Kép forrása: pcguru.hu

After the Empire – Birodalmak porain [Társalgó]

A nagy birodalmak elbuktak, csak feldarabolódott uradalmak maradtak utánuk – az After The Empire során ezek egyikét kell megvédenünk.

A középkori hűbérurak élete sem csak játék és mese. Birtokaik jövedelmezők, de a gazdagság ellenségeket szül, legyenek azok fosztogató hordák vagy egy távoli ellenség. Annak, aki a földből él, azt meg is kell védenie, és az After the Empire során éppen ez a feladatunk, szerencsére csak játékos formában. A játék inkább csak megidézi a körítést, nem pedig egy stabil keretként alkalmazza, hiszen különösebb történelmi háttér nélkül, valahol Európában és valamikor a feudalizmus hajnalán-elején képzelhetjük el magunkat – de ez nem feltétlenül baj, sőt!

Az előkészületek során feltöltjük a központi táblát az ostrom- és támadópaklival, az épületek és menekültek kártyáival, illetve a megfelelő jelölőkkel. A szín kiválasztása után a megfelelő jelölőket és játékostáblát tesszük magunkévá, mely utóbbin rögtön egy komplett fa erődítménnyel kezdünk. Ezen felül kapunk egy titkos célt, egy menekültkártyát, egy kaszárnyát, pár katonát és némi nyersanyagkészletet, illetve végül, de nem utolsó sorban, három munkást. Ők lesznek fordulóink első fázisának főszereplői, ám további munkásokhoz csak a harmadik és hatodik évszakban juthatunk.

Az első fázisban felváltva helyezzük le munkásainkat a központi táblán, a játékostáblákon, vagy a már beszerzett épület- és menekültkártyákon. A különböző akcióhelyekre való lehelyezésükkel nyersanyagokhoz juthatunk, vagy beválthatjuk azokat másra; vagy befizetéssel védműveinket fejleszthetjük és javíthatjuk, de kártyákat, azaz menekülteket és épületeket is szerezhetünk. Utóbbiak különösen értékesek, ugyanis némelyik egy ingyenes (munkás nélkül használható) akcióval rendelkezik, és mindegyik további aranyat ér a játék végén – már amennyiben nem sérült. Ha mindenki lerakta a munkásait, és befejezte egyéb akcióit, jön az évszak második fele, a csata.

A csata javarészt már csak a játékostáblánkon zajlik, ahol szimultán módon is elvégezhetjük a harc lépéseit. Elsőként az ostromkártyát fedjük fel és érvényesítjük hatásait, ami támadókat juttathat át a falon, vagy védműveinket rongálhatja és további erősítést is hozhat magával. Másodjára a támadókártyákat fordítjuk meg és a rajtuk jelölt irányból felrakosgatunk minden támadót, végül tetszés szerint saját erőinket rendezzük. A védtelen farmokat az ellenség felégeti, majd nekiáll a várostromnak, ahol egy viszonylag egyszerű folyamatot csinálunk végig újra meg újra, amíg a támadók vagy saját csapataink el nem fogynak. Először távolsági harc zajlik, utána a várfalak sérülnek; ha egy fal leomlik, arról csapataink az udvarra kényszerülnek, ahol utolsó esélyként kézitusában dől el a sorsunk. Ha kifosztanak, akkor aranyat vesztünk, menekültjeink és épületeink egy része lesérül, katonáink szintén, és csak egy vendégmunkással vigasztalódhatunk – egy szóval, ezt mindenképp el kell kerülni. Pláne, hogy katonáinkat az évszak végén még meg kell etetni, a lerombolt farmok pedig már nem termelnek semmit, csak javításuk után.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] After the Empire a Gémklubtól - Birodalmak porain

A nagy birodalmak elbuktak, csak feldarabolódott uradalmak maradtak utánuk - az After The Empire során ezek egyikét kell megvédenünk. A középkori hűbérurak élete sem csak játék és mese. Birtokaik jövedelmezők, de a gazdagság ellenségeket szül, legyenek azok fosztogató hordák vagy egy távoli ellenség.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • After The Empire