Minden parancsjelölővel aktíválható képesség (képességkártyán, karakteren, kalandkártyán) csak 1x fejti a hatását az aktiváláskor (tehát még 1 körig sem tart, ráadásul egy karakterlap képességeiből is max 1et lehet aktiválni) és nem lehet újra használni, amíg van rajta, vissza nincs véve megfelelő hajóakcióval. Szabálykönyv 18. oldal.
Ez a "nem logikus" része a játéknak pár kártya esetén (pl. védőfelszerelések). 1szerű játéktervezői döntés, így balanszolt a játék erőforrás menedzsment része, amire az egyedi harcrendszere is épül. Kieg.: Ha megszerzel még pár kártyát, akkor látni fogod, hogy pl. sebezhetetlen karaktereket lehetne csinálni, ha folyamatos lenne a hatásuk.
Szerkesztve: 2023. ápr 21. 15:01
Válasz sagi.norbert0415 (2023. ápr 21. 11:44) üzenetére
Utólag nem lehet karaktert kapcsolni az utazáshoz (és más próbához sem). Ráadásul utazáshoz max 1 karaktert lehet rendelni.
Van lehetőség utólag növelni az értéket bárki által KÉZBŐL eldobott bármennyi, Kézügyesség készségikonnal rendelkező képességkártyával, illetve parancsjelölő használatával ha van olyan kalandkártya, ami ad ezen a módon Kézügyességet. (Kiegészítés: Sz.k. 13. oldal - Utazás). Ez egyébként más próbák esetén is így működik.
Szerkesztve: 2023. ápr 18. 11:09
Válasz haerhtc (2023. ápr 18. 09:37) üzenetére
Tudtommal csak akkor gyógyul fel a legénység (vagy a hajó) maximumra automatikusan ha 0-ra csökken a teljes legénység életereje (vagy a hajó összes sebzésjelölője felkerül). Ilyenkor a legközelebbi kikötőbe sodródik a hajó + lekerül minden fáradtságjelölő a karakterekről, ha a karakterek lettek mind harcképtelenek (Sz.k. 28. oldal - Vereség).
Ez igaz az eseménypakli kifogyásakor bekövetkező történetrész Kudarca esetén is. Siker esetén simán megy tovább a játék az új eseménypaklival, a bekapott sérülésekkel/fáradtságokkal, hajósérülésekkel.
Az eseménypaklit nem kevered újra - a kimaradtakból kell az újat összeállítani úgy, ahogy az első paklit kellett.
Kövesd a Történetkönyv Eseménypakli kifogyásakor bekövetkező történetrészének leírását.
Próbáknál a KÉZBEN TARTOTT, próbához kapcsolódó készségű kártyák eldobásával kapsz pluszt (Sz.k. 19. old., 3. pont) - ezt bárki - akár más körében - megteheti, ehhez nem kell parancsjelölőt sem felhasználni.
A felszerelt képességkártyák eldobása csak a fegyver sebzését növeli harcban (ha egyezik az eldobott kártya készsége a kártyatulajdonos karakter fegyverének sebzésénél feltüntetett készségikonnal - Sz.k. 22. old. szövegdoboz jobbra-alul).
A felszerelt képességkártyákat a rajtuk lévő leírás használata miatt általában nem kell eldobni (csak ha a leírás ezt kéri) - 1x-i, folyamatos, vagy parancsjelölővel aktiválható hatásuk van, de a készség ikonjuk pl. mindig folyamatos (ahogy a karaktertáblák készségei is).
Szerkesztve: 2023. ápr 17. 07:39
Válasz haerhtc (2023. ápr 16. 21:00) üzenetére
Az 1-1 képességkártya és Parancstoken húzás benne van az Útmutatóban (9. oldal - alul) és a Szabálykönyvben, az 5. oldalon (11. pont).
Viszont pl. könnyen kimaradhat az, hogy az 1. és 2. küldetést is mindig, minden nekifutáshoz megkapja a csapat attól függetlenül, hogy a bevezetőt nem kell lejátszani már többször.
