Kép forrása: gamestar.hu

Ha nincs még meg az utóbbi évek egyik legjobb családi társasjátéka... [Gamestar]

Az Azul: Csokoládéműhely szinte teljesen úgy működik, mint a 2017-es eredeti, viszont van benne egy érdekes csavar, ami feldobja a játékmenetet.

Az Azul egy könnyen tanulható, gyorsan játszható, mégis izgalmas családi játék, de sokaknak már pusztán a külseje is elegendő volt ahhoz, hogy beleszeressenek. Nem csak a modern társasjátékokat jól ismerők kapkodtak utána, a szupermarketek polcairól is gyorsan a vásárlók kosarába került, széles réteghez jutott el, teljesen megérdemelten ítélték neki oda 2018-ban a Spiel des Jahres díját. Mind a doboza, mind a vastag, minőségi táblái és manufaktúrakorongjai, és persze nem utolsósorban a csempéi miatt is élvezet volt asztalra tenni, ahogy folytatásait, a Sintra üvegcsodáit, A királyi pavilont, és a tavasszal megjelent A királyné kertjét is.

Most, az első játék ötödik születésnapja alkalmából megjelent egy limitált kiadás, az Azul: Csokoládéműhely, amiben a portugál csempéket kézműves bonbonokra cserélték, a manufaktúrakorongok működésébe pedig belekavartak egy kicsit.

Aki az Azult ismeri, azonnal tudni fogja, hogyan működik a játékmenet, de vegyük át gyorsan az alapokat: a játékosok célja, hogy ügyes döntéseket hozva összeállítsanak egy bonbonos dobozt, és ezáltal pontokat szerezzenek. A játéktér közepén manufaktúrakorongok hevernek (játékosszámtól függ, hogy 5, 7 vagy 9), ezekre kerül alapjáraton 4-4 bonbon. Egy játékos a körében elveheti valamelyik korongról az összes azonos színű bonbont, és el kell helyeznie azokat a játéktáblája bal felén található rács valamely sorába, ahonnan később, a kör végén a csokik a jobb oldalon lévő dobozba kerülhetnek, így lehet őket pontra váltani. Egy sorban egyszerre csak egy csokifajta lehet, és csak olyan sorból lehet jobbra áttolni a bonbonokat, amit sikerült megtölteni. A korongon maradt bonbonok bekerülnek középre.

Miután az utolsó csokit is felmarkolta valaki, jön a pontozás: a teli soraiból mindenki becsúsztat egy-egy bonbont a csokis dobozba, majd megnézi, mennyivel érintkezik, és eszerint gyűjt pontokat. Bónusz jár egy oszlop befejezéséért, azért, ha valaki összegyűjti az összeset egy színből, illetve akkor is, ha lezárul egy sor, ám ekkor a játék is véget ér. Nem az a cél, hogy a lehető leggyorsabban végezzünk, hanem hogy amikor valakinek kigyűlik a sora, a miénk legyen a legtöbb pont.

[Cikk folytatása]

Ha nincs még meg az utóbbi évek egyik legjobb családi társasjátéka, ezzel a kiadással érdemes kezdened

Az Azul: Csokoládéműhely szinte teljesen úgy működik, mint a 2017-es eredeti, viszont van benne egy érdekes csavar, ami feldobja a játékmenetet. Az Azul egy könnyen tanulható, gyorsan játszható, mégis izgalmas családi játék, de sokaknak már pusztán a külseje is elegendő volt ahhoz, hogy beleszeressenek.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Azul: Csokoládéműhely