Kép forrása: pcguru.hu

Catan: A Párbaj – Fejedelmi telepesek [Társalgó]

Bő másfél évtizedes késéssel ugyan, de végre magyar nyelven is elérhetővé vált az ikonikus játék két főre szabott, kártyás verziója, amelyben fejedelemségeket kell felvirágoztatni.

A mennyiség nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy játék intézménnyé, korszakalkotó, akár egy évtized távlatából is inspirációul szolgáló alapművé váljon, de mindenképp segít benne. Több mint egy tucat kiegészítőjével, variációjával és újragondolásával a hóna alatt a Catan ennek tökéletesen megfelel, miközben már a hőskor, azaz 1995 óta velünk van. Klaus Teuber modern klasszikusa azon kevés társasok közé sorolható, melyek nemcsak, hogy kiállták az idő próbáját, de mind a mai napig aktívak és keresettek, repertoárjukban pedig van egy-két olyan trükk, melyek a határokat csak kifejezetten későn lépik át. Ilyen a Catan: A párbaj is, amely meglehetősen kacifántos utat járt be, mire megérkezett a hazai játékosokhoz.

Alapját ugyanis az 1996-os, tehát az eredeti Catant egy évvel követő kártyás adaptáció adja, amely 2010-ben kapott egy újragondolást, Rivals for Catan néven (német és angol nyelvterületen), átdolgozva nemcsak elődje lapjait, de annak főbb mechanikáit is. Ez a variáció érkezett meg idén magyarul, Catan: A párbaj néven, kizárólag két játékost támogatva. Ugyanakkor nem ez az egyetlen különbség az ikonikus, alapjáraton 3 fős Catanhoz képest, hiszen most nem egy szigetet kell meghódítani, a cél ezúttal egy-egy fejedelemség felvirágoztatása és bővítése, újabb és újabb utak, települések, városok létesítésével, valamint az ezeket körbeölelő, nyersanyagban gazdag tájak hatékony kihasználásával.

Ehhez kezdésnek mind a két játékos megkapja a maga fejedelemségét, mely két faluból, egy útból, valamint három tájlapkából áll – ezek mellé jár még további 3 lapka, melyek kézbe kerülnek. A játékos a körét két kockadobással kezdi: az egyik egy eseménykocka, melyen ikonok mutatják, milyen esemény következik be (ez a rablótámadást leszámítva általában pozitív dolog, javarészt extra nyersanyag), a másik pedig egy hagyományos, hatos dobókocka. A rajta levő szám határozza meg, hogy mely tájlapkák termelnek, így véletlenszerű, hogy épp fához, kőhöz, gyapjúhoz, téglához vagy aranyhoz jutnak-e a felek. Ezután veszi kezdetét az akciófázis, ahol a kézben tartott kártyákat tudjuk felhasználni: ez lehet épület (ilyenkor adott mennyiségű nyersanyagot kell befizetni a saját készletből) vagy akciókártya (azonnali hatással rendelkezik). Ha ezek egyike sem érhető el (vagy épp nem megfelelő), a központi készletben található útépítés és településalapítás, városlétesítés is járható út, de ezekhez szintén fix mennyiségű és típusú nyersanyag szükséges.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Catan: A Párbaj a Piatniktól - Fejedelmi telepesek

Bő másfél évtizedes késéssel ugyan, de végre magyar nyelven is elérhetővé vált az ikonikus játék két főre szabott, kártyás verziója, amelyben fejedelemségeket kell felvirágoztatni. A mennyiség nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy játék intézménnyé, korszakalkotó, akár egy évtized távlatából is inspirációul szolgáló alapművé váljon, de mindenképp segít benne.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Catan:  A párbaj