Kép forrása: gamestar.hu

Végre itt egy játék, amiben úgy gondozhatsz szobanövényeket, hogy tutira nem halnak meg [Gamestar]

Persze azért nem érik be akármilyen körülményekkel a Kaspóban összegyűjthető kis cserepes virágok.

Aki valaha is megpróbálkozott már egy szobanövény életben tartásával, tudja, hogy nem könnyű a feladat, hiszen mindegyik faj mást szeret: van, aminek túl sok a fény, van, aminek nem elég, némelyiket sokat kell locsolni, más meg alig kér inni, és épp attól roppan össze, ha jó szándékkal hetente eláztatjuk. Ha nem mélyülünk el a szobanövények gondozásának rejtelmeiben, és nem nézünk utána eléggé, hogy a Dypsis lutescens ugyanazt szereti-e, mint a Schefflera arboricola, hamar elbukhatunk újdonsült szülőként.

Szerencsére a Kaspó társasjátékban az, hogy a szobanövények életben maradnak-e, nem kérdés, csak az múlik rajtunk, hogy a lehető legboldogabbá tudjuk-e tenni őket - és a végén egy győzelemmel magunkat.

Az elmúlt évek egyik legjobb, számos elismerést bezsebelő játéka, a Cascadia vadvilága (és a szintén egészen sikeres Calico) kiadója hozta el nekünk a Kaspót is, ugyanúgy Beth Sobel illusztrációival, ami miatt már a dobozra is élvezet ránézni, a komponensekre meg pláne. A játékmenet egyes elemei ismerősek lehetnek az amerikai vadon benépesítésében jártas játékosoknak, de ez nem rossz dolog, hamarabb megtanulhatjuk a játékszabályokat.

Minden játékos egy 5 oszlopból és 3 sorból álló területet épít maga elé szoba- és növénykártyákból, melyek felváltva követik egymást: szoba mellé csak növény, növény mellé csak szoba kerülhet. Egy játékos a körében eldöntheti, hogy a középen lévő négy oszlopból melyik lapot veszi el az ugyancsak ott található eszközlapka mellett, majd úgy helyezi le a választott kártyát maga elé, hogy az a legtöbb pontot érje a játék végén. A szobák mind a négy oldalán jelölve van, milyenek a fényviszonyok, a növényeken pedig az, mit szeretnek a legjobban - érdemes például a sötétet kedvelő növényeket egy szoba teli körrel jelölt oldalához rakni, mivel így a növény azonnal kap egy növekedésjelzőt. Mindegyik cserepesnek van egy növekedési célértéke, amit jelzők felpakolásával el kell érni ahhoz, hogy kifejlődjön, és valamilyen pluszpontot érő kaspóba tehessük.

Minden kártyához tartozik emellett egy szín, és minden szoba aszerint ér pontot, mennyi vele azonos színű növény található körülötte. A kapott pontokat duplázhatjuk, ha a szoba színével azonos színű eszközlapkát teszünk le rá. Az eszközlapkáknak kétféle szerepe lehet: a zöldek azonnali hatásokat aktiválnak (növekedésjelzőket tehetünk növényekre különböző szabályok szerint), minden egyéb szín, avagy a berendezések pedig a játék végi pontozásnál számítanak. A kifejlődött növények, a különleges kaspók, a megmaradt növekedésjelzők, és a szobákért járó pontok mellett azért is jutalmat kapunk, ha minél több, különböző típusú lapkát tettünk le: ha például van kutyánk, kanapénk, halunk, macskánk és könyvespolcunk is, az rögtön 12 pontot ér.

[Cikk folytatása]

Végre itt egy játék, amiben úgy gondozhatsz szobanövényeket, hogy tutira nem halnak meg

Persze azért nem érik be akármilyen körülményekkel a Kaspóban összegyűjthető kis cserepes virágok. Aki valaha is megpróbálkozott már egy szobanövény életben tartásával, tudja, hogy nem könnyű a feladat, hiszen mindegyik faj mást szeret: van, aminek túl sok a fény, van, aminek nem elég, némelyiket sokat kell locsolni, más meg alig kér inni, és épp attól roppan össze, ha jó szándékkal hetente eláztatjuk.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Márc

Az Assassin's Creed társasjáték kiegészítője egy teljesen új korszakba visz bennünket [Gamestar]

Kedvcsináló | 2023.03.20. 17:06:00

A Triton Noir egy folytatja a sorozat szép hagyományát, és az orgyilkosok szemén keresztül mutatja be a történelem adott időszakait.

24Márc

Ahoy – Ahoj, poplacsek! [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.03.24. 16:38:00

Az Erdő meghódítása helyett a víz felé tekint a Root távoli unokatestvére: három frakció küzd a tengeren, hogy régiókat meghódítva hajkurásszák a gazdagságot és a hírnevet.


Kommentek

 • MaRo

  2023-02-12 21:40:28

  Nagyon érdekes cím lett választva különösképp azért, mert úgy gondoltuk, hogy idén a kertből valamiféle ökológiai kertet kellene varázsolni ami nulláról indulva meglehetősen nehéznek és drágának is ígérkezik. Azonban ha elvérzünk rajta lehet, hogy inkább az olcsóbb és kevésbé munkaigényes ugyanakkor abszolút sikerélményes kaspóra fogunk áttérni. :D

  Egyébként kicsit tényleg érdekes megoldás ez a pakolászás értem ezt a szoba és növény viszonyára viszont a kártyán lévő valós információk szimpatikussá teszik a játékot mert nem hiszem, hogy egy ilyen apróságon sokan fenn fognak akadni.

  Mivel a Cascadiával vonták párhuzamba sanszos, hogy ez is pozitív visszhangot fog kapni. De mivel még a Cascadia is bontatlanul hever ezért csak nagyon nagyon távolról szándékozom követni ezt a játékot. :)

 • peti1212

  2023-02-07 08:20:03

  Szerintem a Kaspó alatt próbálkozz, ott van pár vélemény is a játékról, de van videó is feltöltve. De a leírás alapján nem rossz játék, kicsit a Virágoskert jut eszembe róla.

 • batnorimre

  2023-02-07 07:26:55

  A netes demó-ja a játéknak angol nyelven, még elérhető, kipróbálható

 • laptopzsol

  2023-02-07 06:44:47

  Nem rég voltam egy találkozón és ott látam. Sajnos nem volt lehetőségem ki próbálni. De nagyon kedvelem a növényes tematikájú játékokkat. Ezért mindenképp érdekel a véleményetek.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Kaspó