Kép forrása: pcguru.hu

Union Stockyards – Húst hússal [Társalgó]

Az amerikai álom és a vadkapitalizmus emlékműve vagy éppen szégyenfal helyett szégyenkapuja. Valahol döbbenetes, mikor a mészárszék is megkapja a maga társasjátékát.

Szomjazom a tudásra, a különleges témákra, amik esetleg valamiféle információt is képesek átadni a világ alakulása kapcsán. Ezért is érdekelnek az egyedi tematikára felhúzott társasjátékok, amik esetleg valamiféle áttekintést nyújtanak bizonyos helyzeteket, korszakokat illetően. Ilyen volt a Cape May, vagy éppen a Lacrimosa, sőt akár a Ierusalem Anno Domini is, és bizony a sorba beleilleszthető a frissen érkezett, Kickstarter-kampányt futott Union Stockyards is, mely a 2019-es Pedigree után egy jóval komolyabb témát dolgoz fel. Az 1865-ben megnyílt Union Stockyards ugyanis Chicago legnagyobb iparává és a város egyik legfontosabb turisztikai látványosságává vált az évek során. A polgárháborútól az 1920-as évekig több húst dolgoztak fel itt, mint bárhol máshol a világon. Fénykorában 40 000, többnyire bevándorló munkás dolgozott “a világ legforgalmasabb négyzetmérföldjén”, ahol havonta több mint egymillió állat fordult meg, és amely az Egyesült Államok húsának 80%-át adta. A “Yards” területén több mint 2300 állattartó karám és 130 mérföldnyi (209 km) vasútvonal volt. Az állattartó udvarok a korábbi nemzetközi vállalatok felemelkedésének középpontjává váltak. Ezek finomították az ipari innovációkat és befolyásolták a pénzügyi piacot. A kerület felemelkedése és bukása egyaránt tükrözi a szállítási szolgáltatások és a technológia fejlődését Amerikában. A stockyards a chicagói történelem népszerű kultúrájának szerves részévé vált. Az egyik fő mozgatórugónak tekintik, amely az állattenyésztő-ipari komplexumot modern formájába emelte. No, és akkor most viszonylag kezdő szerzőként erről/ebből kellett épkézláb, érdekes, a formát és a témát egybe gyúró társasjátékot készíteni. Vajon sikerült?

A játékosok a korszak öt nagy húsfeldolgozójának egyikét alakítják, aki olyan technológiákat fejleszt ki, amelyekkel az állat minden része felhasználható, miközben a munkások morálját kezelik, és a piacot a saját előnyükre manipulálják. Az állatállomány költségei az általuk teremtett kereslet függvényében módosulnak felfelé vagy lefelé, a vagyon pedig a legfontosabb, hiszen ez befolyásolja legjobban a játék végi győzelmi kondíciókat. Persze addig elég sok minden történik, ami már a kipakolásnál is sejthető, elvégre a nagyobb játéktáblán felül számos fa komponens, kártya, jelző token is asztalra kerül, miközben minden játékos kap egy saját, a vállalatának szóló táblát a munkásaival, épületeivel, egy kevéske pénzmaggal, illetve a kezdeti, első alacsony morált jelképező tokennel. A játék maga hat fordulón át zajlik, avagy hat éven/korszakon keresztül, amik mind egy-egy speciális eseményt dolgoznak fel. 

Union Stockyards előkészületei kellően egyszerűek, még ha van is vele munka. A központi tábla játékosszám szerinti oldalát használva szétválogatjuk, majd feltesszük az épületkártyákat, véletlenszerűen egy-egy évkártyát húzunk mind a hat fordulóra, így kialakítunk egy paklit, beállítjuk a piaci jelzőket, pontjelölőket és reputációs jelzőket, valamint mindenki leteszi az építkezési terület mellé a saját vállalati főépületét, a vasúti tokeneket pedig véletlenszerűen letesszük a terület szélén lévő helyekre. Ami még fontos, az a választási token, ami szintén véletlenszerű oldallal kerül a táblára, egyébként viszont mindenki kap egy saját táblát a megfelelő vállalat színében, munkásokat és épületeket, továbbá egy kevéske pénzt és egy alacsony morál-jelzőt. Utóbbit nem szabad gyűjtögetni, mert a játék végén elég komoly negatív értékek gyűjthetők be vele, avagy minden évben el kell kerülni a sztrájk-sáv veszélyzónába történő emelkedését, ugyanis, ha egy évben ezen belül kerülünk, arra a fordulóra mindenki elveszíti egy munkását, ráadásként még egy alacsony morál-jelzőt is kap, amitől nem annyira könnyű megszabadulni, miközben a sztrájk-jelzőt sem olyan egyszerű lejjebb vinni. Ha mindenki kész, a játéktér mellé a pénz és a hentesáru is felkerült, kezdődhet a vállalati fejlődés, az igények maximális kiszolgálása. 

