Kép forrása: gamestar.hu

Az erdő egy kegyetlen hely, ahol mindenki másképp él túl [Gamestar]

Nagyon különleges élményt kínál a Root, amelyben az erdőlakók mindegyike más-más taktikával vívhatja ki magának a győzelmet.

Valamivel több mint egy éve kezdtem igazán elmélyülni a társasjátékok világában, de még mindig vannak olyan, a közösség által kötelezőnek tartott játékok, amikhez nem volt szerencsém - nyilván, hiszen évente több száz újdonság jelenik meg, miközben vannak, amik kifutnak, elfogynak a boltok polcairól, és legfeljebb emelt áron, használtan lehet beszerezni őket. Nem könnyű egyszerre lépést tartani az újdonságokkal és időt szakítani a klasszikusokra.

Ezen klasszikusok egyike az angolul 2018-ban megjelent, magyarul 2022 folyamán befutó Root, ami egyedi játékmenete miatt egy alapmű - joggal áll a BoardGameGeek összesített listájának 28. helyén. Még ha nem is való mindenkinek, alkalom adtán kipróbálni érdemes, hiszen nem sok olyan játékkal találkozhatunk, amiben a játékosok egymás ellen, ugyanazon célért, de teljesen más módszerrel küzdenek.

Az alapjátékban négy frakció található. A Macska márkinő uralma alá hajtotta a vidéket, amit az Erdei Szövetség, a Sasfészek-dinasztia és a Csavargó sem néz jó szemmel, bár utóbbi hajlandó a többieket támogatni saját céljai elérése érdekében. A végén az győz, aki előbb szerez 30 pontot, vagy teljesíti a kijátszott dominanciakártyáján található kihívást, de hogy milyen módon jutnak el a célig, az minden játékos esetében más és más. Az közös, hogy mindenki tárgyakat gyárthat, mozoghat, területeket foglalhat el így vagy úgy (csak a Csavargó nem), a küzdelmek során pedig két, 0-3-ig számozott kockával kell dobni, melyek közül az alacsonyabb érték a védőé, a nagyobb pedig a támadóé lesz (a szövetséggel folytatott harcokban meg pont fordítva, de erre máris rátérünk). Cselekedni sokszor kártyák kijátszásával lehet, melyeknek egyrészt a típusa számít (nyúl, egér, róka, vagy madár, mely utóbbi bármit helyettesíthet), másrészt az, hogy ha gyártásra használjuk, hány győzelmi pontot ér a velük elkészített tárgy.

A macskák célja például a terjeszkedés: az őket irányító játékosnak fát kell termelnie, épületeket pakolnia az erdő tisztásaira, miközben toborzás útján új egységekkel védelmezi a birodalmat a trónbitorlóktól, és műhelyekben tárgyakat gyárt. Ő minden kör elején, a Pirkadat fázis során termel, aztán nappal három akciót hajthat végre a választható ötből (a legtöbbet akár többször is), végül éjszaka húz lapokat. Mozoghat, toborozhat, harcolhat, építhet, termelhet, amit épp szükségesnek lát.

A sasok feladata ugyancsak a területfoglalás, fészkek telepítésével gyűjtögethetnek pontokat, de a körük teljesen másképp zajlik. Ők egy rendelet szerint járnak el, melynek négy, egymás után végrehajtandó akciójához (toborás, mozgás, harc, építkezés) kártyákat kell rendelniük okosan taktikázva, minden körben, majd ezen kártyákból az azok színének megfelelő tisztáson feladatot végrehajtani. Ha egy akciót nem tudnak meglépni, zavargás alakul ki, de ez olykor jól is jöhet a tábla felfrissítéséhez, új, egyedi képességgel bíró vezér életbe léptetéséhez.

[Cikk folytatása]

Az erdő egy kegyetlen hely, ahol mindenki másképp él túl

Nagyon különleges élményt kínál a Root, amelyben az erdőlakók mindegyike más-más taktikával vívhatja ki magának a győzelmet. Valamivel több mint egy éve kezdtem igazán elmélyülni a társasjátékok világában, de még mindig vannak olyan, a közösség által kötelezőnek tartott játékok, amikhez nem volt szerencsém - nyilván, hiszen évente több száz újdonság jelenik meg, miközben vannak, amik kifutnak, elfogynak a boltok polcairól, és legfeljebb emelt áron, használtan lehet beszerezni őket.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Ápr

Megjelent a JEM magazin 131. száma!

Kedvcsináló | 2024.04.02. 20:09:00

JEM 2024 FEBRUÁR

16Feb

Ebben a kemény kooperatív játékban átélheted, mennyire nehéz repülőket letenni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.02.16. 10:39:00

Fékszárnyak, futóművek kiengedve? Fékek behúzva? Légtér szabad? Ha ezek mindegyike teljesül, még akkor sem biztos a siker.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Root
  • Root: A vízinépek