Kieg.: A Bevezetőfüzetben (12. oldal) és a Szabálykönyvben (13. oldal) le van írva, hogy ha belépsz egy veszélyes térségbe utazás során, akkor vagy próbát "dobsz" (sikertelenség esetén sérülsz), vagy fixen sérülsz. Tehát nem kerülöd ki távolabbra utazás során - így logikus, ahogy te is írtad. ;)
Az ANGOL verzióhoz készült Errata (ennek zöme javítva lett a magyar kiadásban - lásd lejjebb), Survival tips és FAQ itt érhető el.
Szerkesztve: 2023. ápr 16. 13:21
Válasz th1rt3en (2023. ápr 15. 22:43) üzenetére
Egy gyors hibajegyzéket összedobtam az angol erratával összevetve (a zömét javították a magyar kiadásban):
Szerkesztve: 2023. ápr 16. 14:55
Válasz ryuk669 (2023. ápr 05. 14:48) üzenetére
Egyik sem szükséges elem.
/Ettől én még megvettem, mert csomagban kedvezőbb volt az ár + minden érdekel ebben a zsánerben-játékban + / A romlás hullámai hoz még egy KB. +30-35%-nyi történetet. Kapsz még vele új eseményeket és tárgyakat (ezeket lehet vegyíteni is az alapjátékkal növelve a változatosságot), totemeket (+19), befejezéseket (szerintem ezzel együtt van 13 féle) és persze új szörnyeket, ami a kieghez kell csak. Behoz egy új játékmódot, ami egyfajta "kihíváspaklin" keresztül teszi próbára a csapatot állítható nehézséggel, játékidővel (a történetkönyv nem játszik benne szerepet) - ezt sokan felesleges plusznak tartják, de szerintem nem rossz gondolat.
A Kazamaták extra kihívást tudnak jelenteni (és kissé eltérő szabályokkal működnek), inkább az egy-egy nekifutás játékidejét/nehézségét növelni akaró játékosoknak ajánlható. Hoz 6 új totemet.
Érzésem szerint a kiegek árfekvése jól lett belőve - kb. annyi pluszt jelentenek, mint amekkora az áruk az alapjátékéhoz képest (nem jobb lesz tőlük a játék, "csak" több.... objektíve. Szubjektíve jelen esetben a több jobb. :D Méééég! A Distant skies-t és a Mac's journal-t is várom, de ez utóbbi tényleg szinte csak színesítő cucc. :X).
A megvétel időzítése.... Hm... Nehéz téma. Mindkét kieget inkább előbb venném meg, mint hogy ki lenne játszva a játék. Szerintem ha valaki túl van már 1-2 nekifutáson, AKKOR érdemes elgondolkodni ezeken a kiegeken (szeretné-e bővíteni az élményt, vagy kb. elég lesz amit az alap még tud).
Megjegyzés: az Eredménylapon 4 totem "(kiegészítő)" kieg-meghatározást kapott. Az angol adatlap szerint ezek is A Romlás hullámai-ban vannak.
Szerkesztve: 2023. ápr 07. 02:21
Válasz SirSzabi (2023. ápr 06. 10:56) üzenetére
:) Lányom (16) Sz.I. játék közben: "Apa, meg van még az a lapozgatós könyved?"
Kb. 5 éve mutattam meg gyerekeimnek egy KJK könyvet... Le is csapott játék után mind az 5 megmaradt darabomra, hogy addig se maradjon hasonló élmény nélkük, amíg újra neki tudunk ülni egy hosszabb Sz.I. partinak. ;) :X
Válasz veerzoltan80 (2023. ápr 05. 14:01) üzenetére
Hm... Nem a legjobbtól/legtapasztaltabbtól kérdezed. CSAK mások álláspontján/tapasztalatán keresztül tudok válaszolni (sok van: YT, BGG, stb.). FELTÉTLEN javítson ki bárki, aki másképp látja/tapasztalta, mert ez fontos téma.
Első nekifutásra, tapasztalat nélkül az ALAP játék kb. 9-12%-át lehet felfedezni. Tapasztalattal kb. 15-20%-át.
/Egy maximalista állítólag 1 menettel szuperoptimalizált/megtervezett útvonallal (solo játékkal darabokra tesztelte) 13 db totemet szedett össze.... az alapjátékban lévő 50-ből./
A történet úgy van kitalálva, hogy "megmagyarázódik" miért fut neki a csapat újra és újra.
