Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Puzzle box - Ördögi lakatok

Otthonról játszható szabadulószoba. Nem tudom, hogy nektek feltűnt-e, de a járvány óta (mely ezeket a helyeket igen érzékenyen érintette) szinte minden hazavihető logikai játékot az otthonról játszható szabadulószoba kifejezéssel akarnak nekünk eladni. Otthonról játszható szabadulószoba lett a point&click kalandjáték, léteznek otthonról játszható szabadulószoba paklik, lassan otthonról játszható szabadulószobák lesznek a kooperatív társasokból, és ma már otthonról játszható szabadulószobának nevezik azt, amit korábban csak úgy hívtunk: ördöglakat.

Fiatalabb olvasóink kedvéért: az ördöglakat egy mechanikai elemekkel működő, általában teljesen absztrakt logikai játék (az angol neve amúgy nemes egyszerűséggel mechanical puzzle). Jellemzően a szerszámipar melléktermékeiből készül, gyakori szereplői az anyacsavar, a drót, illetve a kötéldarabkák. A feladat jellemzően abból áll, hogy az eszközt vagy szét kell szedni ("vedd le az anyacsavart a kötélről"), vagy meg kell változtatni ("húzd át a drótkarikát a két kötélhurkon"). Nehézségtől függően 30 perc – 4 év fejtörést okozhat a játékosoknak.

Gyerekkoromban rengeteg ördöglakatom volt otthon (hogy hányat sikerült ezek közül megoldanom, az nem képezi jelen írás tárgyát…), és szerettem is molyolni velük, de szinte minden esetben ugyanazzal a kérdéssel indítottam: „ennek mégis hogyan álljak neki”. A legtöbb ilyen játék ugyanis annyira absztrakt volt, hogy a találgatáson és az ide-oda húzogatáson kívül nem volt túl sok minden az eszköztáramban. Talán, ha ismerem a különböző csomózási technikákat, vagy a csavarok fajtáit, nem éreztem volna magam ennyire elveszettnek.

A másik kérdés, ami gyakran felmerült bennem, hogy „miért”. Értem én az unaloműzés fogalmát (elvégre egy unaloműzésre szakosodott oldalnak írok), de az ördöglakat mindig is amolyan önmagának létező dolog volt számomra. Szét kell szedni két karikát, hogy szét legyenek szedve, és elmondhassam, hogy én szét tudom őket szedni – másokkal ellentétben. Valakinek ennél egy kicsit több motivációra van szüksége.

Az Esc Welt puzzle boxai (egyelőre frappáns magyar kifejezés nincs rájuk, én pedig nem vagyok hajlandó az otthonról játszható szabadulószoba kifejezést használni) pont a fenti két problémára adnak választ. Ahelyett, hogy csak önmagukért billegetnénk kapcsolókat és forgatnánk tárcsákat, kapunk egy rövid sztorit, és egy kellemesen kidekorált ládácskát. Én három dobozt próbáltam ki: az Orbital box és a Space box az űrbe visz minket, a Fort Knox Pro pedig bankot raboltat velünk. Persze nem maradhatott ki a piramisos-kincskeresős, illetve a sárkányos kaland sem. A sztori mellett néhány támpontot is ad a bevezető füzetke: állítsuk helyre a kommunikációt, találjuk ki a fáraó valódi nevét, számítsuk ki a széf gyenge pontját, stb. Ezek már elegendők lesznek ahhoz, hogy célzottan álljunk neki az egésznek, és ne véletlenszerű próbálgatásból álljon az eredetileg fejtörőnek szánt játék.

Úgy is mondhatnám, hogy a puzzle box egy tematizált ördöglakat (avagy titokdoboz), ami egyébként időszerű lépés volt ebben a világban. Elvégre, ha valaki megkérdezi, hogy mit csináltál tegnap délután, akkor jobban hangzik az, hogy „bankot raboltam”, mint az, hogy „karikákat fűztem át egy láncon”.

