Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szoba kiadó - Fogadófoglaló

“Volt egyszer egy király, aki partit rendezett a lányának. Vendégek ezrei érkeztek az ország minden részéből: kereskedők, szerzetesek, katonák és még sokféle ember sereglett a fővárosba. De jaj…! Mivel mindenki a last minute kedvezményekben reménykedett, senki sem foglalt előre szállodai szobát. Most kezdődik a nagy verseny az utolsó szabad szobákért! Ki kap majd szállást, kinek kell kint maradnia, és ki jut át ​​a hátsó ajtón egy csúnya trükkel?”

A Fogadófoglaló című kártyajátékban minden játékos megpróbálja bejuttatni vendégeit a legjobb szállodákba, de a hotelek csak bizonyos számú vendéget tudnak fogadni, ráadásul a társaid igyekeznek keresztbe tenni a terveidnek.

Van még egy szabad ágyuk?

A Fogadófoglalóban minden játékos saját, 23 lapból álló kártyapaklival rendelkezik, melyek egy-egy vendéget ábrázolnak egy-hat közötti értékben. A vendégek egy-egy nemesi család tagjai, melynek címerei a kártyák hátoldalán is láthatók. A címer mérete attól függ, hogy a kártya értéke kicsi, vagy nagy. A kártyák alján a karakterekhez tartozó képességek szerepelnek, melyek részletes leírása a segédletkártyán található.

Csapjatok fel a játékosszámnak megfelelően hotel lapkákat. A lapkák felső értéke mutatja a befogadó képességét, az alsó felén pedig a szobafoglalási feltétel látható. Némely hotelekbe csak kis értékű vendégek mehetnek, másikba csak két család tagjainak van hely, de van amelybe öten mehetnek négy helyett. Elég sok ilyen lapka van, ráadásul két oldalasak, így sokféleképpen előkészíthető a játék.

Húzzatok kilenc kártyát kezetekbe, majd felváltva, képpel lefordítva letesztek öt-öt kártyát a hotellapka valamelyik oldalára. A főbejárat felől 4 kártya tehető, a hátsó ajtóhoz pedig kettő. Miután mindenki végzett, fel kell fordítani az első sor kártyáit majd kiértékelés következik.

Először a hátsó bejárattal kell kezdeni. Az ide tett kártyák képességeit kell figyelembe venni, és mindig a lapka felől indulva kell végrehajtani a kártyákat. Az egyes értékű pap megpróbál besurranni a főbejáraton, a kettes és hatos kártya módosítja a hotel befogadóképességét, hármas és az ötös lapot cserél a főbejáratnál, a négyes pedig a bejutás sorrendjét variálja meg.

Miután végeztetek a sunnyogókkal, jöhetnek a főbejáratnál tülekedők. Csökkenő sorrendben össze kell adogatni a kártyák értékeit. Az a kártya amelyik meghaladja a hotel befogadóképességét, már nem kap helyet, helyette a következő egyel kisebb értékű lapot kell megvizsgálni. Ha ő is meghaladja az értéket, jön a következő vendég, és így tovább, amíg el nem érték a hotel limitjét. Az első sor kiértékelése után folytassátok a kiértékelést a következő sorral.

A játék négy forduló után ér véget, majd összeszámoljátok a pontjaitokat. Minden helyet kapott vendég annyi pontot ér amennyi győzelmi pont látható a kártya tetején. Ezután számoljátok meg, hogy mennyi azonos címert sikerült összegyűjtenetek. Minél több egyforma címeretek van, annál több pontot kaptok.

A legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyer.

All inclusive szálláshely

A Fogadófoglalóban használt rendszer, nem ismeretlen számunkra. A Sárkányfogak is ugyan ezt a matematikai rendszert használja, vagyis amikor egy kijelölt határértéket meghaladja egy kártya, azért valamilyen büntetés vár a játékosra. Persze a Fogadófoglaló igyekezett ezen csavarni egyet és a hozzáadott kártya és hotel képességekkel sikerült a játékot egy kicsit magasabb szintre emelni. Szép példája ez, hogy hogyan lehet egy gyerekjátékot családi játékká fejleszteni.

Ebben a játékban már nem csak a bejuttatott kártyákért kaphatunk pontokat, hanem azok címereiért is, ami okos taktikai megfontolásokra sarkallja a játékosokat.

Mivel a kártyák hátoldalán látható, hogy az érkező vendég kis, vagy nagy számértékű, ezért lehet, sőt kell is mérlegelni, hogy mennyi hely maradhatott még a hotelben, vagy éppen játszhatunk arra is, hogy egy nagy számértékű kártyával kiszorítsuk a nagy pontértékű hármas, négyes vendégeket. És persze ugyanez igaz a képességükért kijátszott kártyák esetében is.

A játékot kettő-négy fő játszhatja, viszont ketten túl kevés az interakció, kevés a variancia. A játék legjobban három, négy fővel teljesedik ki, akkor válik érdekesebbé a sokféle játékos, sokféle stratégiája miatt. Viszont mivel mindig négy fordulót játszunk, három fő esetén, a kezdő játékos kétszer kezd, ami okoz egy kis egyensúly problémát. Ezt esetleg orvosolhatjuk azzal, hogy a legfiatalabbnak átengedjük a kezdés jogát.

Négyen nagyjából 30 perc alatt lejátszható a játék, ketten mi belefértünk 15 percbe, előkészítéssel együtt.

A téma okosan lett a játékmenethez illesztve, ettől persze nem kell sokat várni. A grafika nagyon aranyos, kedvesek a karakterek és hívogató a színvilága. Teljesen jól passzol a játékhoz és a témához is. Viszont a doboz, kb háromszor nagyobb mint kellene, de mivel beletettek egy túlméretezett szállítási inzertet, az alkatrészek és a kártyavédőzött pakli alig fér a dobozba. Viszont ahhoz meg túl szép az inzert, hogy csak úgy kidobjuk.

Szoba+Szobaszervíz+Hétvégi felár+Takarítás+IFA

A Fogadófoglaló egy aranyos bevezető családi játék, amivel mókásan gyakorolhatjuk a számolást a gyerekekkel. A szabályai egyszerűek és a doboz kis helyet igényel, ezért ideális lehet utazáshoz, nyaraláshoz. Így még a játék témájába is jobban beleélhetjük magunkat.

Mi elsősorban három-négy fővel ajánljuk, kezdő családi játékként, esetleg haladóknak bemelegítésként egy nehezebb darab előtt.

A(z) Fogadófoglaló társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fogadófoglaló
  • Dragon Teeth Washer