Az egyik csavar a történetben már az első/induló atlaszoldalon el van helyezve ezzel kapcsolatban.
Ha a játék, játékélmény megragad, akkor esélyes hogy enélkül is nekivágnál újra csupán a felfedezésvágytól hajtva.
Az open world jelleg miatt bármerre elindulhatsz, de minél messzebb merészkedsz annál veszélyesebb vizeken fogsz járni, ami azért kéri a játéktapasztalatot. Az, hogy mindig kb. a 0-ról kezded csak látszólag "unalmas".
13(!!!) eltérő befejezés érhető el a játékban, amelyek elérése az összegyűjthető megtalált totemek mennyiségével összeadódva további lehetőségeket adnak a kezedbe új kártyák feloldásán keresztül.
Legacy jelleg.... Nem olyan.... jellemzően, szerintem. Játékelem nem rombolódik, vagy.....
---------- SPOILER(?) -----------
Nem tudom mennyire az, mert még egy BGG-s fórumcsoport is nyílt erre a témára....
Szóóóóóval.... A feloldható kártyák új, OPCIONÁLIS szabályokat, játékelemeket hoznak be, amik zömmel megtámogatják a felfedezést a távolabbi vizeken.
A BGG-n van egy riport Laukat-al, a szerzővel, aki megemlíti, hogy (szerinte) a legérdekesebb kalandok a világtérkép legeldugottabb, szélső részein vannak... :X
Lényeg a lényeg: 1x "végigrohanva" a játékon elérve egy befejezést (10-20 óra) még BŐVEN hagy maga után kérdéseket és lehetőségeket, felfedezni valót a játék. ;)
Kiegészítés: BGG-s fórumbejegyzések alapján pontosítottam a kijátszhatósági százalékokon.
Szerkesztve: 2023. ápr 06. 18:50
Válasz veerzoltan80 (2023. ápr 03. 18:46) üzenetére
Állásmentés...
Mi lefotóztuk a fő- és karaktertáblákat (a kézben lévő és felszerelt kártyákkal, sérülésekkel, állapotjelzőkkel együtt), a birtokolt kalandkártyákat (a parancsjelölőkkel). A meg nem oldott küldetéseket, a kártyák húzó és dobópakliját pedig változtatás nélkül raktuk el. A karaktertáblákhoz azért odatettük a birtokolt lapokat, hogy ne kelljen egyesével kikeresni újra őket.
Szerkesztve: 2023. ápr 03. 10:50
Válasz SalsaTaki (2023. ápr 02. 05:31) üzenetére
Szerkesztve: 2023. ápr 06. 10:02
A Vagabund oldaláról: "+ INFO: a játék szállítás alatt, már Európában a konténer, várható beérkezés április közepe!"
Egyébként a Robert SoloPlay YT csatornán egy szóló végigjátszás is megnézhető (magyarul, még a régi grafikai változattal, véleményezéssel).
Szerkesztve: 2022. ápr 05. 20:23
McMad- 2023. ápr 21. 21:23
- Válasz
- / +6
Nem egészen így van (amennyiben általánosságban írtál a felszerelt képességkártyákról.)
A 18. oldalon a felszerelt képességkártyákra vonazkozó rész így kezdődik: "NÉHÁNY..."
A 17. oldal alján 1értelműen le van írva, hogy a legtöbb felszerelt képességkártya képességének használatához nem kell további parancsjelölőt használni.
Kieg.: Amelyikhez kell, annál ábrázolva is van a képesség leírásánál. Ezekről értekezik a 18. oldal.
Abban igazad van, hogy nem marad rajtuk a parancsjelölő.
Hozzátenném, hogy a kérdező nem erre kérdezett rá, csak a karaktertábla képességek és a kalandkártyák aktiválás utáni "hatóidejére". ;)
Szerkesztve: 2023. ápr 21. 21:47
Válasz ryuk669 (2023. ápr 21. 18:24) üzenetére
Játékok / Társasjátékok / Vélemények - Sleeping Gods