Kép forrása: pcguru.hu

Gólem – Agyagból csodát! [Társalgó]

Alkímia, legendák és ősi csodák: az olasz mesterhármas ezúttal a zsidó hagyományok ősi legendáihoz nyúlt vissza, hogy a játékosok aranyat, ereklyéket és gólemeket teremtsenek.

A Cranio Creations játéka Magyarországra a Delta Visionnek hála jutott el, ami nem nagy meglepetés, elvégre a nehezebb gamer darabok azért többnyire ennél a kiadónál kerülnek terítékre, emiatt nagyszerűen illeszkednek a cég portfóliójába. Ez alól a Gólem sem kivétel, mely a Flaminia Brasini, Virginio Gigli és Simone Luciani hármasnak köszönhetően készült el, akik már jó párszor bizonyították hozzáértésüket és tudásukat, elég olyan címekre gondolni, mint például a Lorenzo il Magnifico vagy a Grand Austria Hotel. Ezekkel ellentétben azonban a Gólem már magyarul is megvásárolható, bár a fordítás igazából csak a szabályfüzet(ek) esetében számít, hiszen a játék maga teljesen nyelvfüggetlen, minden ikonokkal van lekommunikálva, avagy a szabályok ismeretében már bárki nyugodtan nekiülhet a gólemek építésének. Magáról a társasjátékról személy szerint olvastam és hallottam már jót/rosszat, viszont a téma kifejezetten érdekelt, már csak az olyan klasszikus filmek okán is, mint az 1920-as, expresszionista Golem Paul Wegenertől. A társasjáték pedig természetesen ugyanarról a tőről fakad, amiért csak néhány évszázadot kell visszautaznunk az időben…

A történet ugyanis 1584-ig nyúlik vissza, Prága városáig, ahol Loew rabbi a zsinagóga padlásán ügyködve kelti életre az agyagembert, avagy a régi legendák gólemjét. A homlokán az Igazság, a szájában pedig az Isten szóval a teremtmény megindul, hogy eleget tegyen mestere utasításának, és lényegében a játékosok is hasonló módon igyekeznek feltámasztani ezt a kedves hagyományt, csak éppen tudósokként, akik ősi könyveket tanulmányozva szívják magukba a tudást, aranytömböket gyűjtve készítenek varázslatos ereklyéket, valamint agyagból gyúrják össze gólemeiket, akiket aztán a tanoncaikkal együtt a városba küldhetnek, hogy ott elvégezzék a különböző munkákat. Persze a gólemek irányítása némi veszélyt is hordoz magában, de legvégső esetben, ha egy-egy agyagember elszabadul, még mindig el lehet pusztítani, ami szintén a tudós renoméját növeli. 

Nem rezonál olyan jól, mint az ördög a templommal, így a klasszikus metalt kihagyjuk, helyette viszont itt ez a klasszikus történet, ami egy viszonylag nagy táblán elevenedik meg, miközben a játékosok megkapják a maguk kisebb tábláit, amiken a laboratóriumi munkát végezhetik. Van még egy zsinagóga a golyókkal és az akcióhelyekkel, de a legtöbb mozgás a főtáblán történik, ahol a karakterek, a könyvkártyák találhatók meg, valamint a három városrész, ahol a tanoncok és a gólemek haladnak, legalul pedig a temető, ahova az elpusztított gólemeket küldhetjük. Ami fontos, hogy a játékostábla három szekcióra van felosztva, ezek közül az egyik a tudásé, ahol egy sáv mutatja a bevételt, egy másik részén pedig a könyvek lapjait gyűjthetjük, némi fejlesztési opció társaságában; aztán van a gólemek sávja és a gólemek fejlesztése, ahol lapkákat forgathatunk át a költségek megfizetésekor, ezzel jutalmakat szerezve; végül pedig ott van az ereklyék és az arany világa, ahol pénz befizetésével fejleszthetünk, közben pedig gyűjtjük az aranyat, hogy így ereklyéket aktiváljunk, amik aztán állandó bevételt nyújtanak. De akcióink mégsem innen származnak.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Gólem a Delta Visiontől - Agyagból csodát!

Alkímia, legendák és ősi csodák: az olasz mesterhármas ezúttal a zsidó hagyományok ősi legendáihoz nyúlt vissza, hogy a játékosok aranyat, ereklyéket és gólemeket teremtsenek. A Cranio Creations játéka Magyarországra a Delta Visionnek hála jutott el, ami nem nagy meglepetés, elvégre a nehezebb gamer darabok azért többnyire ennél a kiadónál kerülnek terítékre, emiatt nagyszerűen illeszkednek a cég portfóliójába.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.


Kommentek

  • mr.zehy

    2023-05-01 21:52:01

    Apróság, de a Lorenzo már kapható magyarul,ugyanúgy a Delta adta ki...

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Golem