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Union Stockyards a Solid Rock Gamestől - Húst hússal

Az amerikai álom és a vadkapitalizmus emlékműve vagy éppen szégyenfal helyett szégyenkapuja. Valahol döbbenetes, mikor a mészárszék is megkapja a maga társasjátékát. Szomjazom a tudásra, a különleges témákra, amik esetleg valamiféle információt is képesek átadni a világ alakulása kapcsán. Ezért is érdekelnek az egyedi tematikára felhúzott társasjátékok, amik esetleg valamiféle áttekintést nyújtanak bizonyos helyzeteket, korszakokat illetően.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Szep

Horrified: Greek Monsters – Innen csak Kratos hiányzik [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.09.25. 18:49:00

Harmadik verziójában jelenik meg a népszerű Horrified, a legújabb változat pedig Kratos nélkül is a teljes görög mitológia minden neves alakjának halálát okozhatja.

16Szep

Farkasok – Farkas világ van! [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.09.16. 14:00:00

Az év egyik meglepetés kiadványát egy kisebb kiadó, a Vagabund hozta el, hogy farkasokkal küzdjünk a területért és a túlélésért.


Kommentek

 • kok_o

  2023-06-09 09:03:01

  Tegnap óta érlelődnek benne a gondolatok ezzel a játékkal, pontosabban a témájával kapcsolatban. Egyik oldalról érdekes és nem kockázatmentes a témaválasztás, főleg annak tükrében, hogy szerencsére napjainkban talán már másképp állunk, vagy legalábbis elkezdtünk másképp állni az állatokhoz, az állatvédelemhez. Ha ehhez hozzáveszem, hogy egyre többen kezdik el követni a vegán életmódot, igen, erről az oldalról nézve elfogadható, hogy vannak/lesznek akiket taszít a játék témája.

  Másik oldalról viszont, mégha nem is a legismertebb oldala, de lényegében már a történelem része, főleg Chicago-é, így azt gondolnám, hogy van létjogosultásga a játéknak, bár abban szinte biztos vagyok, hogy nem lesz egy világsiker. Mondjuk, ha kicsit belegondolunk, a GWT is csak egy hajszállal jobb ennél. Sőt, az Agricola még rosszabb is, mert ott meg is sütjük/főzzük az állatokat, hogy a munkásaink megegyék..... :)

  Nekem egyébként szimpatikus a játék a cikk, illetve a BGG alapján is, ha lesz lehetőségem, biztosan akarom majd próbálni. Számomra nem tűnik száraznak a téma. A cikk alapján elsőre alacsonynak tűnik a BGG-s komplexitás, de a szabálykönyvet csak most kezdtem el átolvasgatni. Megmondom őszintén, hogy engem erősen megtévesztett a kinézet, mert erősen gazdasági euróra tippeltem volna a tábla alapján, és bőven vártam volna a leírás és az asztalkép alapján egy erős 3,5-es komplexitást. Egyébként nekem ezzel sincsen bajom, bár igaz, hogy inkább fordítva találkoztam ezzel a jeleséggel példéul a Juharvölgy krónikáinál vagy a Lángműveseknél. Szép és aranyos design, aztán közben bőven nem gyerekjáték. :)

 • hadhaz.sandor

  2023-06-09 00:20:43

  Két napja jött szembe a játék Chairman of the Board youtube csatornán. Ez a cikk teljesen pozitív képet fest róla, CotB viszont egy érdekes anomáliára hívta fel a figyelmet: egy ennyire száraz/taszító ipari témához hogy jön a családi játék komplexitás? Ki fog ezzel leülni játszani? Gémereknek kevés, családoknak taszító.

 • maszlagadam27

  2023-06-08 12:20:04

  Én még most is teljesen meg vagyok érte vadulva. 😀 Már csak a late pledge fázisban értesültem a létezéséről, de nem nyomtam le én sem a piros gombot, nap mint nap fohászkodom, hogy valaki forgalmazza itthon a megjelenés után (elsősorban a Vagabundban és a Gameshelf állnak a reménykedésem középpontjában ilyen értelemben). Nagyon jó ez a cikk is, de más felületeken is rengeteg jót lehet olvasni/hallani a játékról. A téma nagyon egyedi, a mechanikái számomra nagyon kedvesek, mindenképp kell a gyűjteménybe! 😉

 • porcine

  2023-06-08 09:06:08

  A játék, amiért teljesen meg voltam vadulva, aztán mégsem nyomtam le a piros gombot a kampánya alatt, mivel rájöttem, hogy rajtam kívül senki nem ülne le ezt játszani. (Itt döbbentem rá, hogy kezdek túlságosan is átgondoltan vásárolni/rendelgetni.) Az a fránya téma csak engem érdekel. Ezért nem került a polcomra. Pedig minden is tetszik benne.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Union Stockyards