Kép forrása: pcguru.hu

Votes for Women – Világok harca [Társalgó]

A kalózokkal zajló harc után most a női választójogért folytatott küzdelmet mutatja be a Fort Circle Games, méghozzá egy gyönyörű, kártyavezérelt stratégiai játék formájában.

Amit manapság már alapvetőnek veszünk, azért sokszor emberek milliói küzdöttek, akár évtizedeken keresztül. Az általános választójog pedig pontosan ilyen, hiszen ez nemcsak a 19., de még a 20. század politikai életét is nagyban meghatározta. Ennek katalizátora vitathatatlanul az az Egyesült Államok volt, melynek társadalmát az alapoktól rengette meg az 1861-ben kitört polgárháború, és ahol ezt követően lángra gyúlt az a polgárjogi mozgalom, amely aztán több mint egy évszázadon át igyekezett biztosítani az alapvető jogokat az állampolgároknak. Többek között a lakosság egy tetemes hányadát kitevő nőknek, akik 1869-ben ugyan szavazati jogot kaptak (a világon elsőként!) Wyomning-államban, ám az Egyesült Államok maradék részében egy olyan hosszú hadjáratot kellett folytatniuk, melynek gyümölcsei csak 1920-ra értek be teljesen.

Votes for Women pedig pontosan az általános női választójogot biztosító, 19. amerikai alkotmánykiegészítés 100. évfordulójához lett időzítve. Az első játékos szerző, Tory Brown alkotása az imént leírt küzdelmet mutatja be, méghozzá egy olyan kártyavezérelt, szupertematizált, wargame-jegyeket mutató stratégiai társas formájában, ahol a két oldal (a nők egyenjogúságáért küzdő mozgalom és az ezt megakadályozni igyekvő ellenzék) kötélhúzást idéző harcot vív minden egyes államban, megpróbálva kivívni a többséget, közben elgáncsolva mind a lokális, mind pedig az állami kezdeményezéseket. Ehhez mindösszesen hat forduló áll rendelkezésre: amennyiben ez idő alatt nem sikerül elfogadtatni a kongresszussal a 19. alkotmánykiegészítést, úgy az ellenzék automatikusan nyer. Ellenkező esetben viszont a ratifikációs folyamat mondja ki a végső szót: a választójogi oldalnak 36 államban kell sikerrel elfogadtatnia a javaslatot, míg az ellenzéknek 13. államban kell elutasítást kivívnia a végső győzelemhez.

A játékteret a teljes Egyesült Államok adja, amely hat nagy régióra oszlik, ezekhez pedig adott államok tartoznak. Az ellenzék narancssárga, a választójogi csoport lila és sárga kockákat (aktivistákat) rak le ezen államokra, így jelezvén a politikai erejüket az adott csatatéren. Az elsődleges cél egyébként nem csupán az egyes államokban való jelenlét: lehetőség szerint meg is kell "hódítani" azokat, a ratifikáció során ugyanis a többség (és a szerencse) dönt arról, hogy végül elutasításra vagy elfogadásra kerül-e az alkotmánykiegészítés.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Votes for Women a Fort Circle Gamestől - Világok harca

A kalózokkal zajló harc után most a női választójogért folytatott küzdelmet mutatja be a Fort Circle Games, méghozzá egy gyönyörű, kártyavezérelt stratégiai játék formájában. Amit manapság már alapvetőnek veszünk, azért sokszor emberek milliói küzdöttek, akár évtizedeken keresztül. Az általános választójog pedig pontosan ilyen, hiszen ez nemcsak a 19., de még a 20.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Votes for Women