Kép forrása: pcguru.hu

Splendor: Párbaj – A smaragd románca [Társalgó]

Két főre hangszerelve és teljesen újramázolva tért vissza a Splendor, a klasszikus modern kaputársas, amelyben a drágaköveké és az azokkal dolgozó ötvösöké a főszerep.

A "variációk egy témára" alapelv a legkevésbé sem új, de talán még sose volt annyira aktív a gyakorlatban, mint az elmúlt évek során, gondolva itt például a természetcentrikus játékok végeláthatatlan áradatára (CascadiaIrány a vadonRenature), vagy épp a nyersanyag gyűjtögetésre és azok átváltására kihegyezett társasokra, melyek tudnak briliánsak is lenni (Egy szép új világAcélmágnás), főleg, ha esetleg egy "régi" klasszikus visszatérésről van szó – erre legutóbb például 2021-ben került sor a 7 Csodaúj kiadásával. Az újítás szele mostanra egy másik modern klasszikust is elért, hiszen a Splendor: Párbaj alapvetően a 2014-es előd alaposan ráncfelvarrt verziója, amely egyúttal a játékosszámot is lefaragja kizárólag két főre, ahogy azt számos kortársa tette már az évek során.

Az átszabás ugyanakkor nem érintette az alapokat, így a Splendor: Párbaj során is ötvösként kell boldogulni a reneszánsz korban, tekintélyt és bőséges vagyont harácsolva össze (mielőtt a rivális tenné azt), így válva a korszak leghíresebb mesteremberévé. Az ehhez vezető út pedig kártyák és korongok sokaságán át vezet a hozzávetőlegesen félórás meccsek során, ahol a felek egymást követve igyekeznek drágakövekhez, azaz nyersanyagokhoz jutni, hogy elegendő mennyiség birtokában ékszerkártyákat szerezzenek, melyek csökkentik a jövőben megszerezhető lapok költségét. Cikkünk alanya így nem meglepő módon egy szettgyűjtögetős, bizonyos szempontból engine builder kártyajáték, ahol mindenki úgy igyekszik összeállítani a maga gyűjteményét, hogy az lehetőség szerint a lehető leghatékonyabban segítsen a további kártyák megszerzésében, melyek a győzelem kivívásához szükségesek.

Az alapjátéktól eltérően itt háromféleképpen tudunk nyerni: 20 vagy több hírnévpont összegyűjtésével (ez a lapokon található számértékből adódik össze), 10 vagy több koronával (ezek speciális ikonok néhány lapon), vagy legalább 10 hírnévpont összegyűjtésével olyan kártyákon, amiken megegyezik a bónuszok a színe. Ezen kártyák megszerzéséhez drágakövekre van szükség: minden egyes lap a négy drágakő-szín adott mennyiségű kombinációjának kifizetésével szerezhető meg és rakható be a saját tablóba. Az elsődleges cél ezen költség csökkentése, minden egyes megszerzett lap minimum egy, de akár két értékkel is csökkentheti a hozzá tartozó drágakő (azaz szín) költségét. Ebből adódóan idővel bizonyos költségek lenullázódhatnak, megkönnyítve az igazán értékes lapok megkaparintását.

Mindezt a központi játéktábla fogja közre, ahol maguk a drágakövek találhatók. Megszerzésük többféleképpen is történhet: alapesetben maximum három, egymással szünet nélküli, üres mezőt nem tartalmazó csoportban levő korong vehető fel. Ezt a csoportot nem csupán az üres mező törheti meg, de egy aranykorong is, amit csak egy külön akcióval van lehetőségünk megkaparintani: ennek során 1 aranykorong elvételéért 1 ékszerkártyát pakolhatunk a saját készletbe (maximum 3 lap tartalékolható így), annak költségét csak később, a tényleges kijátszásakor fizetve ki. Korongból (ékkő, gyöngy, arany) a kör végére mindenkinél maximum 10 darab lehet, így a tartalékolást mindenképp átgondoltan kell csinálni, főleg, mert a játéktábla üresen maradt helyszíneinek feltöltése az ellenfelet is erősíti. A feltöltés minden esetben abból a zsákból történik, ahová a kifizetett, azaz a tablókba rakott kártyák költsége kerül, a mezők sorrendje pedig egy fix útvonalat követ, ráadásul a rivális játékos ilyenkor egy úgynevezett előjogtekercshez jut. Ezt a saját köre elején használhatja fel arra, hogy egy tetszőleges ékkő- vagy gyöngykorongot vegyen el a tábláról.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Splendor: Párbaj a Gémklubtól - A smaragd románca

Két főre hangszerelve és teljesen újramázolva tért vissza a Splendor, a klasszikus modern kaputársas, amelyben a drágaköveké és az azokkal dolgozó ötvösöké a fő

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- /www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Splendor: Párbaj