Kép forrása: pcguru.hu

Senkiföldje – Legyen a senkiföldje mindenkié! [Társalgó]

Senkiföldjén csak úgy pezseg az élet, punkok és bandák népesítik be – amíg meg nem ritkítjuk soraikat ebben a kártyapárbajban.

Mi tagadás, a Senkiföldje láttán elsőre a Rage 2 és annak rikító színekkel tarkított posztapokaliptikus világa jut eszembe, teljesen elmebeteg bandatagjaival és mutánsaival. De ezek a hasonlóságok csupán felszínesek, a két játéknak az esztétikán és a témakörön kívül közös pontja gyakorlatilag nincsen. De nem a vélt vagy valós párhuzam miatt tetszett meg, a Senkiföldje – eredeti címén Radlands – már a közösségi gyűjtés során felkeltette az érdeklődésemet, aztán lépten-nyomon belebotlottam az interneten. Később, mikor Kölnben szembejött az egyik boltban, elég erős kísértésbe estem, de akkor és ott, már nem is tudom miért, elnapoltam a vásárlást. És milyen jól tettem, mert a Gémklub jóvoltából most magyarul is megjelent ez a roppant ötletes kártyapárbaj.

Senkiföldjén alapvetően háromféle kártyával találkozhatunk: táborkártyák, emberek és események. Ezek közül a táborkártyák csak egyszer kerülnek a kezünkbe, méghozzá a játék elején, amikor a hat húzott lapból eldöntjük, hogy melyik három alkotja bázisunkat. A remélhetőleg nyertes hármast kitesszük egymás mellé, majd a bal alsó sarkukban szereplő számok összegének megfelelő számú lapot húzunk a pakliból. Végül kézhez kapunk három víz-tokent, illetve a Fosztogatók eseménylapját és egy Víztározó különleges kártyát, mely későbbi felhasználás céljából egy egység víz tárolására alkalmas.

A játék során a táborkártyák fölötti oszlopokba, további két sorban kerülnek az emberek; mellettük bal oldalt pedig az események haladnak. A lapok játéktérre való kijátszásához általában víz szükséges, ezt kijátszásukkor rajtuk is hagyjuk; de egyből el is dobhatjuk őket, ekkor a bal fölső sarokban feltüntetett hatás (úgynevezett szeméthatás) azonnal és egyszer érvényesül. Egyes kártyák „punkok” bevetésére utasíthatnak, vagy eldobásukkal nyílik lehetőségünk utóbbiak lerakására – ezeket mindig a pakli tetejéről húzzuk, és anélkül, hogy megnéznénk a képes felüket, hátlapjukkal felfelé tesszük le a játékterünkre. Ahogy a szabálykönyv is fogalmaz: a punkok is emberek – gyakorlati szempontból itt annyi különbséggel, hogy egy sérülés elég ahhoz, hogy elhalálozzanak. A „képes emberekkel” ellentétben azonban nem a dobópakliba, hanem a húzópakli tetejére kerülnek vissza.

És ha már így szóba került, a játéktéren levő kártyákkal kapcsolatban három alapvető fogalmat különböztetünk meg: sérült, aktív és védtelen. A sérülést a kártya elforgatásával jelezzük, és az elforgatott kártyák újabb forgatására vagy sérülésére felszólító hatás esetén egyből a dobópakliban landolnak. Aktívnak az épületek és azok a kártyák számítanak, melyeken nincs vízjelző (azaz nem most játszottuk ki vagy gyógyítottuk meg) és nem sérültek; ez azért fontos, mert csak az aktív lapok képességeit használhatjuk. Védtelennek az a lap számít, amelyik előtt nincsen másik, azaz a legfölső sorunk értelemszerűen mindig védtelen marad. Az eseménykártyákról kijátszásukkor a bal oldalra kerülnek, ott minden körünk elején automatikusan, vagy más kártya hatására „kúsznak” egyre feljebb és feljebb. A legfelső sorunk mellől bármilyen okból még tovább mozduló esemény hatása pedig azonnal bekövetkezik. Ilyen a már említett Fosztogatók kártya, mely érvényesítése után a többivel ellentétben nem a dobópakliban landol, hanem kezünkbe kerül vissza.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Senkiföldje a Gémklubtól - Legyen a senkiföldje mindenkié!

Senkiföldjén csak úgy pezseg az élet, punkok és bandák népesítik be - amíg meg nem ritkítjuk soraikat ebben a kártyapárbajban. Mi tagadás, a Senkiföldje láttán elsőre a és annak rikító színekkel tarkított posztapokaliptikus világa jut eszembe, teljesen elmebeteg bandatagjaival és mutánsaival.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jan

Call of Madness – Ismered az őrület definícióját? [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.01.27. 15:18:00

A Call of Madness ötletesen alakítja az alapvetően egyjátékos tower defense alapokat egy számos lehetőséget rejtő kompetitív játékká.

17Jan

The Goonies: Never Say Die – Kincskereső kiskölykök [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.01.17. 17:48:00

Az idehaza Kincsvadászok címen bemutatott klasszikus kalandfilm alapján készült legújabb társasjáték nemcsak a nosztalgiára épít, de kicsit még hozzá is tesz a filmhez.


Népszerű

Friss

 • Kulcskérdés - Az meg ki?

  2023.02.02. 15:12:00 / Ismertető, Bemutató

  Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

 • Puzzle box - Ördögi lakatok

  2023.02.02. 09:00:00 / Kedvcsináló, Bemutató

  Sárkányok aranya, bankrablás, egyiptomi kincsvadászat – mindez elfér a tenyeredben! Tornáztasd az agyadat az Esc Welt teljes egészében fából készült logikai dobozaival!

 • Sabika [diceanddecks.hu]

  2023.02.01. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2023

  A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

 • Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

  2023.01.31. 15:29:00 / Ismertető, Bemutató

  Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Senkiföldje