Kép forrása: pcguru.hu

Egri Csillagok – Történelmi titkolózás [Társalgó]

Az Eger várának védelméről szóló regényből film, és immár társasjáték is készült – a nagy kérdés, hogy otthon meg tudjuk-e ismételni a hőstetteket.

Eger várának 1552-es ostroma és sikeres védelme nemzedékek óta sokak képzeletét megragadja, melyben nem kis szerepe van Gárdonyi Géza hősi regényének. Az először 1899-ben, a Pesti Hírlapban, részletekben megjelenő Egri Csillagok című történelmi regényből film is készült, most pedig azonos címen az asztalon elevenedik meg, a Kékjáték jóvoltából. A társasjáték Gárdonyi karaktereire épít, egy rejtett szerepes fél-kooperatív feladványt, melyben egyáltalán semmi sem garantálja, hogy sikeresen megismételjük a hősi várvédést.

Az Egri Csillagok számomra azon kevés kötelező olvasmány egyike, melyet tudtam szeretni is – talán részben azért, mert családi kötődés okán amúgy is rendszeres látogatója vagyok Eger gyönyörű városának. No meg kölyökként könnyen megragadja az ember képzeletét a többszörös túlerővel szembeni, hősi védelem, a maga ikonikus, könnyen megszerethető vagy meggyűlölhető szereplőivel. Aki olvasta, biztosan emlékszik Gárdonyi Géza történelmi karaktereire: Dobó István, Mekcsey István, Zoltay István és Bornemissza Gergely tetteire, no és persze Hegedüs István és a kassai darabont gaz árulására. Ha belegondolunk, a történet szinte kiált a társasjátékos adaptáció után, melyet most meg is kaptunk.

Méghozzá – ahogy a bevezetőben is említettem – egy rejtett szerepes játékban, melyben egy áruló biztosan lesz, nagyobb létszám esetén már kettő is (Hegedüs és a darabont). A szerepek meghatározása a karakterlapok kiosztásával történik, melyek egy különleges tulajdonságkártyával és a segédlettel együtt egy kártyavédőben, titkosan kerülnek gazdájukhoz. Ezen felül választott színünkben az apródkártyák kerülnek még hozzánk, valamint három életerő- és a játékosok számával megegyező számú bitófajelölő. A játéktáblára felkerülnek még az eseménykártyák, a képességkártyák, és az egri nők paklijai; valamint a harci morált, az épp aktuális napot és induló bástyát jelölő tokenek; illetve a négy török figura, melyek a támadó sereget jelképezik. Feladatunk várvédőként az életben maradás és a harci kedv megőrzése mellett annak megakadályozása, hogy az ellenfelek bejussanak a belső várba, visszavonulásuk, azaz 1552. október 13. előtt. Az árulóké értelemszerűen ennek ellentéte – a harci kedv lenullázása, vagy a törökök várba juttatása.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Egri Csillagok a Kékjátéktól - Történelmi titkolózás

Az Eger várának védelméről szóló regényből film, és immár társasjáték is készült - a nagy kérdés, hogy otthon meg tudjuk-e ismételni a hőstetteket. Eger várának 1552-es ostroma és sikeres védelme nemzedékek óta sokak képzeletét megragadja, melyben nem kis szerepe van Gárdonyi Géza hősi regényének.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

11Júl

Trio [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.11. 14:00:00

Huszonakárhány évvel ezelőtt minden péntek este arról szólt, hogy a bővebb baráti kör összegyűlt a helyi pub-ba. Szólt a zene, kibeszéltük magunkból a hét történéseit, dartsoztunk, biliárdoztunk, és ha mindezt már meguntuk, akkor előkerült a kártya..


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Egri Csillagok