Kép forrása: pcguru.hu

Újrajátszott Trianon – Történelemóra gamereknek [Társalgó]

Egy, a történelmünket feldolgozó társasjáték a hűség napjára, amivel a KéKjáték végre visszatért gyökereihez, ráadásul nem mindennapi minőségű összetevőkkel.

Bárhogyan és bárhonnan is nézzük, azért a Kard és Korona Kiadó korai játékait és az utóbbi egy év termését egymás mellé téve felfedezhettünk némi szakadékot, ami elsőre úgy tűnt, hogy egyre nagyobbá válik, de én például bíztam benne, hogy az aktuális témákat és slágereket (Szilajoltás és koronavírus) kiaknázó, minden szempontból egyszerűbb darabokra azért is szükség van, hogy a kiadó előbb-utóbb visszatérhessen az akár komplexebb, akár csak igazán minőségi összetevőkkel rendelkező játékokhoz. Mint amilyen a Kard és Korona (főleg a harmadik) kiadása vagy éppen az A kockahegyen is túl volt. És igen, megérzéseim nem csaltak meg, miszerint itt direkt üzleti döntések is állnak a háttérben, aminek köszönhetően végül három év munkája is megvalósulhatott és a boltba kerülhetett, méghozzá az Újrajátszott Trianon képében, ami tanítja, hogyan érdemes ma Magyarországon saját, hazai fejlesztésű társasjátékot kiadni. A Hűség Napja alkalmából, Sopron felé pillantva nézzük is meg, mit tud Lenhardt Balázs új fejlesztése!

Ha kicsit spoileres is a bevezető, az nem véletlen. A dobozon lévő illusztráció eleve mutatós, ha pedig belenézünk a dobozba, ott aztán szintén igényes és nagyon látványos komponensekkel akadunk össze. A különböző nemzetek katonai egységeit jelölő minik mellett számos kártyát, játékostáblát kapunk, fa-, karton- és fémből készült elemekkel együtt, ami azért nem átlagos még a külföldi, nagyobb kiadások ismeretében sem. Maga a fő játéktábla is nagyon látványos, minőségi, majdnem mindennek megvan rajta a helye, így már állhatunk is neki a kissé terjengős, itt-ott talán csapongó, de összességében korrekt szabályfüzetnek, ami a számos lépést úgy foglalja össze, hogy azok között az ember a lehető legkevésbé tévedjen el. Lépés pedig van bőven a hét forduló során, amik egy-egy időszakot ölelnek fel, saját kártyapaklikkal és megtörtént, valós eseményekkel. Ennek megfelelően az előkészítés is részben erre vonatkozik, hiszen az őszirózsás forradalommal megkapjuk 1918 végének legfőbb pillanatát, amihez további, a megfelelő időszak paklijából véletlenszerűen húzott lapok társulnak, és lényegében az ebben foglaltakkal, a kommunista hatásokkal, illetve a három irányból is érkező, Magyarországot szorongató hatalmakkal kell a négy miniszternek (avagy a játékosnak vagy játékosoknak) megküzdenie.

Tudod, van az a hétfői vagy akármilyen nap, mikor minden ellened van. Késik a járat, arra sem férsz fel, a következő meg lefröcsköl, hogy utána még a kávét is rád borítsa valaki. Aztán éppen nekiállnál valami fontos feladatnak, de 5 percenként piszkálnak mindenféle egyéb dologgal, ami elveszi az időt és az energiád, hogy végül egyáltalán ne tudj haladni, sőt még jól fel is húznak. Na, valami ilyesmi vár a történelmi Magyarország egyik véletlenszerűen vagy direkt módon választott vezetőjeként, akivel aztán egy vagy több miniszteri posztot elvállalva tudod egyengetni a nemzet sorsát. Ez azt jelenti, hogy a hét fordulóban egy direkt sorrendet tartva kell végigmenni a különböző fázisokon, kezdve a törvények és a vörös kártya megjelenésétől a bevételi fázisig és élelmezésig, illetve az asztalon lévő történelmi kártyák hatásainak megvalósításáig, amikre persze reagálni kell. Erre van is mód, méghozzá a miniszterek fázisában, akik akciókat költhetnek el, így kártyákat és saját képességeket kijátszva, hadi egységeket toborozva és/vagy mozgatva, csatába vonulva, hogy utána a különböző hatalmak is megtegyék a saját, automatizált lépéseiket, ezáltal is tovább szorongatva hazánkat és annak népét, vezetőit.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Újrajátszott Trianon a KéKjátéktól - Történelemóra gamereknek

Egy, a történelmünket feldolgozó társasjáték a hűség napjára, amivel a KéKjáték végre visszatért gyökereihez, ráadásul nem mindennapi minőségű összetevőkkel.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-12-22 11:42:49

    Nagyon örülök ennek a cikknek, mert szerintem jól bemutatja a játékot. Végre az "Előzd meg trianont" wargame mellé kaptunk egy valamelyest könnyedebb és persze százszorta rövidebb (az említett másik játékban még 2 éve sokkal "butább/gyakorlatlanabb fejjel" tanulással és egyebekkel együtt vagy 5 óra beletett idő után 1915 őszéig jutottunk el kb). A Társasjátékok Ünnepén nézegettem ezt a gyönyörűen kipakolt játékot, de túl sok időt nem tudtam rászánni, mert még annyi minden volt hátra és a lányom is velem volt, így Lenhard Balázzsal is inkább csak nosztalgiáztunk, hogy bő tíz évvel ezelőtt mit láttunk másként és mi lehet egy-két régi arccal. De határozottan felkeltette a játék az érdeklődésem, mert az érdekes téma mellett nagyon szépnek is tűnt. És azt kell mondjam így a leírás alapján érdekes és jól kidolgozott alapos a témafeldolgozás, a menete se tűnik rossznak, az alakotó elemek meg... hát az árát nem kell sokallni szerintem. Még egy éve talán. De most ennyi pénzért ilyen beltartalom már ritka. Mindenképpen nagyon várom, hogy kipróbálhassam, nagyon listás.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Újrajátszott Trianon