Kép forrása: pcguru.hu

Find the Source – Neo nyomában [Társalgó]

Kockákba és egy papírlapba oltott cyberpunk: új, ráadásul magyar fejlesztésű játékkal gazdagodott a roll-and-write társasok műfaja.

Az Y generáció tagjaként lehetetlen volt nem ámuldozni és inspirálódni, amikor 1999-ben, az itthon is éppen kibontakozóban levő internetkorszak hajnalán nem csupán az emberiség sorsa pörgött le a vásznakon, de több kultusz is született: egy specifikus napszemüvegé és telefoné, valamint egy olyan színészé, aki mind a mai napig nem vedlette le magáról a tömeges imádatot. A minden szempontból mérföldkőnek számító Mátrix hatása máig érezhető, hiszen megágyazott a cyberpunk széleskörű elterjedésének, melynek babérjai mostanság értek be igazán, az olyan modern pioníroknak hála, mint a Cyberpunk 2077, a Shadowrun Trilogy, vagy a társasok terén úttörőnek számító, de sajnos végül elkaszált Android: Netrunner. A téma tehát él és virul, most pedig nem várt kategóriában és nem várt helyről kapott erősítést, a Find the Source ugyanis egy magyar fejlesztésű alkotás, ami a print & play társasok sorát erősíti.

Az általa lefestett világ pedig nem éppen rózsás: az ismeretlen, de annyira nem túl távolinak tűnő jövőben az emberiség a mesterséges intelligencia rabja lett, amely tudatuk befolyásolására használja a fajból kinyert energiát, hogy ezzel megőrizhesse uralmát. Feladatunk ebből az alapkoncepcióból kiindulva tehát nem más, mint az emberiség felszabadítása. Free City városának felfedezésével, fontosabb régióinak meghackelésével kell megtalálni a címadó Forrást, az MI központját, miközben ügynökök csapatai loholnak a nyomunkban. Free City pedig nem éppen apró, összesen egy tucat helyszín látogatható meg, és a játék során ezek jelentős részén muszáj is megfordulni.

Az alapvetően egyszemélyes, de kooperatív- és kampány módban is játszható Find the Source ugyanakkor erre nem ad túl sok időt, a mesterséges intelligencia ugyanis könyörtelen tempóban zakatol a győzelem felé, így még azelőtt fel kell fedni a Forrás helyét, mielőtt az MI a maximumra töltené az energiáját, ezzel csírájában fojtva el az ellenállást. A cél érdekében információt kell gyűjteni, kideríteni, hogy a város pontosan mely részén található a nemezis, elintézni az odasereglő ügynököket, majd élvezni a szép, új világot. Mindehhez pedig nincs szükség másra, mint az egyoldalas, fekete-fehérben és színesben is kinyomtatható játéktáblára, kettő (opcionálisan három) darab kockára, valamint egy íróeszközre – na meg persze némi szerencsére, valamint gondos tervezésre.

Ez a tervezés pedig már az alapoknál elkezdődik, hiszen az irányított karakter – a kaland, játék, kockázat korszakot idéző módon – nem csupán egy fantázianévvel, de egy komplett karakterlappal is rendelkezik, melyen életerő (alapjáraton kettő), tölténysáv (első körben három golyóval), 5 fejleszthető képességsáv és 6 megszerezhető tárgy várja, hogy akcióba lendüljön. A fejlesztés nélkülözhetetlen, már csak azért is, mert a fordulók végén mindig három energia adódik az energiasávhoz, és ha az eléri a maximális értéket, a játék automatikusan véget ér. A harc során minden ellenfél elintézéshez egy golyóra van szükség személyenként, de fejlesztéssel akár három ellenfél is kiiktatható, az energiasávon pedig a kör végi energiavesztés akár egyre is redukálható.

Egy kör mindig ugyanabból a 3 fázisból áll. Elsőként az akciópontokat kell meghatározni, amihez 2 kockával kell dobni (azonos érték esetén mindkét kocka újradobásra kerül), majd egy fontos döntést hozni. A nagyobb érték kiválasztásával ugyan több akcióponthoz juthatunk, de ilyenkor automatikusan 1 energia adódik hozzá az energiasávhoz; kisebb szám esetén pedig fejleszthető egy tetszőleges tulajdonság, viszont ebben az esetben kevesebb akciópontból tudunk gazdálkodni. A választott akciópontok birtokában aztán kezdődhet a tényleges tevékenység: ez lehet 2 töltény betárazása, harc egy ügynök csapattal az adott helyszínen, mozgás a város egy új részére, az adott helyszín egyedi képességének használata (ami sok esetben nemcsak akciópontba kerül, de energiával erősíti a Forrást), nyomozás, valamint hackelés. Utóbbi kettő a játék kulcsa: a város oszlopokra és sávokra oszlik, a nyomozás során pedig az egyes területek felderítő mezőit tudjuk feltölteni. Amennyiben egy sorban legalább két helyszínen már sikerült nyomozni, úgy hackelést van lehetőségünk végrehajtani – ezt a játék során 3+1 alkalommal kell megtenni, ezután pedig egyetlen helyszínre szűkül a kutatás, azaz kiderül, hogy hol is bújik meg a Forrás.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Find the Source az Animus Magnus Games-től - Neo nyomában

Kockákba és egy papírlapba oltott cyberpunk: új, ráadásul magyar fejlesztésű játékkal gazdagodott a roll-and-write társasok műfaja. Az Y generáció tagjaként lehetetlen volt nem ámuldozni és inspirálódni, amikor 1999-ben, az itthon is éppen kibontakozóban levő internetkorszak hajnalán nem csupán az emberiség sorsa pörgött le a vásznakon, de több kultusz is született: egy specifikus napszemüvegé és telefoné, valamint egy olyan színészé, aki mind a mai napig nem vedlette le magáról a tömeges imádatot.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • batik.balazs

    2023-01-31 10:02:06

    Társasjáték kiadás | Egy játék kiadásának üzleti háttere #2/2. Gyártás, szállítás és KS bevétel

    Az előző videó folytatása, Csibu itt tovább mesél a Kickstarter kampány üzleti hátteréről.

