Kép forrása: pcguru.hu

USPS: The Great American Mail Race – Levelet hozott a postás [Társalgó]

Egy levél, egy képeslap, egy csomag leszállítása sokszor nem kis feladat, a Big Potato Games játéka pedig pontosan ezt a logisztikai kihívást igyekszik asztalra ültetni.

Mivel sok csomag érkezik hozzám, szinte gyermeki boldogsággal és örömmel várom mindig a futárszolgálatok érkezését. Nem csoda, hogy gondolkodás nélkül vetettem magam a USPS: The Great American Mail Race-re, mikor a Dice Tower videóját megláttam, amiben egyébként még dicsérték is a Big Potato Games csak Amerikában kiadott társasjátékát. A régió-korlátozás nem meglepő (de remélhetőleg ettől függetlenül sem végleges), hiszen csak a USPS-ről van szó, de hála az égnek sikerült egy példányt szerezni, aminek köszönhetően most már magam is megtapasztalhattam, hogy néha milyen nehéz a szállítók élete.

A feladat ugye egyértelmű: a levelek, képeslapok és csomagok kihordása a megfelelő helyszínre, amihez kapunk egy lazán megalkotott amerikai térképet, fantázianévvel ellátott városokkal, melyek között négy a megyeszékhely, ahonnan a küldemények indulnak, avagy ott vehetők fel, majd a játék közben előkerülő kártyák jelzik a célhelyszíneket. Ehhez ugye a központi játéktábla kerül az asztalra, rajta a négy kockával a kezdő megyeszékhelyeken, egyetlen induló helyszínen a futárok járgányaival, miközben mindenki kap egy pecsételhető pontozólapot, egy alap bicajos kártyát. A három szintre osztott mozgáskártyák egy pakliba rendezve kerülnek a tábla mellé, ahogy a különböző megyék küldemény-lapjai és a képeslapok is. Utóbbiakat egy token jelöli a legelső kártyának megfelelő helyszínen, valamint a megyék felső lapja (mindig ez kerül csak a tábla felső sávjába) a címzést mutatja, ahova az adott színű, talpba állított postaláda jut. Ennyi a felkészülés, majd indul is a kiszállítás.

A saját körében minden játékosnak három akciója van. Az akció lehet egy kártya elvétele a kínálatból vagy a pakliból (három lap nyilvános, a többit nem látjuk), vagy pedig egy kártya kijátszása. Nem mindegy azonban a helyszín, elvégre a városokat vonalak kötik össze, amik utalhatnak a normál útvonal mellett földútra vagy vízi útvonalra is, sőt vasútállomásokkal és repterekkel is találkozni, aminek értelemszerűen van némi kihatása is a kártyák felhasználására. Merthogy a szamár például földúton közlekedik, a sima szállító normál aszfalton, a 4x4-es járgány meg mindkettőn. A hőlégballonnal egy állomást átrepülhetünk, a repülő a repterek között közlekedik, a rakétával viszont egy reptérről bárhova eljuthatunk. Sőt, az is számít, hogy egy jármű hány lépést biztosít, elvégre, ha a kártya 2 mezőnyi haladást tesz lehetővé, akkor pontosan annyit is kell haladnunk vele. Ez pedig a kiélezett logisztikai háborúban nagyon is fontos tényező.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] USPS: The Great American Mail Race a Big Potato Games-től - Levelet hozott a postás

Egy levél, egy képeslap, egy csomag leszállítása sokszor nem kis feladat, a Big Potato Games játéka pedig pontosan ezt a logisztikai kihívást igyekszik asztalra ültetni. Mivel sok csomag érkezik hozzám, szinte gyermeki boldogsággal és örömmel várom mindig a futárszolgálatok érkezését.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.


Kommentek

  • MaRo

    2022-10-11 21:55:55

    Annyira nem a te defekted ez.

    Az már biztos, hogy hozzájárul az élményhez ez a pecsételős megoldás és mondjuk egy letörölhetőféle laminált szerű tábla nem illeszkedne annyira a designhoz de ettől még én is valami általad is választott megoldással élnék.

    Egyébként meg lehet én vagyok nagyon vakvágányon de nekem ez valahogy egy ticket to ride érzést ad amit szintén szeretek csak ez kicsit jobban ki van talán bővítve lehetőségekkel vagy legalábbis nekem ez jön át, mmindenesetre én logisztikában dolgozom szóval nagyon tudnám élni ezt a játékot. :D

    Bár fájlalom kicsit, hogy nincsen kellően kibalanszolva a játékosszám és talán csinálhatták volna kicsit összetettebbre is amivel akár még a családi kategóriába is beeshetett volna a felső határ felől.

    De hátha lesz európai kiadás is vagy esetleg ilyen jellegű kiegészítés. :)

  • kok_o

    2022-10-11 16:31:16

    Pont ugyanez a gondolatom támadt, hogy mi francnak kell rongálni a játékot. Egyébként a design nagyon bejön, a téma sem rossz szerintem. Egy próbát mindenképpen megérne.

  • syndi-cate

    2022-10-11 14:53:20

    Szép zsákmány Böjti :)
    Minimalista design és a grafika megfogott engem elsőre. Tetszik a játékmechanika , a különböző szállítási útvonalak városok között bejövős. :) Egyedül a pecsételés része nem fog meg (bár tudom a posta téma miatt ez lenne benne az unikum élvezet) de ez csak nálam egyéni hülyeség hogy soha egyetlen társasnál sem írok a gyári jegyzettömbökre, inkább nyomtatok sima A4 papírra saját vagy BGG jegyzettömböket 😅

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • USPS: The Great American Mail Race