Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Lokomoto - Sebesvonat érkezik a négyes vágányra

A Vasútfejlesztési Társaság igazgatójaként szorgosan munkálkodsz az útvonal kiterjesztésén, miközben különleges, értékes mozdonyok beszerzésével gazdagítod az állományt.

Előkészület

Előkészítünk egy térképlapot, hat vonatkártyát, valamint egyet-egyet a három különböző alakzatkártyából. Mindenki választ egy filcet magának, a feketét közösen fogjuk használni. A kezdőjátékos az lesz, aki legutóbb utazott vonaton, vagy az, aki a leghosszabban tudja utánozni a vonatfütty hangját egy levegővel. 🚂

Játékmenet

A saját körünkben három akcióból egyet választhatunk:

  • lefoglalunk kettő vasútvonalat szaggatott vonallal
  • berajzolunk egy vasútvonalat
  • vásárolunk egy vonatkártyát (és ha tudunk, akkor hozzá egy alakzatkártyát választhatunk)

Az első akció segítségével tudjuk bebiztosítani a terveinket, és a későbbiekben ezt körönként egyesével tudjuk folytonos vonalakkal hálózattá alakítani, így már a második akciólehetőséget használva. Ezzel a második opcióval egy vonalat behúzhatunk egy még szabad pályára, vagy már előre lefoglalt szaggatott vonalas utunkra. Ezekkel a megrajzolt útvonalakkal tudunk - a harmadik akciót választva - vonat és alakzatkártyákat vásárolni, amik a győzelmi pontokat jelentik majd a számunkra. Ilyenkor mindig legalább annyi összefüggő, saját színű útvonallal kell rendelkezzünk, mint amennyi a vonatkártyán szerepel. Majd ellenőrizzük, hogy az útvonalunk megfelel-e valamelyik alakzatkártya kívánalmának és akkor azt is megszerezzük. Ezekkel 1-2-3 extra pontot tudunk bezsebelni. Minden elvett lapot pótolunk a saját húzópaklijából.

Amint betelik a térkép, a játék véget ér, és aki a legtöbb pontot gyűjtötte, ő győz, elnyerve a legsikeresebb vasútihálózat-építő titulust.

Vélemény

A Lokomoto tulajdonképpen egy flip&write játék, amiből kimaradt a flip része, tehát magunk választhatjuk ki, hogy mely szabad útra húzunk vonalat. Az első próba alkalmával mérhetetlen nagy szabadságot éreztem, nem tudtam, hogy merre induljak el. Azt éreztem, hogy kicsit hiányzik az a rész, hogy egy felcsapott laphoz, esetleg kockához alkalmazkodjak.

Ez abban is megmutatkozott, hogy komoly döntést kellett meghozzak a játék elején: békés vasútihálózat tervezésbe vágok bele, vagy egymás levesébe beleköpő, harcias összecsapásra készülök? Nos, igen, lehet úgy játszani ezt a játékot, hogy pont oda rajzolok, ahová az ellenfelem is akar, hiszen a célkártyák nyíltak, ezért látom, hogy melyik alakzatot készül megszerezni. Hogy megéri-e így játszani, az korántsem biztos, mert a játékostárs a következő lépésével nekem is keresztbe tehet, így szólhat arról az egész játék, hogy folyamatosan csak egymást akadályozzuk.

Kettesben ezt nem próbáltuk ki, a békés rajzolgatást választottuk, persze idővel, ahogy telt be a térkép, óhatatlanul is kereszteztük egymás útjait. Négy fővel már érdekesebben alakult a játékmenet, belementünk több konfliktusba, de egy idő után itt is kezdett mindenki inkább a saját útvonalaira figyelni, a győzelmi pontok gyűjtögetése érdekében. A játék végkimenetele pár ponton múlott, így érdemes figyelni az útvonalkártyák által elérhető pluszpontokra.

A grafika nagyon jópofa, jól esik rápillantani a kártyákra és a térképet böngészni, aki szeret színezni, az kiélheti a kreativitását. A különböző alakzatkártyák ötletes neveket kaptak: Villámcsapás híd, Palacsinta járat, Papírsárkány út, Csirkeláb járat. A Lokomoto a témának, az egyszerű szabályoknak és a könnyed választási lehetőségeknek köszönhetően már 8 éves kortól játszható. Ami a játékidőt illeti, az ígért 30 perc elhúzódhat több játékos esetén, főleg, ha van olyan a csapatban, aki szereti kissé túlgondolni a lépéseit. 

Amivel nehezen tudok megbarátkozni, az a fekete alkoholos filc, amivel áthúzzuk a szép színes vonalainkat, és a játék végére egy nagy feketeség lesz az egészből. Sajnos át is üt a fekete a papíron, így ajánlott valamit a térkép alá tenni, hogy ne az asztalt firkáljuk össze. 

A Lokomotot 2-5 játékos számára tervezték, én a próbák alapján mindenképp nagyobb létszámmal játszanám, 4-5 játékossal sokkal jobban robog a gépezet. Ismét üdvözítem, hogy a Pagony teret ad a magyar tervezők elképzeléseinek, így felülhettünk arra a vonatra, amit Pásztor Emma tervezett, sőt a grafikai megvalósítás is az ő keze munkáját dícséri. Kíváncsian várom, hogy a fiatal tervező kreativitása milyen játékokat hív életre a jövőben.

Kinek tetszhet?

Szívből ajánlom vasútrajongóknak, az irogatós játékok kedvelőinek, valamint azoknak, akik fél órás kikapcsolódásra vágynak és szeretnek útvonalakat tervezgetni. Helye van a polcon, akár családdal, gyerekekkel, vagy barátokkal ülnénk le játszani.

Kellemes vonatozást kíván a Vasútfejlesztési Társaság! 🚂

A(z) Lokomoto társasjátékot a Pagony webbolt biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Lokomoto