Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Az Almamércében egy magas almafára próbálunk feljutni a süni, a nyuszi és az egér segítségével, és próbálunk minél több almát szerezni. Ám ehhez mindössze egy segítségünk lesz: a szemmértékünk. Meg kell saccolnunk, hogy nagyjából melyik ághoz férünk majd hozzá a játék végén. A sárga almákért is nyújtózkodhatunk, de az érett, piros almák a legfinomabbak, így elsősorban azokat vesszük célba. Az állatok egyedi tulajdonságai segítik a gyűjtögetést, míg a ragadozók hátráltatnak majd a feladatunkban.

Előkészület

A három kétoldalas famércéből egyet előkészítünk, ehhez fogja mindenki szemmérték alapján a tornyokat építeni, vagyis az állatokat egymás tetejére állítani. A mércék alján a csillagok jelölik a nehézségi fokozatot, így szabadon választhatunk az 1-2-3 csillagos fák közül. Minden játékosnak osztunk négy lapot az állatok megkevert paklijából és már kezdődhet is az almaszüret.

Játékmenet

A saját körében mindenki egy lapot fog kijátszani maga elé, ezzel megindít vagy folytat egy állatlétrát, majd újat húz a kezébe. Ezt akár megteheti mindenki egyszerre is, nem fogjuk egymást befolyásolni. Minden játékos három tornyot építhet, amikkel igyekszik majd elérni a fán három különböző, a lehető legtöbb almával rendelkező szintet. Úgy kell ügyeskedjünk a torony építése során, hogy mindegyikkel különböző szintet érjünk el, mert amelyik ágat leszüreteltük, arról már nem gyűjthetünk ismét almát. A torony építésére kilenc körön keresztül lesz lehetőségünk, így mindössze kilenc lapkát fogunk lejátszani egy játszma során. A famércét csak szemrevételezhetjük, játék végéig tilos a tornyokat lemérni vele.

A kilenc kör leteltével, a famérce segítségével lemérjük mindhárom oszlopunkat és annyi almához jutunk, amennyit a torony tetején lévő állat feje búbja elér: a sárga almák egy győzelmi pontot érnek, a pirosak pedig hármat. Amennyiben pontosan egy szaggatott vonalat érünk el, akkor választhatunk a két érintett rész között. Ha viszont olyan szakaszhoz értünk el, amin ragadozó található, akkor el kell ijesszük őket 1-1 almával, így pontot veszítünk. Akinek a legtöbb almát sikerült gyűjteni, ő lesz az Almamérce győztese.

Karakter képességek

Az állatok nem csak magasságukban különböznek, de extra tulajdonságokkal is rendelkeznek, amiket a torony tetején tudnak hasznosítani. Az egér fürgeségének köszönhetően az egyedüli, aki az odúba rejtett almákhoz is hozzáfér. A nyuszi akár a fülével is tud almát szerezni, így dönthetünk a szüretkor, hogy a fejével vagy a fülével elért szintről gyűjtjük be az almákat. A süni a legbátrabb, ő nem fél a ragadozóktól, így nem kell eldobni almát, ha találkozik eggyel a torony tetején.

Kooperatív almaszüret

Ebben a verzióban közösen igyekszünk minél több almát gyűjteni, összesen húsz lap és öt torony segítségével. A kártyáinkat ugyan nem mutathatjuk meg egymásnak, de kommunikálni szabad: megbeszélhetjük, hogy milyen állatok vannak a kezünkben, mekkora méretűek és, hogy melyik oszlophoz tervezzük lerakni őket. Ebben a játékmódban lesz szerepük a kártyák bal felső részén látható sasoknak: ha már kettő sas látható a tornyok tetején, akkor már nem kommunikálhatunk egymással. Három sas esetén pedig az állatkáink elmenekülnek, sajnos véget ér a játék.

Haladó verzió

Ha ezt a játékmódot választjuk, akkor extra képességeket aktiválhatunk, amennyiben legalább három azonos állat áll közvetlenül egymás tetején. Három egymás fölötti egér plusz egy sárga almához juttathat bennünket. A nyuszik hármas csoportja segít kicsit csökkenteni az aktuális torony magasságát. Három süni pedig lehetőséget ad, hogy a famércével még a játszma közben lemérjük az egyik tornyunkat.

Vélemény

A szerző, Anthony Perone jelenleg egy tucat játékot tudhat a háta mögött, melyek közül amit mindenképp érdemes megemlíteni, az az igazán egyedi Dive. Az Almamércében a kártyákon cukibbnál cukibb állatkák szerepelnek, az almákat jelképező kristályokat pedig nem lehet azonnal nem kézbe venni. Elsőre furcsa is volt, hogy nem tokenek szimbolizálják az almákat, hanem színes kristályok, de talán ezek a színes kincsek méginkább játékra hívogatják a gyerekeket.

Az Almamérce érdekessége abban rejlik, hogy csak a szemünkkel tippelhetünk, hogy nagyjából melyik szintet fogjuk elérni. Lehet, hogy sikerül is beletrafálni, de lehet, hogy pont alá-felé lövünk és már mindjárt nem olyan szép eredményt érünk el. Olyan ügyességinek mondható kártyajáték, aminek a nehézsége könnyen szintezhető, így kicsik és nagyok is találnak benne kihívást. Gyorsan lemegy egy parti, főleg, ha mindenki egyszerre játssza le a lapokat, így bőven belefér a dobozon tippelt 15-20 percbe.

Az Almamérce azon játékok közé tartozik, ami kis dobozban kínál sok lehetőséget: játszhatjuk versengő módban, választhatjuk a haladó verziót, de akár kooperatívan is leülhetünk mellé. Az utóbbi kifejezetten jól sikerült, főleg, hogy menet közben változik az, hogy épp mennyit kommunikálhatunk egymással. A haladó mód engem nem igazán nyűgözött le, de üdvözítő, hogy ezt is készítettek hozzá. A három játékmód mellett a famércékből is tudunk választani a könnyebb cél, illetve nehezebben teljesíthető között. A játékmenete egyszerű, így akár már egy 5 éves is leülhet mellé játszani. Az játék során a gyerekek megtapasztalhatják, hogy milyen hasznos is az együttműködés és mennyire kifizetődő az, ha az állatok összefognak, mert így sokkal könnyebben elérik a céljukat, azaz több almához juthatnak. 

A(z) Almamérce társasjátékot a ComPaYa biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • pnehandi87

    2024-05-03 13:47:58

    Volt már alkalmam kipróbálni ezt a társasjátékot, nagyon cukik a karakter lapkák, egyszerű szabályának köszönhetően egészen kicsi gyerekekkel is jó szórakozás lehet az alma gyűjtögetés. ☺️

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Almamérce
  • Dive