Kép forrása: hvg.hu

Lehetünk mi a legsikeresebb vállalkozók a Marson, de nem lesz könnyű [hvg.hu]

Magyarul is kiadták a világ egyik legösszetettebb társasjátékát, a játékkészítés szupersztárjának sci-fi-alapú monstrumát: ez A Mars. Nem bírtunk ellenállni a hírnevének, és kipróbáltuk.

Az újkori, nagyon összetett, a „dobj és lépj” mechanizmust fényévekkel maga mögött hagyó, a szerencse szerepét minimalizáló, aprólékosan kidolgozott és hosszú játékidejű társasjáték legújabb reneszánsza A Mars terraformálása című, 2016-os, egészen kiváló társassal kezdődött. A hasonló téma miatt az ember hajlana arra, hogy azt mondja: a játéktervező világsztár Vital Lacerda A Mars (eredeti címén On Mars) című játékával be is zárult a kör. Vagy legalábbis valamilyen kör: nyilvánvalóan ez után is születnek majd még az elmúlt évek fejlesztéseit továbbvivő játékok, de azt tényleg nehéz elképzelni, hogy valaha ennél is összetettebb, úgynevezett európai típusú társasjáték készüljön. Már csak azért sem, mert azt szinte már lehetetlen lenne befogadni.

A nemcsak rendkívül sikeres, de rendkívül sokszínű Lacerda – aki készített már játékot a Marson kívül elektromos autókról épp úgy, mint Lisszabon történelméről – talán leghíresebb játékáról, Lisboáról szóló kritikánkban is leírtuk, hogy az alkotó első és legfontosabb ismertetőjegye épp ez a svájci óra szerkezetére emlékeztető részletesség és tökéletes precízió. Ami egyrészt azt jelenti, hogy olyan mennyiségű szabályt, kiegészítő szabályt, feltételt és mechanizmust kell megtanulnunk a végigjátszáshoz, amire gyakorlatilag nem találni más példát a társasjátékpiacon. Másrészt pedig azt, hogy ezzel összhangban a játékélmény is összetett, ahogy az említett óraszerkezet sem öncélúan olyan bonyolult, hanem azért, hogy a lehető legtökéletesebb pontossággal mutassa az időt: a milliónyi szabály mindegyikéről megindokolja a szabálykönyv, miért is kell épp úgy csinálni. És amikor az egész összeáll – ha ez nem is történik meg olyan hamar, mint más játékok esetében szokott –, az egészen különleges élmény.

[Cikk folytatása]

Lehetünk mi a legsikeresebb vállalkozók a Marson, de nem lesz könnyű

Magyarul is kiadták a világ egyik legösszetettebb társasjátékát, a játékkészítés szupersztárjának sci-fi-alapú monstrumát: ez A Mars. Nem bírtunk ellenállni a hírnevének, és kipróbáltuk.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.hvg.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

15Júl

Darwin nyomában [Tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.15. 15:00:00

Ma a Darwin nyomában című társasjátéknak ugrottunk neki, hogy asztalra tesszük, és megtanuljuk, mert a barátaink voltak olyan kedvesek, és itt hagyták nálunk.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars