Kép forrása: pcguru.hu

Tammany Hall – Politikai helyfoglalós [Társalgó]

A Tammany Hall több mint száz éven át irányította New York közéletét, egyben határozta meg politikáját, most rajtad a sor, hogy meghódítsd.

New York egyik legjelentősebb demokrata párti politikai gépezete volt a Tammany Hall, mely több mint egy évszázadon át döntő szerepet játszott a helyi választásokban. Az intézmény elsősorban ír bevándorlók segítségével jöhetett létre, akik közül az 1800-as évek derekán bekövetkezett éhínség miatt nagyon sokan menekültek az Egyesült Államokba. A játék ezen időszakot, a Tammany Hall aranykorát veszi alapul, mikor a várost kerületekre osztották, mindegyik élére megbízható vezetőket, „főnököket” neveztek ki, akik az írek szavazatának megszerzésével biztosították hatalmukat. Az évek alatt egyre jobban elharapózó korrupció ellenére a hegemónia végét csupán a második világháború és Franklin D. Roosevelt kormányzósága, később elnöksége jelentette.

A játéktér területileg három nagyobb részre van osztva, ezek a későbbiekben a játékosszámtól függően nyílnak meg (teljes létszám esetén azonnal). A nyílt városrészek kerületeit az előre meghatározott típusú bevándorlókkal, véletlenszerű sorrendben töltjük fel; míg a beérkező bevándorlók a Castle Gardenben gyülekeznek, melybe csak akkor húzunk új kockákat, ha teljesen kiürülne. Minden városrész további számozott kerületeket tartalmaz, ezekért folyik a harc, célunk pedig az abszolút többség, és ezzel a polgármesteri pozíció megszerzése. Persze enélkül is lehet nyerni, mert győzelmi pontok nemcsak a cím után, hanem kerületenként szerzett többségért, az egyes bevándorló-csoportok vezetéséért, a Tammany Hall fölötti uralomért, illetve a játék végén (a negyedik választás után) megmaradt befolyás-tokenekért is járnak.

Minden kör egy évet jelképez, melynek során két akcióból választhatunk: a már megnyílt kerületekben tetszőlegesen lehelyezünk két főnököt; vagy lehelyezünk egy főnököt és egy bevándorlót ugyancsak tetszőleges módon. Ez utóbbi esetben a lehelyezett bevándorlót a Castle Gardenből kell elvennünk, és nemzetiségének megfelelő befolyás-tokent is kapunk. Minden negyedik év után választás következik, azaz a kör végén, a táblán, a három területen egymás után, a kerületeken a nyilak által jelölt sorban megnézzük, kinek van ott a legtöbb főnöke. Ám ez még nem jelent automatikus „tulajdonjogot”, ugyanis befolyás elköltésével még mindig többséget szerezhetünk – feltéve, ha rendelkezünk olyan befolyással, amilyen nemzetiségű bevándorló már van a kerületben. Ha ilyen vitás helyzet alakul ki, minden érintett játékos a markába rejt annyi befolyást, amennyit jónak vagy szükségesnek lát, majd egyszerre fedik fel tétjeiket. Ha nincsen győztes, akkor a kerület senkiföldje lesz, és minden főnök lekerül onnan; ellenkező esetben csak a győztesé marad ott.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Tammany Hall a Gamernától - Politikai helyfoglalós

A Tammany Hall több mint száz éven át irányította New York közéletét, egyben határozta meg politikáját, most rajtad a sor, hogy meghódítsd. New York egyik legjelentősebb demokrata párti politikai gépezete volt a Tammany Hall, mely több mint egy évszázadon át döntő szerepet játszott a helyi választásokban.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tammany Hall