Kép forrása: pcguru.hu

Katapult csata – Hülye angolok, angol hülyék! [Társalgó]

Amikor nem kell mély játékmenet, elég a gimmick. De hosszabb távon vajon tényleg elég? Egyáltalán, ki a célközönség, ha a várak megtámadásáról van szó?

A komfortzónámon kívül nem sok fajta társasjáték esik, de azért akad ilyen is. Például az echte wargame-ek, a sportjátékok, vagy éppen a túl egyszerű gyerekjátékok, amikkel annyira nem tudok mit kezdeni. Más kérdés, hogy hajlandó vagyok ezen a zónán kívülre lépni, ha a haza és a szükség úgy kívánja, pláne az utóbbi kategóriában, melynél nagy segítség a kislányom, akivel a Zombie Kidztől a Dínó mentőakción át a Lama Expressig sok mindent kipróbáltunk már. És volt, amit kifejezetten élveztem, még ha nem is mindegyiknél volt őszinte a mosolyom. Másfelől viszont, bár nagyon várom, hogy a komolyabb társasok világával is megismertessem, sokszor a gyermekien egyszerű és számomra unalmas játékok esetében is jó látni a boldogságát, ahogy kiélvezi a legapróbb mechanikák minden egyes mozzanatát. És lényegében ezt élveztem a Katapult csatában is, noha az elején azért elkapott a külső és az elképzelés.

Az átlagos méretű dobozban a Kickstartert is megjárt alapcsomag található, avagy két főre előkészítve egy-egy frakció (téglák és kapu a várakhoz, 5-5 mini, 1-1 katapult, 4-4 puhább golyó, 6-6 kártya), valamint egy 2 oldalas szabályfüzet, ami nagyjából előrevetíti azt is, mennyire bonyolult a társas. A játékterületet egy-egy alaplap jelenti, ezen belül kell felépíteni a saját várat, úgy, hogy az számunkra lehetőleg kedvezzen, majd ezután tehetjük le a várvédőket, akiket mindenképpen a várfalhoz képest egy egységen és az alapon belül muszáj elhelyezni. A katapult két egység távolságra kerül az alaplaptól, a várak pedig másfél méterre egymástól, és kártyával vagy anélkül, de kezdődhet is a lövöldözés. 

Ez itt a nagy csata, kérem, nincsenek szabályok, nincsen visszavonulás, avagy a saját körében mindenki egyet lő a katapulttal, ha pedig kártyás móddal élünk, egy lapot kijátszhat, amivel számos extra akció lehetséges. Szert tehetünk extra lövésre, de akár Lemásolhatjuk vagy éppen ellophatjuk ellenfelünk egyik lapját, sőt az “árulóval” a katapultját a saját vára ellen fordíthatjuk, hogy ezzel megfosszuk egy támadástól, miközben előnyre és elképzelhetetlen rombolásra teszünk szert. Lehetőségünk tehát van némi taktikázásra, az meg már más kérdés, hogy a Katapult csata igazából egyetlen dologra összpontosít: minél előbb kilőni az összes várvédőt, akik aztán vagy elterülnek, vagy kirepülnek a saját játékterületről, ezzel elhozva a játék végét.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Katapult csata a Delta Visiontől - Hülye angolok, angol hülyék!

Amikor nem kell mély játékmenet, elég a gimmick. De hosszabb távon vajon tényleg elég? Egyáltalán, ki a célközönség, ha a várak megtámadásáról van szó? A komfortzónámon kívül nem sok fajta társasjáték esik, de azért akad ilyen is. Például az echte wargame-ek, a sportjátékok, vagy éppen a túl egyszerű gyerekjátékok, amikkel annyira nem tudok mit kezdeni.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • cssandor

    2023-02-15 08:12:23

    Igen, és már eleve a nosztalgia faktor, hangulat is egy fontos dolog.

    Ugyananakkor Irekasinak is igaza van, lassan ez "a verseny és a marketing jó, a fogyasztó dönt" dolog olyasmivé válik (bár lehet hogy szinte a kezdetektôl ilyen volt, vagy kódolva volt benne a kisiklás), mint amikor a '90-es években gyakori hurráoptimista nézet volt, hogy majd az internettôl mindenki okos és tájékozott lesz, mert ott a sok információ pár kattintásra. Aztán okosság papa meg mégsem gyütt, vagy jött, de valahol a sok mém, nunizmatika, cicás kép meg a fake news közé keveredve.

    Ami még eszembe jut hasonló témában - és úgy tudom ott is jött ki valós "társasjáték", talán több is - az az Angry Birds :) (mondjuk az talán komplexebb lehet a fizikáját tekintve, hiszen - legalábbis az eredeti appból kiindulva - jobban építhet a dominó-hatásokra, dôlésekre, stb.)

