a társas legtöbb elemét tekintve. Ami nagyon fura elsőre, az a tábla és táblák elrendezése, az űrt szemléltető rondell, valamint az az ikonográfia és akcióhely-elosztás, -ábrázolás, amivel Gustaf Sundströmék ellátták a Ceres-t. A lényeg, hogy mindenkinek van három (kicsit pontatlanul) összeilleszthető táblája, aminél a nyersanyagot menedzseli, illetve aminél egy extra akcióra van lehetőség. Ezek együtt alkotják a vállalatot. A játéktáblán aztán számos más akcióhelyet találunk, amik mind eltérő lehetőségeket biztosítanak az űrbéli bányászat és a vállalat fejlesztése során. A három fordulóban leginkább ezeket látogatjuk, méghozzá 5 vezetőjelzőnkkel, továbbá a lakónegyedben és a teherhajókkal érkező munkásokat is befoghatjuk, de őket csak a vállalatunk külső állomásain alkalmazhatjuk.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ceres a Kickstarterek.hu-tól - (Z)űrös kolonizáció

A Föld már nem a világ közepe, az emberiség utazik és kolonizál, a nyersanyag-készlet pedig igen szűkös, de azért minden vállalat megtalálhatja, hol tudja..

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Júl

Vírus [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.26. 14:00:00

A barátaink tanították meg nekünk a Vírus című kártyajátékot, amikor legutóbb náluk voltunk. Megmondom őszintén, doboz alapján én biztosan nem vettem volna meg, de annyira mondták, hogy higgyük el, ez egy nagyon szórakoztató, és vicces játék...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ceres
  • Ceres: Comets
  • Ceres: Mars Contracts