Kép forrása: pcguru.hu

Rettegés Arkhamban – Sötét kaland [Társalgó]

A rettegés soha nem érhet véget, pláne nem Arkhamban, ahol most már a társas mellett a rendkívül népszerű kártyajáték is magyarul érhető el.

Ha valaki kellő mennyiségű órát és energiát beleölt már a Fantasy Flight Games Cthulhu-társasjátékaiba, avagy az Eldritch Horrorba és a Rettegés Arkhamban valamelyik változatába, esetleg a kiegészítőket is próbálta, annak talán nem kell nagyon sokat mesélni arról, miért jók ezek a játékok, illetve mennyit dob rajtuk egy-egy extra csomag, ami további tartalmakkal bővíti az ameri trash akciózást. Bár nálam 2021-ben a Kifürkészhetetlen átvette a “kedvenc lovecrafti játék” kategória győztesének járó díjat, azért a borzongató hajóút és a CMON-féle Halandó halál mellett is bőven maradt élet Arkham más kerületeiben, a kártyajáték pedig már régóta felkeltette az érdeklődésemet. És most végre magyarul is elérhetővé vált.

És hogy alapvetően mi a jó az Arkham-családban? Nos, már azon kívül, hogy mindegyik játék nagyszerűen hozza a lovecrafti hangulatot, a kozmikus horrort és a rettegést az idegen lényekkel, kultistákkal szemben, ráadásul ehhez rengeteg szöveget, szépen megírt leírást vet be, nagyszerűen épít az elme-fizikum párosra, amely az életben maradáshoz szükséges. Egyfelől döntéseket hozunk, képességpróbákat teszünk, amikhez nem árt fejlődni vagy mindenféle tárgyat és egyéb segítséget gyűjteni, másfelől pedig nemcsak a fizikumra kell odafigyelni, de az épelméjűségre is, ami eléggé sarkalatos pont lehet egy-egy megmérettetésnél. És ha már a Kifürkészhetetlen szóba került, ott ugye a Battlestar Galactica mintájára arra is oda kell figyelni, hogy társaink miképpen viselkednek és cselekszenek, mert könnyen előfordulhat, hogy akiről azt hittük, hogy barát, az a még dobogó szívünket kínálná fel valamely Mérhetetlen Vén kedvéért. Nos, hasonló élményeket kínál a Rettegés Arkhamban – A kártyajáték is, csak éppen titkos identitás és moduláris vagy bármilyen tábla, továbbá dobókockák és figurák nélkül, kizárólag kártyákkal és tokenekkel. Valamint három, egyre sötétebb és izgalmasabb kalanddal.

Arkham felett szokás szerint sötét fellegek gyülekeznek, a rejtélyeket pedig 5 nyomozó próbálja megoldani, akik először kicsiben, egy épületen belül kezdik el a történetet, majd pedig kimerészkednek a városba, hogy számos ikonikus helyszínre, intézménybe látogassanak. Mindehhez pedig csak kártyákra van szükség, egészen pontosan 361 darabra, amibe a nyomozók alap és fejlesztett, sőt a kalandok lapjai is beletartoznak. Minden történetszál saját paklit jelent, különböző cselekményekkel és felvonásokkal, amik sorban követik egymást, valamint egy megkevert találkozás-paklival, ami a megszokott szívást jelenti, avagy a későbbiekben onnan kerülnek elő a különböző szörnyűségek, nehezítések, megoldandó problémák. De visszatérve a kezdésre: a cselekmény és a felvonás együtt, egyfajta könyvként kínálja az alapot, amit részben meg kell oldani, ha pedig “lapozunk”, avagy tovább haladunk, újabb feladatokat kapunk. 

Érdekesség a kártyákból felépülő helyszín, ami a házon belül szobákat, folyosót, pincét és padlást jelent, de később, ahogy megnyílik a világ, egyre nagyobb terep válik elérhetővé. Ez minden esetben ismeretlen, majd ha valaki már odalépett, megfordítjuk a kártyát, illetve megtudjuk, mivel állunk szemben, mennyi nyomra lelhetünk. A mozgás természetesen akciópontot vesz igénybe, amiből összesen hárommal rendelkezünk: ezzel húzhatunk új kártyát a kezünkbe, szerezhetünk erőforrást, aktiválhatunk képességet, harcolhatunk, nyomozhatunk, egészen addig, míg el nem használtuk mindet, vagy úgy nem érezzük, hogy minden további lépés felesleges. És ha már harc, akkor érdemes megjegyezni, hogy természetesen ellenfelekkel is bőven találkozunk, aminél az eszközökre nagy szükségünk van, ahogy később a fejlesztésekre is, de akár az elkerüléssel is próbálkozhatunk, mintegy vészmegoldásként. Emellett persze nem hiányozhat a mítosz-fázis sem, ami szintén nem a segítségünkre szolgál, és ami akár a cselekményt is előre hajtja, amiben általában nincs köszönet.  

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Rettegés Arkhamban - A kártyajáték a Delta Visiontől - Sötét kaland

A rettegés soha nem érhet véget, pláne nem Arkhamban, ahol most már a társas mellett a rendkívül népszerű kártyajáték is magyarul érhető el.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Máj

Újabb gyönyörű társasjátékkal jelentkezett a Dixit kiadója...[gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.02. 15:06:00

Ismerős a Dixit? Mindegy is: a Harmónia hasonlóan gyönyörű dizájnnal, de teljesen más játékmenettel csábít.

07Máj

Két kiváló játéktervező összeállt egy kétfős A Gyűrűk Ura játék megalkotásához...[gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.07. 15:36:00

A Gyűrűk Ura: Párbaj Középföldéért ráadásul Vincent Dutrait rajzaival jelenik meg.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Arkham Horror: A kártyajáték