Kép forrása: pcguru.hu

Családi játékok – Bohnanza: 25 éves jubileumi kiadás [Társalgó]

Díszkiadást kapott Uwe Rosenberg legendás kártyajátéka, ahol babok elültetésével kell vagyont felhalmozni, miközben a riválisok is igyekeznek keresztbe tenni a terveknek!

A szórakoztatóipar minden ágának megvannak a maguk azon mérföldkövei, melyek nem csupán magát a műfajt, de általában alkotójuk karrierjét is meghatározzák: George Lucas vagy Tarantino nevét mindenki ismeri a világon, ahogy J.K. Rowling és Kurt Vonnegut sem cseng ismeretlenül. A robbanásszerűen fejlődő társasjátékok világában sem nehéz ilyen karaktert találni, sőt elsőre sokaknak az az Uwe Rosenberg ugrik be, aki a lehető legstabilabban, immáron évtizedek óta egyfajta északi csillagként tündököl a társasjátékok egén, mind a mai napig hiperaktív kreátorként járulva hozzá a társasok világához. Egyik legsikeresebb és legismertebb művét mégis impozáns pályája elején követte el, hiszen a Bohnanza eredetileg 1997-ben jelent meg, és egycsapásra meghódította a világot – olyannyira, hogy mára egy valóságos birodalommá vált, kiegészítők tömkelegével gazdagítva a maga különös univerzumát. Egy ilyen mérföldkőhöz pedig méltó ünneplés dukál, és itt jön képbe a Bohnanza 25 éves jubileumi kiadása.

Az apró, de annál tetszetősebb dobozban érkező új verzió ugyanis minden szempontból arra törekszik, hogy méltó mód ünnepelje meg ezen klasszikus játék negyedévszázados születésnapját, amit több ponton is megtesz. Például már a doboz felnyitásakor, a funkcionális inzert tetején ugyanis Rosenberg és a tálalást jegyző Björn Pertoft szignózott fotója fogad, amire csak ráerősít a kihajtható szabálykönyv, amely tételesen listázza, sőt térképre is rakja a Bohnanza életének legfontosabb mérföldköveit, azaz a számos kiegészítőt, speciális kiadást. De a csomagban megtalálható egy díszített szalag is, amely a kártyákkal teli doboz összetartásáról hivatott gondoskodni, valamint egy, a kezdőjátékost jelölő fémérme, aminek más szerepe is van. Ezen kiadás ugyanis nem csupán az alapjátékot tartalmazza, de több új babfajtát is, melyek magasabb játékosszám esetén hivatottak gazdagítani a paklit, ennek hála pedig akár heten is nekiállhatnak a gazdálkodásnak.

Bohnanza ugyanis alapvetően egy kézmenedzselős kártyajáték, ahol a játékosok babokat termesztenek, megpróbálva azokból a lehető legtöbbet felhalmozni, hogy a betakarítás során a legtöbb tallért zsebelhessék be. A játék végén ugyanis az nyer, aki a legjobban gazdálkodott, és a legnagyobb vagyont halmozta fel. Ez ugyanakkor nem megy annyira egyszerűen. A kezdéshez mindenki kap egy saját játéktáblát, melyen babmezők találhatók: 3 játékos esetén három, 4-5 fő esetén viszont csak kettő. Ezt követően a hatalmas pakliból mindenki öt lapot kap, a maradékból húzópaklit képezve. A legfontosabb szabály a játékban az előbbihez kötődik, azaz a felhúzott lapok sorrendjét szigorúan tilos megváltoztatni, a lapokat nem lehet átrendezni a saját kézben.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Családi játékok a Piatniktól - Bohnanza: 25 éves jubileumi kiadás (x)

Díszkiadást kapott Uwe Rosenberg legendás kártyajátéka, ahol babok elültetésével kell vagyont felhalmozni, miközben a riválisok is igyekeznek keresztbe tenni a terveknek! A szórakoztatóipar minden ágának megvannak a maguk azon mérföldkövei, melyek nem csupán magát a műfajt, de általában alkotójuk karrierjét is meghatározzák: George Lucas vagy Tarantino nevét mindenki ismeri a világon, ahogy J.K.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

11Júl

Trio [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.11. 14:00:00

Huszonakárhány évvel ezelőtt minden péntek este arról szólt, hogy a bővebb baráti kör összegyűlt a helyi pub-ba. Szólt a zene, kibeszéltük magunkból a hét történéseit, dartsoztunk, biliárdoztunk, és ha mindezt már meguntuk, akkor előkerült a kártya..


Kommentek

  • Klililoti

    2022-08-10 19:37:03

    Szerintem nekünk reprint van meg. Kb 2 éve vettük. A minőségével nincs gondunk.

  • MaRo

    2022-08-08 23:43:33

    Legyen igazad, és boldogítson minket még jó sokáig! :)

    Különösképp a mai világban amikor klassz játékok semmi perc alatt lekerülnek a térképről.