    Kiegészítés:

    Belegondolva az egész "internet", vagy tartalomfogyasztás, telefonsimogatás is olyan mint maga a klasszikus piac, csak pénz helyett idô, figyelem van a képletben (meg persze a háttérben valós piac és pénz is) : szabadon eldöntheted - nyilván azért befolyásolva van az ember, sôt - hogy hova kattintasz, mit olvasol, mit nézel meg, mit hiszel el, miben kételkedsz, mit kommentelsz, stb.

  • lrekasi

    2023-02-15 07:26:23

    Ott a pont! Ez a gyerekkori kiskatonák újacsomagolása. Ami nem éppen baj, de a playmobil is ontja magából ezt arany árban.

    Azt hiszem... a társas piac is egy ideje fogyasztói popkultúrába csapott át. Azt mondják, a verseny jót tesz a piacnak, javítja a minőséget, többet kap az ember a pénzéért. Ezt még suliban meg is ettem anno, merthát tanították. De a tapasztalatom az, hogy mint minden erőforráskorlátos környezetben, csak egy pontig igaz, utána átcsap "hazudozásba" (marketing általában, sorry), és becsomagolják aranyáron, drága agymosással a ...-t is, mert valamiből meg kell élni. Tudom, nézőpont kérdése, hogy minek mi a helyettesítő terméke, mi mivel jobb másnál, és majd a piac eldönti, hogy kell-e neki. A piac nem dönti el, hanem tonnaszámra cipeli haza, aztán meg a kukába, mert működik a marketing gépezet, meg a pszichológia.

  • Pcs

    2023-02-15 07:11:28

    Szerintem pont ezzel a nosztalgiafaktorral vonzza be a felnőtteket is. Amikor tavaly novemberben láttam a Társasjátékok Ünnepén, én is néztem, hogy ez mi és hogy kell ide, de rögtön felidéződtek bennem is gyermekkorom nagy csatái, az fa építőkockákból épített várak, a műanyag indiánok, cowboyok, katonák stb. Ha meg nem is fogom venni, de ha lesz lehetőségem egyszer mindenképpen kipróbálom.

  • pozman2

    2023-02-14 20:50:17

    Valóban izgalmas lehet egy várépítős majd katapulttal rombolós játék.

  • pnehandi87

    2023-02-14 10:32:03

    Tetszik a Katapult csata tàrsasjàték kialakítàsa, hogy nem csak egy jàtéktàblàn lépkedünk a jàték soràn, hanem valódi térbeli várat építhetünk, majd valósághű csatajelenetekkel tàmadhatjuk meg az ellenség vàrvédőit. Ez egy nagyszerű újdonság és visszarephíthet minket gyermekkorunkba, hiszen ki ne szeretett volna gyerekként háborúsat jàtszani, lövöldözős csatajelenetekbe önfeledten elmerülve szabadon szaladgàlni, akàr egy valódi vàrom falai között szàmhàborúzàs soràn megszerezni az ellenfél zászlajàt. A katapult csata ugyan asztal mellett jàtszódik, de a térbeli elemek mellé egy kis képzelőerőt pàrosítva igazi színpompàs jàtékélmény lehet nem csak gyerekeknek, de gyermeklelkű felnőtteknek is.

  • cssandor

    2023-02-14 01:14:37

    Ez nagyon olyasmi - csak persze valamivel kifinomultabb és egy komplett csomag - amit anno gyerekkoromban mi is játszottunk Playmobil katonákkal, ágyúkkal, tapadós nyilat kilövô fegyverekkel meg mûanyag indián figurákkal :)

  • MaRo

    2023-02-13 23:08:24

    Én már látom is lelki szemeim előtt, hogyha ezt a jàtékot elémtennék úgy lövöldöznék akár egy gyerek töretlenül, na még egy lövés felkiáltások mentén.

    Ami ezután következne az inkább siralmas, mert jó eséllyel nem kerülne elő egyhamar és ha mégis az valószínűleg úgy, hogy valaki játszaná én meg elcsábulnék.

    Tökéletes gyerekjátéknak tűnik és mint a gyerekjátékoknál szokás aranyban is mérik.

    De úgy gondolom, hogy ennek a könnyed szórakozásnak is lehet helye felnőttek körében is akár egyfajta partijátékként is szinte a klasszikus worms pc játékot idézhetné meg ha a játékosszám bővülne.

    De ezen túl is tökéletes perdöntőnek tűnik vitás kérdések lezárásában is.

    Most kicsit úgy vagyok vele, hogy remélem akkor is emlékszem majd erre a címre mikor már lesz gyerkőc na meg persze reszkethetünk azért is, hogy akkor még mindig elérhető legyen.

    Tipikusan egyszerű és mégis nagyszerű könnyed szórakozást ígér.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Katapult csata