Kép forrása: pcguru.hu

Az X bolygó nyomában – Bolygóközi logika [Társalgó]

Ahogyan azt címe is előre jelzi, ebben a tisztán logikai alapokon nyugvó társasjátékban az X bolygó nyomába eredünk. De vajon meg is találjuk?

Az X bolygó-elmélet egy létező elképzelés, mely a Neptunusz pályájának kilengéseit hivatott magyarázni. Eleinte a Plútóról gondolták azt, hogy részben magyarázatot adhat erre, de tömegének kiszámolása után egyértelművé vált, hogy az elképzelés téves. A neptunuszon túli, úgynevezett ETNO (Extreme Trans-Neptunian Object, avagy extrém transzneptuni objektumok) kisbolygók felfedezésének sorozata pedig azóta is vitákat szül a csillagászok között a hipotetikus kilencedik bolygó létezéséről. Ezt veszi alapul Az X bolygó nyomában címen megjelent társasjáték is, melyben egymagunkban vagy csoportosan igyekszünk az elsők lenni, akik megtalálják az égitestet.

Az X bolygó nyomában egy applikáció-vezérelte társasjáték, melyhez egy okostelefonra mindenképpen, de ideális esetben inkább játékosonként egy telefonra szükségünk van. Ugyanis a magyarul is elérhető alkalmazás vezérli a játék minden egyes aspektusát: ez adja meg a kezdéshez szükséges információkat és a későbbiek során az egyes akcióink eredményét is; és titokban ez tartja számon, hogy a játéktábla egyes szektoraiban milyen égitestek találhatók. Persze dolgunk ettől még nekünk is akad, nem is kevés, hiszen a keresett X bolygó helyének meghatározása a kapott nyomok alapján csak rajtunk áll.

A kétoldalas játéktábla egyik fele 12, a másik, nehezebbik pedig 18 szektorból áll, és mindegyik „pizzaszelet” pontosan egyetlen jelenséget tartalmaz (ide soroljuk az üresnek látszó helyeket is), melyek bizonyos szabályok szerint szóródnak szét. Például az aszteroidák mindig páros csoportokban járnak, a kisbolygók sosem szomszédosak az X bolygóval, míg a neves, feltételezett égitest mindig egy üresnek látszó szektorban helyezkedik el. A kör alakban elterülő égboltnak az utolsó játékos helyzetéhez igazodóan mindig csak az egyik fele látszik, ami azért fontos, mert akcióinkat mindig csak a látható égbolton hajthatjuk végre, ezt pedig a játéktábla közepén elhelyezkedő rondellel követjük nyomon. Egy fordulónk során egyetlen akciót hajthatunk végre, melynek eredménye mindig titkos, azt másokkal megosztanunk nem kell, egyetlen kivétel ez alól az X bolygó-konferencia. Pásztázhatunk több, összefüggő szektoron át, hogy megtudjuk, azok közt egy bizonyos objektumból mennyi található (például 1-3 szektorok között hány aszteroida van); játékonként kétszer célzottan is kereshetünk, ekkor megtudjuk, hogy egy adott szektorban mi található; de kutathatunk is, hogy egy újabb szabályt megismerjünk egy vagy több égitest vonatkozásában (például hogy egy üstökös és aszteroida szomszédosak, egymással szemben helyezkednek el stb). Illetve persze bármikor megpróbálhatjuk meghatározni az X bolygó helyzetét, de ehhez a szomszédjait is pontosan meg kell adnunk.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Az X bolygó nyomában a Gémklubtól - Bolygóközi logika

Ahogyan azt címe is előre jelzi, ebben a tisztán logikai alapokon nyugvó társasjátékban az X bolygó nyomába eredünk. De vajon meg is találjuk? Az X bolygó-elmélet egy létező elképzelés, mely a Neptunusz pályájának kilengéseit hivatott magyarázni. Eleinte a Plútóról gondolták azt, hogy részben magyarázatot adhat erre, de tömegének kiszámolása után egyértelművé vált, hogy az elképzelés téves.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • Kulpasz

    2023-02-11 11:03:08

    Ambivalensek az érzéseim a játék iránt:

    Egyik oldalról valószínűleg egy kiváló dedukciós játék, ami megdolgoztatja az agyadat, és izgalmas, de nem murder-mystery a témája, másik oldalról pont a telefon/képernyő egy elengedhetetlen része. Én személy szerint szeretek a társasjáték világba "menekülni" az egész napos monitornézegetés után. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Az X bolygó nyomában