Kép forrása: pcguru.hu

Családi játékok – A ködbe zárt Carcassonne [Társalgó]

Hagyományos kiegészítő helyett inkább új műfaj felé tekint a legendás brand: megérkezett A ködbe zárt Carcassonne, amely kooperatív játékot farag az ikonikus társasból.

Nem feltétlen lenne indokolatlan azt hinni, hogy még csak most léptünk túl a Y2K, avagy a 2000. év informatikai problémáján, ha abból indulnánk ki, hogy mekkora aktivitás veszi körül jelenleg a Carcassonne-t, az ezredforduló idején megjelent, rövid időn belül ikonikussá vált társast. Hiszen a német játéktervező, Klaus-Jürgen Wrede életművének csúcsa tavaly egy, a 20. születésnapját ünneplő jubileumi kiadással jelentkezett, idén nyáron pedig itthon is megjelent ennek BigBox verziója, amely az alapjáték mellett annak összes kiegészítőjét is egy tető alá hozta. Úgy tűnik azonban, hogy egy tucat nagyobb és számos apróbb toldalék után is van még élet és ötlet a Carcassonne világában, hiszen 2022-re megérkezett annak első kooperatív változata.

Ködbe zárt Carcassonne mindezt egy olyan moduláris, több fejezetre bontott élményként tálalja, ahol egyre nehezedő körülmények között kell összedolgozni a közös cél érdekében, akár négy másik játékos társaságában. De hiába szállt le a köd, a Carcassonne attól még Carcassonne maradt: azaz továbbra is egy olyan lapkalehelyezős családi társassal van dolgunk, ahol a véletlenszerűen húzott lapkákat kell összeilleszteni úgy, hogy abból idővel masszív, kellően sok pontot hozó térkép keveredjen ki, városokkal, utakkal és egyéb, kiemelten fontos helyszínekkel. Az új epizód alapvetően úgy csavar ezen, hogy most már senki sem a saját pecsenyéjét sütögeti, hanem mindenki a csapat sikeréhez járul hozzá. És ez bizony már az első felvonásban sem egyszerű, a Ködbe zárt Carcassonne-ban ugyanis nem csupán egy adott pontszám elérése a cél, de mindezt úgy kell kivitelezni, hogy a játéktéren egyre nagyobb számban feltűnő szellemeket is elűzzük – ha ugyanis túl sok kísértet van a térképen, vagy már nem maradt tájlapka, a játéknak vége.

Ezzel a feladattal összesen hat, egyre nehezedő misszió során kell megküzdeni, melyek először egy-két új elemet raknak a játékba (többek között két új tájlapka típust, a temetőt és a kastélyt), elkezdik emelni a győzelemhez szükséges pontmennyiséget, aztán mindezt még megfejelik nem csupán egy időkorláttal, de azzal is, hogy a lapkákat tornyokba kell rendezni és azokat sorban leapasztani, még nagyobb teret adva a szerencsének. A győzelem kulcsa mégis a közös tervezésben rejlik, mert ugyan a felhúzott tájlapkák igazodnak a Carcassonne szabályaihoz (utakat kell lezárni településekkel, illetve településeket felhúzni úgy, hogy azok teljesen körbe legyenek véve fallal), de a pontozás során lehet választani a pont, és egy lapkáról maximum 3 szellem elűzése között. 

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Családi játékok a Piatniktól - A ködbe zárt Carcassonne (x)

Hagyományos kiegészítő helyett inkább új műfaj felé tekint a legendás brand: megérkezett A ködbe zárt Carcassonne, amely kooperatív játékot farag az ikonikus társasból. Nem feltétlen lenne indokolatlan azt hinni, hogy még csak most léptünk túl a Y2K, avagy a 2000.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Nov

Assassin’s Creed: Brotherhood of Venice – Orgyilkosok az asztalon [Társalgó]

Kedvcsináló | 2022.11.26. 12:27:00

Az Assassin’s Creed Ezio Auditore főszereplésével robbant be igazán a digitális köztudatba, így hősünk nem kerülhette el az asztali változatot sem.

14Nov

Star Wars: A klónok háborúja – Beérett a Pandemic-járvány [Társalgó]

Kedvcsináló | 2022.11.14. 12:22:00

A különböző alapjátékok és legacy-verziók után a Pandemic-termékvonal ismét egy speciális variációval bővült, a Star Warsnak pedig nem mondhattunk nemet.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Carcassonne: A ködbe zárt Carcassonne