Kép forrása: gamestar.hu

Nem könnyű olyan társast találni, ami ilyen olcsó és mégis ennyire jó [Gamestar]

A The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz után itt A mélytengeri küldetés, ami a tenger aljára visz minket, hogy 32 misszión át gyűjtögessünk kártyákat ügyesen.

2019-ben jelent meg az első The Crew, ami a következő években rengeteg jelölést kapott és díjat nyert, a Mensa társasjátékdíj zsűrije idén a legjobb logikai játéknak választotta. Pedig alapvetően egészen egyszerű, működése nem kimondottan forradalmi, de alkotói ügyesen használták fel a széles körben ismert ütésvivős mechanikát egy kooperatív játékhoz, remekül építettek rá egy hosszú kampányt, melynek során amellett, hogy egy érdekes történet bontakozik ki, mindig más és más feladatokat kell teljesítenünk, méghozzá úgy, hogy nem kommunikálunk társainkkal.

Magyarul is megérkezett folytatása, A mélytengeri küldetés, amiben a víz alá merészkedtünk, hogy búvárok szerepében fedezzük fel a mélység titkait.

A játékmenet az első The Crew-t ismerőknek nem lesz idegen. A küldetésre induló játékosok nagyjából egyenlő arányban kapnak a 40 kártyalapból, melyek mindegyikének van egy színe és egy száma. Az alapszabályokat az ütésvivős játékok ismerői könnyen megtanulhatják: ha tudunk, a hívószínnek megfelelő kártyát kell raknunk, és az viszi el az asztalra tett kártyákat, aki a legnagyobb, a hívóval megegyező színű lapot tette. Akinél nincs megfelelő szín, bármit lerakhat, de az ütést így biztosan bukja - kivéve, ha a négy tengeralattjáró-lap valamelyikét használja, ezek ugyanis aduk. A trükk abban van, hogy minden küldetés során véletlenszerűen felhúzott feladatokat kell teljesíteniük a játékosoknak: például megszerezni bizonyos lapokat, megoldani, hogy néhány körben ne vigyünk el ütést, vagy épp csak az elsőt. 96 különböző feladat vár ránk, ami az újrajátszhatóságot is nagyban segíti (ugyanakkor megvan a veszélye, hogy egymást ellehetetlenítő feladatokat húzunk, de ez gyorsan orvosolható újabb feladatkártya húzásával). A játék elején eldönthetjük, melyik kihez tartozzon, de van olyan is, hogy mindegyiket ugyanannak a játékosnak kell megoldania.

Kooperatív játékról lévén szó a cél egymás segítése, de a dolgunkat nehezíti, hogy nem tudhatjuk, a többiek milyen lapokkal rendelkeznek, kommunikálni pedig szinte egyáltalán nem lehet. Küldetésenként egyszer mindenki lerakhat egy lapot maga elé, hogy azt a többiek is lássák, és megjelölheti, hogy az az adott színből a legnagyobb, a legkisebb, vagy az egyetlen kártyája, illetve körönként egyszer a játékosok dönthetnek úgy, hogy egy-egy lapot továbbadnak valamely szomszédjuknak, de az információátadás ennyiben kimerül - elvégre a tenger mélyén vagyunk búvárruhákban, legfeljebb mutogathatnánk (ha nem lenne a kezünk tele lapokkal). Egyes küldetések különleges szabályokkal nehezítik dolgunkat. A kalandok feladatai nem fixek, a leírás csak annyit ad meg, hogy milyen értékben kell lapokat húznunk, ezért minden nekifutás más, és lehet, hogy ugyanazt a küldetést elsőre csúnyán elbukjuk, a következő próbálkozásnál, új feladatokkal pedig simán teljesítjük. Minden feladatkártya hátoldalán vannak számok, amik a nehézségüket jelölik (ez eltérhet játékosszám függvényében, de egyező is lehet) a küldetéseknél pedig adott, hogy milyen értékig kell húznunk - ha például 5-ös számot látunk, az összejöhet két kettesből és egy egyesből, vagy egy hármasból és egy kettesből, netán egy hármasból és két egyesből. Lehet az is, hogy valakinek egyáltalán nem jut feladat, de neki is dolgoznia kell a közös sikerért.

[Cikk folytatása]

Nem könnyű olyan társast találni, ami ilyen olcsó és mégis ennyire jó

A The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz után itt A mélytengeri küldetés, ami a tenger aljára visz minket, hogy 32 misszión át gyűjtögessünk kártyákat ügyesen. 2019-ben jelent meg az első The Crew, ami a következő években rengeteg jelölést kapott és díjat nyert, a Mensa társasjátékdíj zsűrije idén a legjobb logikai játéknak választotta.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

30Máj

Lupos [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.30. 14:01:00

Ezt a nagyon szép, kooperatív társasjátékot 7 éves kortól ajánlják. Az elképzelés szerint szellemfarkasokat kell megtalálnunk az erdő különböző pontjain.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • The Crew: A mélytengeri küldetés