Kép forrása: https://telex.hu/uploads/img-cache/1/6/0/3/8/1603873744-temp-ekopnm-20201028-815-543-100-zc.jpg

A társasjátékok Elvis Presleyje visszatért

Amikor 1956-ban az Ed Sullivan Show-ban Elvis Presley belekezdett abba, hogy You ain’t nothing like a hound dog és úgy mozgott a csípője ahogyan azt a tévében még fehér embertől nem lehetett látni, valami végérvényesen megváltozott a zenében. A társasjátékok kultúrájában ez a pont 2019-ben jött el, amikor Elizabeth Hargrave játéka, a Fesztáv megjelent és azonnal meg is nyerte az Év Játéka díjat a komolyabb, komplexebb játékok kategóriájában.

Itt volt egy nő (!), aki csinált egy játékot, amiben nem orkokat és koboldokat kell halomra gyilkolni és nem is az acélgyártás ellátási láncát optimalizálni, hanem madarakat gyűjteni. Nem lelőni vagy kalitkába zárni, csak látni őket, ahogy az egy rendes madármegfigyelőhöz illik. A Fesztáv magyarul is megjelent, és gyakorlatilag percek alatt fogyott el, újra kellett nyomni. Népszerűsége azóta is töretlen, a Boardgamegeek értékelése alapján most is a világ 20. legjobb társasjátéka. Nem véletlen: könnyen megtanulható, nagyon szépen néz ki és a mérhetetlen mennyiségű madár kártyának köszönhetően mindig képes újat nyújtani. A témája pedig valóban olyan, amihez mindenki tud viszonyulni. Ebből a szempontból a madár is olyan mint a virág, aki szereti, nem lehet rossz ember, és ki akarna rossz ember lenni?  

Akadt persze pár társasjátékos öreg róka, akik fanyalogtak, hogy túl nagy a véletlen a szerepe, nem kíván komoly stratégiát, és alig van bármi interakció a játékosok között. (Ez persze a játékosok tömegeit egy pillanatig sem zavarta meg abban, hogy boldogan játsszanak vele.) A Fesztáv példátlan sikere megmutatta, hogy a társasjátékok szólhatnak nagyon széles közönséghez, és nem kell feltétlenül sem agresszív témájúnak, sem érthetetlenül komplexnek lennie. Ahogyan az irodalomban az utóbbi időkben egyre hangsúlyosabb a női szerzők és a női nézőpont szerepe, a Fesztávval ugyanez a nézőpont jelent meg a játékok között is. (Természetesen voltak korábban is női játéktervezők, és voltak korábban is nem agresszív játékok, de ahogy a rock and rollnak is Elvis hozta el az áttörést, a társasok között is a Fesztáv lett az, ami változást generált.)

[Cikk folytatása]

A társasjátékok Elvis Presleyje visszatért

Amikor 1956-ban az Ed Sullivan Show-ban Elvis Presley belekezdett abba, hogy You ain't nothing like a hound dog és úgy mozgott a csípője ahogyan azt a tévében még fehér embertől nem lehetett látni, valami végérvényesen megváltozott a zenében.

Társasjáték adatlap -akciós ár -

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Kommentek

  • Robby

    2020-11-02 21:57:34

    Nekem mint társasjáték tetszik a Fesztáv is meg a Mariposas is. Biztosan kipróbálom, ha lesz rá lehetőségem, de megvenni nem igazán fogom. Ezek nekem a társasok szappanoperái. Szeretem azokat a játékokat amiben lehet azonosulni a szreplőkkel, valami komoly feladatot kell megoldani, van interakció, vagy csak egyszerűen nagyon szórakoztatóak... Szóval szépek, jók, de nem érzem azt, hogy egy pillangóvá kellene válnom aki megpróbál Mexikóból Kanadába eljutni és vissza. Vagy madárrá, aki fészket épít, tojásokat rak és különböző magokat, kukacokat fogyaszt. Viszont a történetét elolvastam, ami tényleg hasznos volt, többet tudok ezekről a szép pillangőkról, de lehet, hogy sosem fogok élőben látni egyet sem. Persze a szappanoperákat nagyon sokan kedvelik... Nem akarok lebeszélni senkit a játékról, mert szép és tematikailag is jónak tűnik, egyszerűen nekem unalmasnak hat. Tudom ezért a véleményért biztos kapok jó sok dislike-ot, de nem lehet minden játékot az egekig magasztalni, ha nem érzem úgy.

  • reni.sule

    2020-11-02 18:29:55

    Számomra is fontos egy játék megjelenése, és mikor egy ilyen gyönyörű darab kerül elém elfog a vágy, hogy azonnal játszak is vele. Sajnos, mikor a Festáv bekerült a baráti körünkbe nem voltam ott az első játéknál. A tulajdonos szintén engedet az igényes játékok utáni vágyának, mikor megvette és persze mindenkit érdekelt a játékot körüllengő lelekesedés oka is. Hát sajnos az a lelkesedés hamar elfogyott, mivel a játék nem ad nagy döntés lehetőséggekket, így hamar elunták. A bonyolúlt euró játékokhoz szokott társasság számára nem jelentett kihívást a játék, így élvezettet se. Mire felvetettem, hogy én is ki szeretném próbálni és játszunk egy partit, heves ellenállásba ütköztem. Így a Mariposas ami a lepkés témájával hozzám közelebb áll, mint a madarak, elérhetetlen távolságba került. Nagyon sajnálom, mivel a játék megjellenése lenyűgözött. Néha jó egyszerűbb játékokkal is játszani és gyerekekkel kifejezetten élvezettes lehet. Kezdőkkel nem biztos, hogy játszanám, mivel tapasztalataim szerint mindenki igénylik a kihívásokat, hiába gyakorlatlan a társasjátékok terén. A véletlenszerűség gyakran zavaró egy játékba, de ha ez az egész alapja el tudom fogadni, mint egy szerencsejátékot. Remélem egyszer lesz alkalmam a lepék vonulássát vezetni. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mariposas