Kép forrása: pcguru.hu

Within Walls – Áruló a falakban [Társalgó]

A Within Walls szeretné megidézni Lovecraftet, ez nem nagyon sikerült, de ettől még lehetne egy jó kis rejtett árulós játék.

Within Walls címét olvasván, és látva a patkányokkal megspékelt szimbólum-erdőt, egyből H.P. Lovecraft 1924-es Patkányok a falban című novellája jutott eszembe. És bár az érzésre még jobban ráerősített, hogy a játék során az őrülettel is meg kell küzdeni (természetesen alkohol és drogok kétes segítségével), nagyobbat nem is tévedhettem volna: az ihletettség legfeljebb témájában, és ott is csak nyomokban lelhető fel. Ami persze nem probléma, ha mellé egy jól működő, szórakoztató játékot kapunk…

Általában nem a szabálykönyv minőségével szoktam kezdeni egy játék leírását, pedig a komponensek átnézése után ez az első, amivel az ember barátkozni kezd. Sőt, olykor egyáltalán nem is kerül említésre, vagy csak pár szó, esetleg egy mondat erejéig, mert további taglalásra nincs szükség. Mert érthető, a célnak megfelelő. És mert egy jól működő játék mellé általában egy jól megírt szabálykönyv is tartozik – a Within Walls szabálykönyve viszont az eddigi legrosszabb, amivel valaha találkoztam. És itt most nem a gyenge prezentációra, az elütésekre-elírásokra, eleve tévesen magyarázott illusztrációkra, zéró lényegkiemelésre, felcserélgetve alkalmazott fogalmakra, és a rosszul megválasztott példákra gondolok. Sajnos ezek mindegyikére legalább egy alkalommal sor kerül a szabálykönyvben. De a legsúlyosabb hiba az, hogy a szöveg a játék egy kulcsmozzanatát le sem írja. Így kénytelen voltam szabálymagyarázó videóhoz (az egyetlenhez, melyet a neten felleltem) fordulni, hogy ne találgatnom kelljen a játék egyik alapvető lépésével kapcsolatban.

A kezdetek még viszonylag világosak: minden játékos húz egy ágenda-kártyát, mely meghatározza, hogy nyomozó, vagy kultista lesz, ennek megfelelően válogatja ki a múlt-kártyáit, melyekbe később egyesével betekinthetnek a többiek (a kultista két sötét egy világos, a nyomozó két világos egy sötét lapot tesz el). Továbbá mindenki jussa még két egység alkohol, szöveggel lefelé, mert ezek is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket, és az őrület kártyák kényszerű gyűjtögetésére szolgáló elme-lap. Végezetül addig lapozgatunk a sztori-pakliban, míg egy első fejezetes kártyára nem bukkanunk, no, az lesz az aktív küldetés.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Within Walls az InterHumantől - Áruló a falakban

A Within Walls szeretné megidézni Lovecraftet, ez nem nagyon sikerült, de ettől még lehetne egy jó kis rejtett árulós játék. A Within Walls címét olvasván, és látva a patkányokkal megspékelt szimbólum-erdőt, egyből H.P. Lovecraft 1924-es Patkányok a falban című novellája jutott eszembe.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.


Kommentek

  • maszlagadam27

    2022-08-19 22:20:37

    A másik hatalmas trend az elmúlt években a H.P. Lovecraft művekből ismerős képzelt világokban játszódó kooperatív játékok. A kooperációs játékokat és a szerzőt is nagyon kedvelem, de sajnos már eléggé lerágott csont kezd lenni a dolog, mert folyamatosan egy az egyben ugyanazokat a dolgokat emelik ki, mint fő mozgatórugót. Akadnak azért üde kivételek, de a Lovecraft életmű annyira színes és annyira bő, hogy igazán keresgélhetnének már picit másfelé. Aláírom hogy az ilyen témájú művei a legjobbak között vannak, de azért a dark fantasy világ nem csupán "kultistákra" és folytonos őrület körüli helyzetekre épül. Több sci-fire hajazó novellája és még akár a pszichedelia határait is súruló, mindenféle csodás lényt felvonultató műve is akad a szerzőnek, lenne honnan meríteni! Ironikus, hogy szegény Lovecraft még életében alig könyvelhetett el sikereket és népszerű sem volt, most pedig zenék, filmek, társasjátékok alapszanak a művein. A nagy számok törvénye alapján már igazán érkezhetne valami egyedi is a tőle származó képzeletvilágra alapozva!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Within Walls