  • batik.balazs

    2023-01-30 13:16:12

    Társasjáték kiadás | Egy játék kiadásának üzleti háttere #1/2. Előzetes költségek

    Csibu itt mesél a Kickstarter kampány üzleti hátteréről.

  • batik.balazs

    2023-01-13 00:03:07

    A digitális példányok már meg is érkeztek az e-mail fiókokba. 🥰

    Úgy tervezem, hogy a játékkal megvárom a dobozos verziót, de addig is alaposan átnézek minden, hogy felkészült legyek az első játékra.

    Jó szórakozást mindenkinek!

  • MaRo

    2023-01-12 20:14:00

    Mindig örömteli ilyen magyar sikert látni. A kampányt nem követtem aktívan de azért a cikk hatására szétnéztem. Valóban jó kis játékot raktak össze és látszik rajta, hogy dolgoztak vele bőven már amennyire megtudom ítélni.

    A megosztásra váró vkigra külön kíváncsi leszek, hogy ez hogyan is épül fel és miként van.

    Sajnos ez az print and play és rajzolgatós világ engem nem nagyon fogott meg mindeddig. Igaz, a köszöntünk a holdon jobban megmozgatott de a jelenlegi priólistán az sincs rajta. Egyébként úgy gondolom, hogy ez a játék is simán hozhat annyit élményileg amivel talán a holdas dolog több az a játéktáblák viszont lehet, hogy élmény szempontjából ez sokkal jobban hozná a hatást.

    Bár párszor gondolkodtam rajta a napokban, hogy befektessek már főleg a magyar vonal és a játék minőség miatt sajnos a print and play még ezek mellett sem tudott megvenni magának illetve bevallom, kicsit meg is feledkeztem róla mert hát az az 5 eur legrosszabb esetben is kibírható lett volna.

    Kíváncsian várom azok beszámolóit akik több esélyt adtak a játéknak.

  • batik.balazs

    2023-01-12 14:04:03

    Véget ért a Find the Source kampány, Csibu írt pár sort róla Facebookon az egyik csoportba. Kiemelném azt a részt, hogy tervez vlogot készíteni a kampány anyagi oldaláról, ami jól jöhet azoknak, akik saját játékot futtatnának meg Kickstarteren.

    Gratula nekik!

    "Hadd büszkélkedjünk kicsit nektek. Véget ért a Kickstarteren futó Find the Source társasjátékkampányunk. 2,733 támogatótól $25,148 végösszeg jött össze. A top 10 legsikeresebb KS kampány között van a PNP játékok kategóriájában és városokra lebontva a legtöbb támogató Budapestről érkezett! Köszi mindenkinek aki követte/támogatta a projektet!

    Hamarosan minden támogató megkapja a digitális verziót, aztán nekilátunk a fizikai példány gyártásának, és ahogy már ígértem korábban, január végén beszámolok róla nektek egy vlogban, hogy pontosan hogyan zajlott a kampány anyagi oldala, edukációs jelleggel, hogy belelássatok pár érdekességbe. Mennyibe kerül egy Rahdo videó, vagy egy BGG Kickstarter levél, vagy hogy mennyi, pénzt szimatoló keselyű jelenik meg a KS közben. Milyen rejtett és kevésbé rejtett költségeink voltak, a bevétel melyik része hova vándorol, mennyi profitunk van rajta, milyen kockázati tényezőket vettünk vagy épp nem vettünk figyelembe... De előtte most picit pihenünk meg ünneplünk. Legyen nektek is szép napotok, a miénk már csodálatos - nektek hála!"

  • batik.balazs

    2023-01-10 09:07:36

    Köszi szépen a remek hírt! (Lemaradtam róla. 😅)

  • kok_o

    2023-01-10 07:53:03

    Zoli tegnap rakott ki update-et ezzel kapcsolatban. További kedvezményt adott a szerző a doboz verzióra (16E Ft) és e hét csütörtökig, tehát január 12-ig lehet jelentkezni.

  • batik.balazs

    2023-01-09 13:14:20

    🚨 Fontos! Az alábbi kedvezmény JANUÁR 12-ig él! (Frissítettem a dátumot.)

    Ha esetleg valaki a print and play verzió helyett a dobozos magyar és/vagy angol verziót szeretné a polcán tudni:
    Kánai Zolinál (KZ) - egyelőre - 10 dollárral olcsóbban meg tudja szerezni a játékot 39 dollárért.

    Azt írják a csoportban, valószínűleg annyi dobozost gyártanak le belőle a KS kampány után, amennyire igény van, vagyis a későbbiekben csak a print and play verzió lesz elérhető. (KZ-nál jelenleg 50+ a rendelések száma.)

    Csirke/Csibu írta:
    "A magyar példány 39+10$ lenne KS-en, ha valaki egyénileg backel. Így csak 39$ lesz összesen és át tudjátok venni személyesen akár tőlünk (Debrecen/Miskolc), akár Zolitól - erre a KS-en keresztül nem lenne lehetőség. "

    Update: 14.000 Ft-os kedvezményes árat kaptak a csoport tagjai. 🥰

  • godzsakattila

    2023-01-08 18:36:30

    Alapjáraton nem vonzódom az irogatós játekokhoz. De ez egész èrdekesnek tűnik öröm ilyen ötleteket hallani magyar fejlesztők fejéből.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Find the Source