Mit kell csinálni?

Nehéz úgy bemutatni valamit, hogy közben semmit nem szabad elárulni róla. Még a fotókat is úgy kellett megkomponálnom, hogy ne virítson a képeken semmilyen támpont. Címszavakban a feladatunk: húzni, tolni, forgatni, csavarni, csúsztatni, szétszedni, összerakni, kinyomni, benyomni, elolvasni, próbálkozni, megfejteni. Számomra a legérdekesebbek a dobozok ügyes mechanikai megoldásai voltak. Számos olyan dolgot sikerült megoldani szinte csak rétegelt falemez használatával, amihez én már számítógépet használtam volna. Ilyen lesz például a kódfejtés és a különböző kombinációs zárak felnyitása.

Az egyes feladatokhoz a bevezető füzeten kívül maguk a dobozok adnak majd támpontokat. Érdemes kétszer is megnézni minden apró rajzot, mert ami elsőre dekorációs elemnek tűnik az egyik oldalon, az könnyen kulcs lehet a rejtvényhez a másikon. Talán annyi spoilert még megenged a cikk, hogy megsúgjam, hogy érdemes a dobozok minden oldalát minden nézőpontból szemügyre venni…

A nehézség függ a dobozoktól, illetve a játékos találékonyságától is. Végleg elrontani semmit nem lehet. Ha valamit nem csinálunk jól, egyszerűen nem fogunk tudni továbbhaladni. Számomra a csomagoláson feltűntetett 30 perces idő helytálló volt – azzal együtt, hogy néha segítséget is kellett kérnem. A megoldáshoz egyébként nem javasolt a nyers erő módszere, semmilyen értelemben. Ha egy ajtót megfeszítünk a nyitási irányba, majd a tárcsák/csapok/relék forgatásával kipróbáljuk, hogy hol lazul meg, gyorsan eredményhez juthatunk – de fontos, hogy soha nem ez a megoldás, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy már mindent kipróbáltunk.

"A doboz darabokra törésének hátránya pedig az, hogy ez esetben megszűnik visszaállíthatónak lenni."

Az internet egyébként itt is a segítségünkre lesz. Ha elakadunk, a gyártó oldalán is találunk írásos útmutatót, de számos videós megoldás is a rendelkezésünkre áll.

Zárak, nyíljatok!

Az Esc Welt puzzle boxok a Szabadulópakli sorozathoz hasonló, rövid logikai játékok, csak éppen térbeli kiadásban. Bár lehet közösen is ötletelni rajtuk – esetleg versenyt rendezni a megoldásból, inkább magányos játékosoknak szánták őket, egy bögre tea mellett elszöszölni velük.

Visszaállítani őket pár perc, csak fordított sorrendben kell végighaladnunk a megoldás lépésein. Szinte ordítanak azért, hogy ajándékba adjuk őket, hiszen, ha sikerült kinyitni, mi magunk is elhelyezhetünk bennük valami apró jutalmat a következő áldozatnak.

Előrendelői kedvezmény

Az Esc Welt puzzleboxait a The Gift Forge webshopjából az ESC-TJCOM10% kuponkódot használva most 10 százalék előrendelői kedvezménnyel tudjátok beszerezni.


Megnézem

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

04Márc

Öt rejtett kincs a munkáslehelyezős játékok világából [diceanddecks.hu]

Kedvcsináló | 2023.03.04. 15:31:00

A tematikus társasjáték készítés egyik fő kérdése, hogy hogyan lássa el a játékost költhető erőforrásokkal!? Az egyik legjobb és leggyakoribb válasz erre az, hogy szimuláljuk.

14Márc

Café– Portugál kávét, valaki? [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.03.14. 15:29:00

Újabb történelmi hátterű játék a portugál kiadótól, ám ezúttal nem kolostort építünk, hanem a kávé népszerűsítéséért és minőségéért felelünk.


Népszerű

Friss

Címkék