Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bűvös kulcsok - Dark chest of wonders

Ha gyerekjátékot mutatunk be valakinek, szinte mindig elhangzik a kérdés, hogy fejleszt-e valamit. Minden társasjáték fejleszt valamit, így a helyes kérdés inkább az lenne, hogy mit lehet belőle tanulni. A szülők nagy bánatára egyik társas sem fogja megtanulni a gyerek helyett a szorzótáblát - inkább olyan képességekre lehet belőlük szert tenni, amiknek az iskolán kívül veszi hasznát az ember. A Bűvös kulcsok esetében ez a kockázatelemzés.

Kulcstartó

Egy varázslatos királyságban járunk, ahol az öreg király emlékeit egy varázslatos ládikába zárták. Kalandozók egy csapata útnak indul a varázserdőbe, a varázslatos tavacska mellé,  hogy varázslatos kulcsokat gyűjtve kinyithassák a varázslatos ládikát, és visszaszerezzék a király emlékeit – szól a Bűvös kulcsok sztorija. Persze nem ez a kedves kis történet hivatott megragadni az ember figyelmét, hanem a vibráló látvány!

A tervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a doboz vonzza az ember tekintetét: élénk színek, földből kiálló fák díszítik a táblát. A játék azonban nem csak a tekintetünket, hanem a kezeinket is vonzani fogja. A drágakövekkel megrakott ládikóba jó érzés beletúrni, kiszórni belőle a kincseket, és nyitni-zárni azt a színes kulcsocskákkal. A Bűvös kulcsok azon játékok közé tartozik, amiből a tartozékokat kiválóan lehet más játékokhoz is hasznosítani (csak kerüljön minden vissza a helyére a végén).

Kulcsrakész

A célunk tehát, hogy az erdőben mászkálva minél több drágakövet szerezzünk a ládikóból. A játékosok mind ugyanazt az egy bábut használják, mozogni pedig kockadobással lehet. A soron következő játékos három kockával dob, és félreteszi azokat, amik az alvást jelképező Zzzzz oldalra fordultak. A maradékból választ egyet, és annak megfelelően lép a bábuival. Lépés után eldöntheti, hogy megpróbálja kinyitni a ládát a mezőn található kulccsal, vagy inkább tovább bóklászik. Utóbbi esetben újra dobhat az összes ébren maradt kockával (azzal is, amit felhasznált), és ismét mozoghat. Minél távolabbra jutott az erdőben, annál több drágakövet szerezhet, ezért a folyamatos mozgás csábító lehetőségnek tűnik. Viszont, ha mindhárom kocka Zzzzz-t mutat, akkor a játékos kimerült, a bábut a helyén kell hagynia, és nem nyithatja ki a ládát sem.

Érdemes ezért néha megállni, és tenni egy próbát a mezőn lévő kulccsal. Ha nyitja a ládát, akkor a játékos kivehet belőle annyi követ, amennyit a kulcs színe engedélyez, a szerencsés kulcsot pedig kiakasztja a várfalra. Ha nem nyílik a láda, akkor pórul járt, de megtarthatja emlékbe a hamis kulcsot – később még jól fog jönni. A bábu mindkét esetben visszakerül a start mezőre.

Hogy kicsit csökkentsük a szerencsefaktort, érdemes a játékosoknak jól az eszükbe vésni, hogy minden színből három valódi és kettő hamis kulcs van. Mivel a már elhasznált kulcsok közül pontosan tudjuk, hogy hány darab nyitotta a ládát, azt is könnyen meg fogjuk tudni mondani, hogy hány hasznos maradt még a táblán, amiből pedig eldönthetjük, hogy érdemes-e vállalni a kockázatot és tovább állni egy mezőről.

Kulcsfontosságú

A fentiekből is látszik, hogy a Bűvös kulcsok remek eszköz a kockázatelemzés és a valószínűségszámítás alapjainak elsajátítására, mindezt érdekes és szórakoztató formában. A készítők figyeltek arra, hogy senki ne érezze igazságtalannak a játékot, még akkor se, ha éppen nem neki kedvez a kocka (vagy éppen a kulcs) szeszélye. Három alvó oldal közvetlenül a startnál ugyebár egy teljesen kihagyott kört jelentene, hiszen nullát léphetne a játékos. De nem itt, ahol a három alvó oldal az egyik legjobb eset: rögtön a tábla feléig repíti a játékost!

Azoknak sem kell aggódniuk, akik rossz kulcsot találtak, sőt! Bár a játékos ilyenkor üres kézzel kerül vissza a startra, a következő körökben már előnyhöz juthat. A hamis kulcsot ugyanis bármikor a varázslatos tavacskába (a tábla sarkán lévő lyuk) meríthetjük, hogy az összes alvó kockánkat felébresszük, és újra dobhassunk velük. Egy-egy jókor felhasznált hamis kulccsal gond nélkül végigmasírozhatunk az egész táblán, hogy aztán egy maréknyi drágakővel térjünk vissza a starta.

Kulcsfigura

A Bűvös kulcsok nagyon egyszerű játék. Bár érezhetően gyerekeknek készült, a felnőttek sem fognak unatkozni játék közben. A színes tábla és a sok-sok drágakő mind játékra csábít, és észre sem fogjuk venni, hogy közben titokban egy kis matematikát is tanultunk.

A(z) Bűvös kulcsok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2023-12-07 14:51:41

    köszönöm az írást, jó ötletet adtál gyerkőcöknek karácsonyra. tetszik a bemutató és kiváncsivá tett. 🤩

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bűvös kulcsok