Kép forrása: pcguru.hu

Odalent: A Sötétség Legendái – Újkori kaland [Társalgó]

Az Odalent: A Sötétség Legendái nem csak egy társalkalmazás segítségével igyekszik kiemelkedni a dungeon crawlerek közül.

Az Odalent: A Sötétség Legendái neve talán ismerős lehet, hiszen az angolul Descent néven futó játék két kiadást és számtalan kiegészítőt megélt már. Cikkünk alanya viszont nem új kiadás, sem újranyomás, hanem egy egészen új valami - ami egyúttal azt is jelenti, hogy ha játszottunk valamely korábbi kiadással, akkor elfelejthetjük a régi karaktereket, szabályokat és berögzült szokásokat. Ami lehetne éppen baj is, de az Odalent: A Sötétség Legendái (innentől csak Odalent) egyszerű és könnyen elsajátítható köntösbe csomagolja a játékosok dolgát, és az adminisztráció fárasztóbb részét teljességgel a mellé elengedhetetlenül szükséges segédapplikációra bízza.

Persze azért hárul némi feladat ránk is, a küldetések között a következő kalandra küldendő hősök kiválasztása, a döntéshozatalok ránk várnak, ahogyan a pálya felépítése is, no és persze az akciók meg a némelyikkel járó kockadobások. Utóbbiakra a harcban és próbatételeknél lesz szükség, és háromféle eredményre, valamint azok kombinációjára tehetünk szert: sikerre, előnyre, és erőfeszítésre. A siker magáért beszél, találatot vagy hárítást jelent, az előny sikerre váltható, de cserébe fáradság-tokent kell valamelyik lapunkra helyezni, míg az erőfeszítés a hősünk és felszerelésünk függvényében juttathat opcionális bónuszokhoz. Némileg szokatlan, ám nem ismeretlen módon az ellenségeink számára nem kell semmit sem hajigálnunk, fix támadó és védekező értékekkel rendelkeznek - és amúgy is mindent kézben tart az applikáció. Ami nem jelenti azt, hogy hőseink és ellenségeink aktuális pozícióját vezeti, a figurák asztalon való pakolgatása ily módon ugyancsak kihagyhatatlan elem marad. Ezek tükrében adhatunk parancsot az appnak, hogy értékelje a támadásainkat (ahol csak a sikereket kell számolgatnunk és az esetleges extra hatásokat érvényesítenünk), egyúttal ellenőrizhetjük azt is, hogy a célpont látható-e és mely fegyvereknek elérhető.

Az Odalent másik fő vonzereje és érdekessége a háromdimenziós játéktér, és itt nem csak az olyan elemekre gondolok, mint a fák, könyvespolcok és ládák (melyek mindegyikével interakcióba léphetünk az alkalmazásban) hanem a kartonoszlopok segítségével tényelgesen magasabbra vagy alacsonyabbra építendő elemekről. Tény, hogy az asztalkép ennek köszönhetően látványosabb az átlagnál, de a bizonyos helyzetekben könnyebb áttekinthetőséget leszámítva valójában nem sokat ad hozzá a játékhoz. 

A fizikai játék és az interaktív applikáció integrálása végig egészséges egyensúlyban marad, feltéve persze, hogy valakinek nem eleve kizáró tényező egy társasjátéknál az elengedhetetlenül fontos alkalmazás megléte. Mert bizony elengedhetetlen: egy kampányfüzet híján a térképek felépítésének segítése, ellenségek elhelyezkedésének meghatározása, és a narratíva prezentálása is mind-mind az applikáció feladata. Ez sok előnyt is magában hordoz, ám hátulütői is akadnak, melyeket itt és most nem sorolnék fel, a témában már megannyi fórumon folyt a vita, mi pedig podcast során is kimerítően foglalkoztunk a témakörrel.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Odalent: A Sötétség Legendái a Delta Visiontől - Újkori kaland

Az Odalent: A Sötétség Legendái nem csak egy társalkalmazás segítségével igyekszik kiemelkedni a dungeon crawlerek közül.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • qgtanton

    2023-07-01 21:14:40

    A csapaton belül már megvette valaki az Odalent 3-at, egyszer biztos lesz rá idő, hogy nekifussunk egy kampánynak. Szeretem a zsánert és ez kicsit többet, jobban, jobbat ígér. A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén című játékban már hasonló applikáció debütált már, furcsának találom, hogy ehhez nem készült el a játék mellé a magyar nyelvű fordítás, ami szinte kötelező lenne szerintem, ha a kártyákat és egyéb elemeket magyarították. Saját tapasztalatom (Mansions of Madness 2nd Edition), hogy a magyar kártyafordítás nem előny akkor, ha az applikációban angolul hivatkozik a kártyákra a program, ilyenkor a magyarra fordított lapok mögé kell nézni és az angol fogalmakat kikeresni, hogy biztosan az történjen, amit az applikáció kér. Remélem ez csak a fordítás, vagy annak engedélyezésének csúszása miatt történt így. Az Odalent 3 doboza hatalmas, ami a térképelemek 3D-ben összeállítható részei miatt ekkora. Bodak sem ad egyértelmű álláspontot arra, hogy megéri-e, én szigorúbb vagyok, számomra ez nem előny, mert a doboznak nagy a helyigénye és sok játék elhelyezési felada esetén ez inkább korlát, mint előny. A részletes minik egy igényesebb játékban már alapelvárásnak minősülnek, örülök, hogy erre is figyeltek. Nagyon várom, hogy leüljek mellé, nekem kellemes várakozásom van a játék irányában.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Odalent: A sötétség legendái