    Ennek azért talán egyszerűbb a sorsa pont azért mert nem is egy költséges játék és szerintem nem is nagy költség előállítani így kis szerencsével elérheti akár a francia-magyar-fekete péter szintjét vagyis az örök klasszist.

    Azért remélem, hogy a játék 50. évfordulóján még nem lesz világvége bár tény, hogy erre is van esélyünk. Viszont ha így lesz akkor már nem biztos, hogy érdekelni fog ez a játék...😅

    Viszont ha már szóba hoztad az eredeti reprintjét is egy kérdés azokhoz akik esetleg emellett tették le a voksukat:

    A reprintnek az "eredeti" a minősége, vagy az is megzuhant a jubileumi szintjére?

    Megvallom őszintén, hogy ez a minőség csökkenés nagyban letarolta a vásárlási kedvet. Fura, hogy a sok csicsa mellett épp ezt nem adták meg az ünnepi kiadásnak.

  • sitatom

    2022-08-08 07:17:01

    Szerintem simán meg fogja élni a 30. évet is. Valószínűleg a 30. évre ismételt Jubileumi kiadást nem fog kapni, de megéli.

    Talán maximum az 50 év a kérdés, de ha nem lesz világ vége akkor véleményem szerinte ez sem lehet kérdés.😜

    Ez egy:

    • egyszerű,
    • könnyed
    • gyors
    • jó pofa játék
    • 😍

    Mostanában újra láttam a polcokon az eredeti játékot. Még talán az ára sem volt annyira elszállva.

    Erre a játékra én nem feltétlenül raknék kártyavédőt. Bár ártani biztos nem árt.

  • MaRo

    2022-08-07 17:07:24

    Azért azt sem árt szem előtt tartani, hogy ugyan megélte a 25 éves jubileumi kiadását de vajon a 30-at is megéri? Ha pedig nem beszerezhető akkor utólag lehet jó lett volna az a védő. Persze kérdés, hogy az adott tulajdonos sajnálja-e eléggé a játékot, hogy ez fájjon is neki.

    Persze a védőzés meggondolandó, de lehet több pakli vásárlástól is megkímél ami viszont hosszabb távon megérheti.

    De még egyszer ismételve magam, minden annak a függvénye, hogy kinek mennyire jelentős a játék akár egyszerűen és olcsón beszerezhető akár nem.

  • Klililoti

    2022-08-06 17:11:33

    Mi játszottunk mind a kettővel. A baráti társaságban meg van a jubileumi kiadás nekünk meg az eredeti.

    Maradjunk annyiban, hogy ha a mi paklinkkal történik valami én nem a jubileumit veszem meg, hanem újra az eredetit.

  • godzsakattila

    2022-08-06 16:51:53

    Köszönöm szépen a válaszod.

  • fragtrolls

    2022-08-06 16:15:40

    Prémiumnak nem nevezném a lapok minősőgét, de én nem is várnám el ezt egy ilyen árú játéktól. Nekem abszolúte semmi bajom sincs vele, ugyanakkor még nem is használtam annyit, hogy kopás jelentkezzen rajta. Az biztos, hogy védővel együtt az inzertbe nem fog bevédőzni, de nem tudom, egy alapvetően nem túl drága játékot megéri-e védőzni, hiszen tetemes mennyiségű kártya van benne, és a pótlás lehet olcsóbb / egyszerűbb. Nekem a játéktábla nem tetszett, vékony és nagyon durva a hajtás, hogy beleférjen a dobozba, de alapvetően nem is létfontosságú a használata.

  • godzsakattila

    2022-08-04 11:29:16

    Igen nekem is az jutott az eszembe, hogy a lapok minőségét hallottam igencsak lehúzni. Vajon ez mennyire van így? Kérdem azoktól akiknek meg van.

  • sitatom

    2022-08-04 11:04:25

    Az eredeti babszüret az egyik legjobb könnyed családi kártyajáték, amivel eddig játszottam. Gyors pörgős, könnyű szabályai vannak élvezetes, jó játék.😍

    Maga a cikk teljesen jó. Annyira jó, hogy a héten tuti elő is kerül majd és szüreteljük a babot a régi játékkal.

    A jubileumi kiadással még nem játszottam. Boltokban már láttam, de az ára elriasztott.

    Illetve több helyen is olvastam, hogy Az új 25. jubileumi kiadás minőségével sokan nincsenek megelégedve. Ár/érték arányban nem a legjobb befektetés.

    Akkor már inkább a régi eredeti játék a nyerő.

    A cikk elolvasás után nekem nem adott annyit hozzá az újítás, hogy minden áron beszerezzem. ( Így is olyna hosszú a kivánság listám, hogy a fele is nagyon sok :( )

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Babszüret