Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Sárkányok - a szelek szárnyán

A Sárkányok egy nagyon gyors és könnyen tanulható, 2-6 fős valós idejű partijáték, ahol a célotok, hogy a papírsárkányaitok minél hosszabb ideig a levegőben maradjanak.

Vigyázz, kész, reptess!

A Sárkányok egy kooperatív partijáték, mely 6 színes homokórát, 53 sárkánykártyát és 12 kihíváskártyát tartalmaz. Az előkészületek pofonegyszerűek: a homokórákat állítsátok be úgy, hogy egy oldalukon legyen az összes homok, majd fektessétek őket az asztal közepére, keverjétek meg a sárkánykártyákat, és a játékosszámnak megfelelően osszatok belőle minden játékosnak, a maradék lapokból pedig készítsetek húzópaklit. A kezdőjátékos az lesz, aki legutóbb eregetett sárkányt. Reptetésre felkészülni!

Kellemes nyári szellő

A játék valós idejű, és nincs lehetőség szünetet tartani, ezért csak akkor vágjatok bele, ha mindenki felkészült! A játékmenet kezdetét a fehér homokóra megfordítása jelzi, ezt követően mindenki megnézheti a kézhez kapott lapjait. Az aktív játékos kijátszik egy kártyát (és a saját dobópaklijába helyezi), majd az ezzel megegyező színű homokórák mindegyikét megfordítja, függetlenül attól, hogy épp mennyi homok pergett már le bennük. (Amennyiben még fektetett állapotban van a homokóra, akkor homokkal felfelé talpra kell állítani.) Fehér színű sárkánykártya nincs; a fehér homokórát abban az esetben lehet megfordítani (egy másik homokóra helyett), ha a lapon csak egyetlen szín szerepel. A kör végén húzz egy új kártyát, és az óramutató járásának megfelelően haladjatok tovább.

Amikor az összes kártya elfogyott a húzópakliból, akkor a fináléhoz érkeztetek - ekkor a fehér homokórát már tilos megfordítani, tehát csak annyi időtök maradt, amennyit a fehér homokóra enged. A játék kétféleképpen érhet véget:

  • kifogyott egy vagy több homokóra,
  • az összes kártyát kijátszottátok a homokórák lejárta előtt - gratulálunk, mindenki nyert!

A játék végi pontszámot a húzópakliban és a játékosok kezében maradt kártyák száma adja, tehát minél kevesebb pontotok van, annál nagyobb a siker!

Vihar készülődik

A Sárkányok többféle nehézségi fokozattal is játszható. Ha könnyítenétek rajta, akkor vegyétek ki a narancssárga és lila homokórákat, valamint a hozzájuk tartozó sárkánykártyákat, és ezek nélkül játsszatok. Amennyiben nehezítenétek, akkor a kihíváskártyákat nektek találták ki!

Háromféle kihíváskártya áll rendelkezésre: a Vihar, a Kusza zsinórok és a Repülő kártya, mindegyikből 4-4 darab. Rátok van bízva, melyeket és mennyit szeretnétek használni, a lehetőségek tárháza tehát ha nem is végtelen, de mindenképpen gazdag. A használni kívánt kihíváskártyákat keverjétek bele a húzópakliba azt követően, hogy minden játékosnak osztottatok lapot. A kihívások esetén a következő a teendő:

  • Amennyiben Vihart húzol, azonnal jelentsd be, hogy "Vihar közeledik!". A következő körödben kötelező a Vihar kártyát kijátszanod, s ennek hatásaként az összes homokórát meg kell fordítanod.
  • A Kusza zsinórok felhúzásakor semmit sem mondhatsz a társaidnak. A következő körödben szintén kötelező ezt a lapot kijátszanod, és jelezned kell, hogy "Kusza zsinórok.". Ezt követően minden játékos köteles egy-egy kézben tartott kártyáját a jobb- illetve bal oldali szomszédjának adnia. Homokórát ebben az esetben nem fordítasz meg.
  • A Repülő felhúzásakor szintén nem szólsz senkinek, a következő körödben pedig köteles vagy ezt kijátszani, bejelentve, hogy "Repülő.". Addig nem beszélhettek, míg a következő körödben egy másik kártyával letakarod a dobópaklidban lévő Repülő kártyát.

Elfújta a szél

A Sárkányok egy egyszerű, könnyed és gyors partijáték, melyet az egész család élvezhet. A testreszabható nehézségi szinteknek köszönhetően kicsiktől a nagyokig, újonctól az öreg rókákig bárki számára élvezetes és kihívást jelentő lehet. A rövid játékidőnek hála bármikor előkaphatjuk, fillernek is tökéletes.

A játék talán egyetlen gyenge pontja, hogy nehezen észrevehető, ha valamelyik homokóra lejár, főleg az első pár alkalommal könnyű megfeledkezni erről. Előbb-utóbb természetesen a szabályokból fakadóan úgyis észrevesszük, legfeljebb akkor, ha épp megfordítanánk az adott homokórát, és meglátjuk, hogy már hiába. (Pro tipp: vállalkozó szellemű programozók telefonos applikációt is készíthetnek a homokórák helyettesítésére 😉 )

A másik megosztó pont a kihíváskártyák - tény, hogy rengeteget nehezíthetnek, de ezt ahányan játszottuk, annyiféleképp értékeltük. Volt, akit nagyon motivált és rendkívül élvezte, még akkor is, ha nem sikerült nyerni, mást viszont teljesen lelombozott, és csak a kihívások nélkül hajlandó játszani. A javaslatom az, hogy egyesével és egyenként adjatok hozzá újabb és újabb kihívásokat, hogy minél könnyebben hozzászokhassatok, és a sikerélmény se vesszen el.

A(z) Sárkányok: A szelek szárnyán társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Júl

Truth or Drink - A tömény igazság

Ismertető | 2024.07.25. 14:00:00

400 kérdés az intimitás négy szintjén keresztül

18Júl

Hangzavar - Tervezett káosz

Ismertető | 2024.07.18. 14:00:00

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!


Kommentek

  • babinszkijano

    2024-08-08 08:22:47

    A kártyákat elnézve inkább szomorúság fog el, mert az ilyen szép rajzolt grafikák lassan eltűnnek az AI világában.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sárkányok: A szelek szárnyán