Kép forrása: pcguru.hu

Rear Window – Forgatókönyv nélkül [Társalgó]

Az azonos című Hitchcock-filmet feldolgozó fél-kooperatív, dedukciós társasban összemosódik a játék, a film és a valóság.

Rear Window (magyar címén Hátsó ablak) című film Cornell Woolrich novellája alapján, John Michael Hayes forgatókönyvéből készült, és még 1954-ben, a zseniális Alfred Hitchcock rendezésében került vászonra. Kicsivel később, a rendező egyik legjobb alkotása körül kialakult tulajdonjogi viták miatt mintegy 30 évig nem lehetett bemutatni sehol, és mire a negatívokhoz hozzáférhettek, azok nagyon rossz állapotba kerültek. A felújítást egy újraforgatott változat követte (1998-ban, Jeff Bleckner Rendezésében, Christopher Reeve főszereplésével), és történetét tekintve egy lapon említhető vele a 2007-es Disturbia is.

Anélkül, hogy elspoilereznénk a film történetét, az alapfelállást még elmondhatjuk: adott egy fotóriporter, aki balesetet szenved, ezért tolószékbe kényszerül. Felépülésében ápolónője és barátnője segíti, később legjobb barátja is csatlakozik a történethez. Főszereplőnk mindennapjait a szemközti ház lakóinak megfigyelésével üti el, nevet ad nekik, és foglalkozásukat próbálja kikövetkeztetni. Ennek során szemtanúja lesz egy sor olyan eseménynek, melyek alapján biztosra veszi, hogy az egyik lakó megölte a feleségét. Az önkéntes nyomozásba barátain felül beszáll ápolója is. A film zsenialitása abban rejlik, hogy mesterien építi fel a feszültséget, és nemcsak a szereplők, hanem mi, nézőként is megkérdőjelezzük azt, amit addig biztosnak gondoltunk.

Erre a hangulatra igyekszik építeni maga a játék is. A Rear Window során egy játékos a legendás filmrendező, Alfred Hitchcock szerepét ölti magára, a többi játékos pedig a film főbb szereplőinek bőrébe bújik. Csakhogy ők a „forgatókönyvet” valamiért nem kapták meg, így nem tudják, hogy kinek milyen szerep jutott, és hogy történt-e gyilkosság vagy sem. A feladat az, hogy ezt négy nap (négy tábla) alatt kiderítsük, méghozzá a rendező hathatós közreműködésével. A végig néma direktorról viszont nem tudhatjuk, hogy együtt dolgozik-e velünk, vagy éppen el akar rejteni egy gyilkosságot.

A nyolc szereplő tokenje mellé összesen húsz elfoglaltság- vagy tulajdonság-lapka adott, ez utóbbiakból hat olyan is akad, mely két szereplő közötti kapcsolatot ír le (például „x” üzletel „y”-nal), ezek értelemszerűen némi gyakorlás után további komplexitást adnak a játéknak. Az előkészületek során a tulajdonságokból tizenkettőt válogatunk ki közösen, hozzáteszünk egy gyilkosság-lapkát, és képpel lefele megkeverjük őket. Ezekből a rendező titokban húz négyet, a maradékot az erre szolgáló dobozba rejti. Szintén titokban választ egy-egy szereplőt is a négy tulajdonság-lapkához, majd a paravánja mögött elrejtett rendezői táblán ennek megfelelően elhelyezi. Már csak a játékosoknak kell kiválasztani egy-egy megfigyelő-karaktert, és indulhat is a nyomozás.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Rear Window a Funko Games-től - Forgatókönyv nélkül

Az azonos című Hitchcock-filmet feldolgozó fél-kooperatív, dedukciós társasban összemosódik a játék, a film és a valóság. A Rear Window (magyar címén Hátsó ablak) című film Cornell Woolrich novellája alapján, John Michael Hayes forgatókönyvéből készült, és még 1954-ben, a zseniális Alfred Hitchcock rendezésében került vászonra.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Rear Window