Kép forrása: tarsasjatszunk.hu

Tavernák Tiefenthalban [tarsasjatszunk.hu]

Ha csak az alapot nézem, akkor is, a Tavernák Tiefenthalban egy könnyed, kockát használó, szórakoztató családi játék. A dobozban ugyanis megkapjuk az alap játékszabályát, és aztán az erre épülő modulok leírását is.. Összesen négy modult tartalmaz még a doboz, amik mind egymásra épülnek. A Tavernák Tiefenthalban című társasjátékot az a Wolfgang Warsch készítette, aki a Kuruzslók Quedlinburgben-t is. Ha az tetszett, akkor érdemes ezzel is megismerkedni. 😊 Rám nem csak a szerző munkássága, hanem a játékban lévő kocka is hatással volt, amikor kinéztem magamnak ezt a társast, mert minden érdekel, amiben kockacsörgés van!

A játékostáblánkat minden játék előtt össze kell rakni, mert több elemből áll, amket egymáshoz kell illeszteni. Ez azért van így, mert játék közben fejleszteni lehet bizonyos területeket a Tavernánkban, és ennek legegyszerűbb módja, ha meg tudjuk fordítani az adott elemet. Ha csak az alap játékkal játszunk, akkor bizonyos kártyákat, alkatrészeket félre kell tenni, amik amúgy a modulokhoz tartoznának. Miután a játékostáblával megvagyunk, elveszünk négy fehér kockát, és a söralátétet, és három saját színű kockát, plusz a hozzá tartozó kolostortjelölőt, amit a kolostortábla kezdő mezőjére helyezünk. A játékostáblánk széf-, és sörrarktár mezőjére ráteszünk egy-egy jelölőt a nullára. Kipakoljuk az asztalra a tavernakártyákat: sörkereskedő, mosogató (eggyel megnöveli a kockaértékeünket egy darab kockánál, ha akarjuk), felszolgáló, asztal (plusz asztal, plusz egy vendéget jelent majd), és szállító. Ezeket pénzért lehet majd elvenni. E sor fölé helyezzük a vendég - és nemeskártyákat. Minden játékos megkapja a kezdőpakliját (7 lap), majd ehhez felhúz még hármat (1 felszolgáló, egy asztal, egy szállító). Megkeveri, és leteszi a taverjána mellé. A Hold fordulójelzőt a kolostortábla tetején látható első mező fölé tesszük, ez fogja jelezni a fordulókat. Majd játékoszámáonként három pultvendéget teszünk még a kolostortábla mellé. Amikor ezekkel készen vagyunk, indulhat is a játék!

Első lépésként mindig lépünk a holddal a fordulósáv következő mezőjére. Az első fordulóban a hold az első mezőre kerül. Ami pedig fel van tűntetve a fordulósáv egy-egy mezőjénél, azt megkapjuk (első sávnál egy pultvendéget), amikor a fordulójelzővel rálépünk. Ahol per jel van, ott vagy az egyiket, vagy a másikat választhatjuk.

Második lépésként megérkeznek a vendégek. Addig húzzuk a kezdőpaklink lapjait, míg az összes asztal foglalt nem lesz a Tavernánkban. Ha ez megtörténik, meg kell állnunk. Amennyiben sikerült felszolgálót felhúzni, akkor elvehetünk egy saját színű kockát. Amikor már több nemes is van a paklinkban, és több nemest sikerül felhúzni, őket simán lehet egy asztalhoz ültetni, nem foglalnak külön asztalokat - de ez csak rájuk igaz. Ha pedig elfogyott a húzópakli, akkor  a mellette lévő dobópaklinkat megkeverjük, és folytatjuk a felhúzást. Előfordulhat az az eset is (a játék későbbi szakaszában, mikor már több kártyánk lesz), hogy elégedetlenek vagyunk a felhúzott kártyák mennyiségével és/vagy összetételével, mert mondjuk túl hamar beteltek az asztalok vendégekkel, és látjuk, hogy ez semmi jóra nem vezethet. Ilyenkor hasznos a pultvendég, mert ha tartózkodik akár csak egy is a Tavernánkban, akkor most kidobhatjuk őt onnan, hogy az összes kártyánkat leseperjük a táblánkról, és a dobópaklira tegyük, hogy teljesen tiszta lappal indulhassunkk neki újra ennek az egésznek. Nagyobb szerencsét remélve.

Harmadik lépésként dobunk az esetlegesen kapott saját színű dobókockával (felszolgáló kártya meglététől függ), és a négy darab fehér kockánkkal is, majd ráhelyezzük őket a söralátétre. A saját színű kockát pedig magunk elé vesszük, az a miénk, azt senki el nem veheti. Merthogy a fehéreket igen...

[Cikk folytatása]

Tavernák Tiefenthalban

Ha csak az alapot nézem, akkor is, a Tavernák Tiefenthalban egy könnyed, kockát használó, szórakoztató családi játék.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

30Máj

Lupos [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.30. 14:01:00

Ezt a nagyon szép, kooperatív társasjátékot 7 éves kortól ajánlják. Az elképzelés szerint szellemfarkasokat kell megtalálnunk az erdő különböző pontjain.


Kommentek

  • Pcs

    2023-06-12 17:59:22

    Abszolút megfér a két játék egymás mellett, a szerzőn és talán a hangulaton kívül semmi közös nincs bennük. Teljesen más mechanikákat működtet, a Tavernákban a kockáké és a kártyáké a főszerep. Talán a szerencsefaktor is kisebb, vagy csak jobban kezelhető.

  • szirom.niki

    2023-06-12 17:48:59

    Annyira szép, hangulatos és kívánatos ez a játék viszont tartok attól, hogy túlságosan hasonlítani fog a Kuruzslókra, emiatt nem mertem megvenni még.

    Mennyire fér meg mindkét játék a polcon, mint például a Kingdomino és a Carcassonne se feltétlenül "szükséges" (nyilván ez relatív, de én fölöslegesnek érzem, hogy megvettem mindkettőt, hiába szeretem őket)?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tavernák Tiefenthalban