Kép forrása: tarsasozz.blog

Faművesek: egy nem éppen faék egyszerűségű társasjáték [tarsasozz.blog]

A Faművesek (2022) Vladimir Suchý legújabb játéka, amire tavaly Essenben hosszan álltak sorba a játszani vágyók – ott sajnos nem is volt alkalmunk játszani vele. Azonban a magyar kiadás már hozzánk is elért, és izgatottan vetettük bele magunkat az ötödik Suchý-játékunkba.

A játékban asztalosok szerepében a saját műhelyünk működtetésén fáradozunk: különböző faanyagokat vásárolunk majd munkálunk meg (hasítunk, ragasztunk és illesztünk), hogy rendelésre készíthessük különleges bútordarabok, használati tárgyak és hangszerek egész arzenálját. A játék fixen 13 fordulóból áll, időnként egy-egy termelésfázist beiktatva.

Az akciókat egy rendkívül okosan összerakott „kerékről” választjuk (hasonló a Praga-hoz ebben a tekintetben). A háromféle faanyagot dobókockák reprezentálják három féle színben: zöld, sárga és barna. Faanyaghoz vagy az általunk ültetett fák kivágásával, vagy vásárlással juthatunk (a játékban a fizetőeszköz az áfonya), és az így megszerzett dobókockákat rendelések teljesítésére válthatjuk be.

Persze sokszor nem tudunk éppen olyan értékű kockához jutni, amilyenre szükségünk van, de ez nem probléma – a háromféle segédakcióval könnyedén manipulálhatjuk a dobókockák értékét, pl. egy 6-os kockát szétfűrészelhetünk egy 2-esre és egy 4-esre, vagy épp ellenkezőleg, utóbbi kettőt összeragaszthatjuk, hogy 6-oshoz jussunk. Mindezek mellett pedig a műhelyünkben segédek segíthetik a munkánkat passzív képességekkel vagy körönként egyszer használható akciókkal, illetve a padlásunkon különböző szerszámok elhelyezésével számos bónuszhoz juthatunk.

Suchy korábbi játékaiban könnyen áttekinthető volt a játékmenet, és ez mikor is lenne fontosabb, mint egy ilyen nehézségű stratégiai társasjátékban. A Faművesekben a siker egyik kulcsa, hogy képben legyünk, hány akciónk van még hátra, különben könnyen megüthetjük a bokánkat. Akárcsak A víz alatti városokban, itt is rögzített pontokon termelésfázis szakítja meg a játékmenetet, előre lehet tudni, hány fordulónyi akciónk lesz, illetve mikor számíthatunk bevételre.

[Cikk folytatása]

Faművesek: egy nem éppen faék egyszerűségű társasjáték

A Faművesek (2022) Vladimir Suchý legújabb játéka, amire tavaly Essenben hosszan álltak sorba a játszani vágyók - ott sajnos nem is volt alkalmunk játszani vele. Azonban a magyar kiadás már hozzánk is elért, és izgatottan vetettük bele magunkat az ötödik Suchý-játékunkba.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Faművesek