Kép forrása: gamestar.hu

Kooperatív élményként is kiválóan működik a Carcassonne [Gamestar]

A ködbe zárt Carcassonne megmutatja, milyen úgy lapkákat pakolászni, hogy nem próbáljuk meg egymást szabotálni közben - már ha nem kiegészítőként használjuk.

Több mint húsz év eltelt már azóta, hogy megjelent Klaus-Jürgen Wrede játéka, a Spiel des Jahres-díjas Carcassonne, de népszerűsége azóta is töretlen. Nem sok olyan társas létezik, aminek tíz nagyobb és ennél is több mini kiegészítője jelent meg, készült belőle Star Wars-os, téli, őskori, esőerdős, szafaris, és ki tudja még, hány különböző variáció, és 2006 óta minden évben egy hivatalos világbajnokságon mérik össze tudásukat a világ legjobbjai. A 20. évforduló alkalmából egy gyönyörű, jubileumi kiadás is elérhetővé vált, amit egy dobozdizájn-frissítés követett, és nemrég érkezett egy BigBox, benne az alapjáték mellett tizenegy kisebb-nagyobb kiegészítővel.

Kooperatívan azonban még nem játszhattuk a Carcassonne-t, egészen mostanáig: megérkezett ugyanis A ködbe zárt Carcassonne, melyben a játékosoknak közösen kell döntéseket hozniuk, hogy visszatartsák a szellemeket és elérjék a győzelemhez szükséges pontszámot.

A játék hat szint során állít minket egyre keményebb kihívások elé. Az alapmechanika a Carcassonne-t számára ismerőknek nem lesz idegen: felváltva húzunk tájlapkákat, majd megpróbáljuk azokat a lehető legjobban elhelyezni, figyelve az illeszkedési szabályok betartására (utat úthoz, mezőt mezőhöz, városrészt városrészhez csatlakoztathatunk), és arra, hogy pontot tudjunk szerezni. A játékosok saját, egyedi színű bábukkal (őrzőkkel) rendelkeznek, de közösen kell dönteniük arról, mi hova kerüljön, és ha egy utat vagy várost többen is elfoglalnak, az ezekért kapott pont sokszorozódik.

A legfontosabb új elem természetesen a köd. Amikor egy olyan lapkát teszünk le, aminek egy részét homály fedi, szellemet is kell helyeznünk rá (ha ködhöz illesztjük, eggyel kevesebbet, mint a lapkán szereplő szellemek száma, de lehelyezésnél nem muszáj a ködöt figyelembe venni, tehetjük köd nélküli mezőhöz is), viszont ha nincs már több szellemfigura a készletben, próbálkozásunk kudarccal zárul.

Ha egy köddel fedett területet lezárunk, elüldözhetjük onnan az összes szellemet, valamint dönthetünk úgy is, hogy egy vár vagy út befejezését követően nem pontot szerzünk, hanem egy lapkáról eltávolítjuk a rémeket. Akkor nyerünk, ha elérjük az aktuális szint által meghatározott pontszámot, mielőtt elfogynának a tájlapkák vagy elszaporodnának a kísértetek.

[Cikk folytatása]

Kooperatív élményként is kiválóan működik a Carcassonne

A ködbe zárt Carcassonne megmutatja, milyen úgy lapkákat pakolászni, hogy nem próbáljuk meg egymást szabotálni közben - már ha nem kiegészítőként használjuk. Több mint húsz év eltelt már azóta, hogy megjelent Klaus-Jürgen Wrede játéka, a Spiel des Jahres-díjas Carcassonne, de népszerűsége azóta is töretlen.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

07Júl

Ez a játék nem csak azzal tesz majd boldoggá, hogy kutyák vannak benne [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.07. 14:00:00

Nincs még egy hónapja (na jó, holnap lesz), hogy közzétettük kis dobozos társasjátékokat gyűjtő ajánlónkat, amiben egy nemrég megjelent kutyás társas, a Pöttyök is szerepelt, és máris itt egy újabb...


Kommentek

  • hierroo

    2022-11-08 09:09:59

    Az az igazság, hogy egyet is értek veled meg nem is. Tényleg furcsa, hogy annyiféle Carcassonne van, és mind valamiért hasonlít. Nekem nincs Carcassonnom, de nemrég játszottam a Ticket to Ride többféle verzióival is egymás után és azt kell mondanom, hogy mindegyik megadta azt az élményt amit elvártam tőlük. Az valóban elgondolkodtató, hogy mennyire kell ugynolyan néven kiadni hasonló terméket. (bár a kooperatívsága kissé mássá teszi). De erre azt tudom mondani, hogy a magyar népmeséket is mindig megnézzük (én legalábbis biztos), pedig tudom, hogy a jó győz, és már ezerszer láttam is már azt a mesét. Úgyhogy mindegyik mese ugyanabba a bőrbe van belebújtatva. Dehát ami jó, az jó. Én ezt gondolom.

  • banczadavid

    2022-11-03 19:05:41

    Ez nekem nem is hangzik igazi kiegèszítőnek. Talán, ha nem a carcassonne nèv alatt futna, mèg úgy is megállná a helyèt, persze abból kiindulva amit olvastam. Bár igaz, hogy mèg egyikkel sem játszottam, de amikor akciózva volt a piatniknál rögtön beszereztem az alapot. Alig várom, hogy játszunk vele. A te vèlemènyed pedig csak tovább erősített abban, hogy jól tettem, hogy beszereztem. 🙂

  • kvarclovag

    2022-11-01 09:00:15

    A sokadik bőr nyilván azért "kell", mert megéri a kiadónak. Én nem szeretem a kiegészítőket, mert általában egy egyszerű játékot bonyolítanak, de úgy látszik van ezekre igény. A Carcassonne esetében a folyót (háziszabállyal használva) szeretem, mert a kezdést teszi jobbá, de az összes többi egyáltalán nem érdekel. Viszont megértem, ha a ma oly divatos kooperatív divatot is meglovagolják. Csak én nem veszem meg 😃

    Azzal viszont, hogy rosszul öregszik, nem értek egyet. Ez a játék családi játéknak ma is kiváló, mert bárki azonnal tud vele játszani, pár lapka lehelyezése után minden világos neki. Családi játékként a szerencse sem zavaró, mert a családdal nem versenyezni akarunk, nem legyőzni őket, hanem szórakozni velük együtt, és annak is örülünk, ha egy mázlis húzással a másik nyer. Aztán persze, ha komolyodik a dolog, a versenyszerű játékra is alkalmas a Carcassonne.

    Érdekelne, szerinted mért öregszik rosszul? Azt értem, hogy te (már) nem szereted, vannak játékok, amiket jobban élvezel, és inkább azokat játszod. De ez te vagy, és esetleg még azok, akik szintén nagyon sok játékot próbálnak ki, és találtak maguknak jobban tetszőt. De ez nem azt jelenti, hogy a játék rosszul öregszik. Meg merem kockáztatni, hogy újabb 20 év múlva is ismert, és sokak által kedvelt játék lesz, ellentétben sok ma épp magasabbra értékelt KS játékkal.

  • robsteady

    2022-11-01 00:45:55

    Tényleg kell egy ezredik bőr is? Csak én érzem ezt kínosnak? Hiába foltozzák, nem öregedett jól...

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Carcassonne: A ködbe zárt Carcassonne