Kép forrása: pcguru.hu

Eldritch Horror-kiegészítők – Az őrület végtelen [Társalgó]

Ha már az alapjáték minden helyszínét megjártad, minden Mérhetetlen Vénjét túlélted, négy csomaggal vár a totális és elkerülhetetlen őrület.

Az utóbbi hetekben több kiegészítőt is megnéztünk magunknak, és bár valamelyik cikknél leírtam, hogy nem én vagyok a társasjátékos bővítések legnagyobb híve, azért van egy műfaj, amely jobb esetben azt gondolom, hogy alapvetően igényli a játékok kiegészítését. Ez pedig a narratív, tematikus zsáner, melyben, ha jól összeszokott a csapat, már ismert a mechanika, a játékélmény pedig nemcsak működik, de tényleg élvezetes, akkor kár lenne kihagyni további sztorikat, helyszíneket és ellenfeleket. A CMON (A halandó halál) és a Fantasy Flight Games (ArkhamEldritch Horror és társai) pedig jól ismeri a dörgést, így utóbbi kiadótól néztünk most meg egy nagy adagnyi extra csomagot, amik a Delta Visionnek hála végre nemcsak angolul, de magyarul is elérhetők.   

Carcosa jelei az egyik a két kisebb dobozos csomagból, ami nem szignifikánsan újítja meg a játékot, inkább csak tartalmi szempontból tesz hozzá, hogy a megszokott rutintól szabaduljunk. A történet szerint nyomozóinknak tényleg az őrülettel kell szembenézniük, hiszen az szerte mindenfelé terjed, miközben a megtébolyodott polgárok idegen városok szellemtornyairól és egy távoli tó különös tükörképeiről hadoválnak. Fontos, hogy a kiegészítő minden egyes kártyáján látható egy megkülönböztető ikon (ez a további bővítéseknél is megtalálható, természetesen mindegyik esetben más illusztrációval), így ha bele is keverjük a lapokat az alapjátékos paklikba, később viszonylag gyorsan ki is tudjuk válogatni. Márpedig muszáj lesz belekeverni, elvégre így bővítjük a már elérhető kínálatot, kivételt jelentenek ez alól a bevezetéskártyák, amik közül egyet felcsapunk (a többi mehet vissza a dobozba), ezzel meghatározva a kaland kiindulási pontját, majd utána jöhet minden más.

Az, hogy kapunk “új”, egyébként az Arkham-szériából már ismert nyomozókat (ez esetben négyet), az általános dolog, ahogy az új Mérhetetlen Vén és a rengeteg kártya jelenléte is. Akadnak még találkozáskártyák (84 db!), rejtély-, eszköz-, mítoszkártyák és egyebek, mindenből szép számmal, de ami fontosabb, az a romlásjelzők megjelenése, amik a fejlesztésekhez hasonlatosak, csak éppen – értelemszerűen – negatív irányba változtatják képességeinket. A fejlesztés és a romlás kioltja egymást, illetve egy tulajdonság sem csökkenhet 1-es érték alá. Az egyedi eszközkártyák a hatásokhoz és varázslatokhoz hasonlóan kétoldalasok, és minden esetben valamilyen egyedi eszközt biztosítanak. Ami érdekesség még, az az ellenfelek fizikai ellenállása, ami eltörli a normál, fizikai extra bónuszokat. Van viszont könnyítés, méghozzá a rejtélyeknél, aminek hála akár a szörnyek életereje, vagy éppen a megoldandó rejtélyhez kapcsolódó nyomok száma is csökkenhet. Persze nehezíthetünk is a játékon, erre is van külön szabály, de aki ennyire kívánja a halált, az vesse magát a szakadékba!

És hogy milyen maga a kiegészítő? Nos, rendkívül hangulatos, avagy hozza a szokásos Eldritch Horror-élményt, amihez a bevezetéskártya is alaposan hozzátesz, de minden egyes találkozás és esemény szintén növeli az élvezeti szintet. Hastur kimondottan az épelméjűséget célozza és próbálja rombolni (minél több kapu van játékban, annál nagyobb sikerrel) – amit persze lehet akadályozni, de mindennek ára van. Jók az extra karakterek, jó a történetük, jók a hatásaik-képességeik, illetve maga a kiegészítő jól illeszkedik a mítoszba. Ha csak az alapjáték van meg otthon, már egy ilyen kis dobozos bővítés is megteszi a hatását, elvégre csak a bevezetéskártyák és a találkozások elegendőek arra, hogy alaposan felkavarják a megszokott élményeket, mielőtt városlátogatásra indulunk…

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Eldritch Horror-kiegészítők a Delta Visiontől - Az őrület végtelen

Ha már az alapjáték minden helyszínét megjártad, minden Mérhetetlen Vénjét túlélted, négy csomaggal vár a totális és elkerülhetetlen őrület. Az utóbbi hetekben több kiegészítőt is megnéztünk magunknak, és bár valamelyik cikknél leírtam, hogy nem én vagyok a társasjátékos bővítések legnagyobb híve, azért van egy műfaj, amely jobb esetben azt gondolom, hogy alapvetően igényli a játékok kiegészítését.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Kommentek

  • Pcs

    2022-12-29 20:50:15

    Teljesen egyetértek a cikkel, ez pont az a társas, amihez kell a kiegészítő. Tavaly jó pár játékot beletettünk az alapjátékba, viszont a vége felé már nem is olvastuk a történeteket, mivel már ismertük a lapokat, pedig pont ez adja meg a játék hangulatát. Ezen biztos nagyon sokat segít az a nem kevés kártya, és a kiegészítő táblák is biztosan nagyon sokat dobnak a játékon.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldritch Horror: Az őrület hegyei
  • Eldritch Horror: Piramisok alatt
  • Eldritch Horror: Carcosa jelei