Kép forrása: pcguru.hu

A hajsza – Ellenség a kapuknál [Társalgó]

Ismét a történelmet hívja segítségül Matthias Cramer: a német alkotó ezúttal egy fontos második világháborús eseményt öntött kétfős társas formájába.

Bár messze nem ez volt az első próbálkozása, mégis vitathatatlan, hogy Matthias Cramer neve akkor vált igazán ismertté a szélesebb közönség számára, amikor 2019-ben két, a maga kategóriájában egészen nagyot alkotó játékkal duplázott. Az egyik a karrierjét megalapozó Glen More borzasztóan hangulatos, ráadásul az elődjénél lényegesen tartalmasabb folytatása, a Glen More 2: Chronicles volt, a másik pedig a díjak tömkelegét bezsebelő A Watergate-ügy. Ez utóbbi egy kisebb várakozást követően már a hazai játékosoknak is magyar nyelven mutatta meg, hogy a két főre szabott, párbajcentrikus játékok még politikai bőrbe bújtatva is mennyire intenzívek és érdekesnek tudnak lenni – abban az esetben is, ha valaki esetleg nem rajong a témáért. Cramer pedig az ott szerzett tudását örökítette tovább, méghozzá egy elsőjátékos társszerzővel és egy új témával ugorva fejest ismét a történelembe.

A hajsza ugyanis szintén egy kétfős, történelmi tematikájú játék, amely egyenesen a második világháború egyik meghatározó momentumát dolgozza fel. Főszereplője a brit- és a német haditengerészet: 1939 szeptemberében járunk, amikor is a német Graf Spee nehézcirkáló parancsba kapja, hogy annyi brit teherhajót süllyesszen el, amennyit csak tud, súlyos ellátási gondokat okozva ezzel a szigetországban. A terv az első hónapokban remekül bevált, a brit hadviselés azonban megelégeli a Graf Spee pusztítását, és egy hatalmas vadászatot indít, megpróbálva egyszer és mindenkorra a tengerfenékre küldeni egyik nagy nemezisét.

A társas során két játékos csap össze: egyikük a Brit Királyi Haditengerészet erőit menedzseli, míg a másik a Graf Speet és annak kísérőhajóját, az Altmarkot igyekszik úgy akcióba lendíteni, hogy annak a rivális flotta igya meg a levét. A német oldal célja, hogy öt teherhajót süllyesszen el, míg a brit oldalnak a Graf Spee elpusztításával kell kivívnia a győzelmet. A vadászathoz egy kisebb, hatszögletű cellákkal rendelkező világtérkép asszisztál, melyen megtalálhatók a szigetország ellátmányát biztosító főbb kikötők (Argentína, Brazília, Dél-Afrika, Anglia), valamint az azok között található vízfelületek. Ezeken mozognak a két fél haderői, csakhogy a Graf Spee a brit fél számára láthatatlan, így annak következtetésekkel és az azokhoz párosított aktív kutatásokkal kell felfednie a hajó pozícióját, majd győzedelmeskednie az ezután kitörő csatában.

Mindezt két nagy paklinyi kártya fogja közre: mind a két fél egyedi repertoárral rendelkezik, és ezt felhasználva igyekszik kivívni a maga győzelmét. A német játékostól kezdve a felek egymást felváltva hajtják végre a fordulókat, méghozzá specifikus fázisok keretében, melyek során a németeket képviselő fél kártyákat játszik ki, akciókat hajt végre, majd lapokat húz. A Watergate-ügyhöz hasonlóan a lapok többféleképpen is felhasználhatók. Egyrészt eseményként, aminek az a lényege, hogy a rajtuk található, szöveges esemény teljes végrehajtásával szerezhető előny, vagy épp hátráltatható az opponens. Ez viszont nem feltétlenül kockázatmentes vállalkozás, mivel bizonyos események a végrehajtást követően végleg kidobják az adott lapot; egyes kártyák pedig válaszlépésként használhatók, így vissza tudjuk verni a rivális események végrehajtását.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] A hajsza a Vagabundtól - Ellenség a kapuknál

Ismét a történelmet hívja segítségül Matthias Cramer: a német alkotó ezúttal egy fontos második világháborús eseményt öntött kétfős társas formájába.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A hajsza